Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Πτώση 2% στις τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις έως το 2027

17/04/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σύμφωνα με έκθεση της Dell’Oro Group, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι περιόρισαν τις επενδύσεις τους σε ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα το 2024. Η υψηλού επιπέδου σχέση μεταξύ εσόδων, επενδύσεων και εσόδων από τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή, καθώς τόσο οι τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις όσο και τα έσοδα από εξοπλισμό κατέγραψαν σημαντική πτώση. Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι παγκόσμιες τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις, δηλαδή το άθροισμα των ασύρματων και ενσύρματων επενδύσεων των παρόχων, μειώθηκαν κατά 8% το 2024, ενώ τα έσοδα από την κατασκευή εξοπλισμού στους έξι βασικούς τομείς που παρακολουθεί η Dell’Oro Group υποχώρησαν κατά 11% την ίδια περίοδο.

Με την ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων έργων ανάπτυξης οπτικών ινών και δικτύων 5G, το εύρος των στρατηγικών μεταξύ των παρόχων γίνεται πλέον πιο εμφανές, σύμφωνα με τον Stefan Pongratz, Αντιπρόεδρο του τομέα RAN και Τηλεπικοινωνιακών Επενδύσεων στην Dell’Oro Group. Ορισμένοι πάροχοι υιοθετούν μια προσέγγιση με έμφαση στην ανάπτυξη, θεωρώντας ότι η αυξημένη ένταση κεφαλαίου είναι απαραίτητη για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και την καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη τεχνολογική μετάβαση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παρόχων εκτιμά ότι η αγορά είναι πλέον ώριμη και περιορισμένη ως προς τις ευκαιρίες ανάπτυξης, και θεωρεί τη βελτίωση της αποδοτικότητας ως μια λιγότερο ριψοκίνδυνη στρατηγική.

Η επενδυτική προοπτική για το εγγύς μέλλον παραμένει επιφυλακτική. Οι επενδύσεις κεφαλαίου των παρόχων αναμένεται να μειωθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2% έως το 2027, ενώ τα έσοδά τους προβλέπεται να αυξάνονται οριακά, με ετήσιο ρυθμό 1%. Με βάση αυτή τη δυναμική, ο λόγος επενδύσεων προς έσοδα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από 16% το 2024 σε περίπου 14% έως το 2027. Για τα ασύρματα δίκτυα, η ένταση κεφαλαίου προβλέπεται να διαμορφωθεί μεταξύ 12% και 13%, δηλαδή πέντε έως έξι ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ανώτατο σημείο των επενδύσεων που καταγράφηκε στην περίοδο κορύφωσης του 5G.

Οι επενδυτικές συνθήκες αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2025, αν και το έτος θα συνεχίσει να παρουσιάζει προκλήσεις τόσο σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων όσο και εσόδων από εξοπλισμό. Καθώς οι πάροχοι αξιολογούν προσεκτικά τις δυνατότητες αναβάθμισης των υποδομών τους έναντι της περιορισμένης αύξησης των εσόδων, το περιβάλλον παραμένει περίπλοκο.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

telecoms
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις ή τέσσερις πάροχοι; Η ευρωπαϊκή διαφωνία για τις συγχωνεύσεις και η ελληνική αγορά!

Λιγότεροι εργαζόμενοι, υψηλότερο κόστος εργασίας για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως

nPerf: 115,89 Mbps η μέση ταχύτητα λήψης στο σταθερό Διαδίκτυο στην Ελλάδα

Ανοιχτό μοντέλο δορυφορικής σύνδεσης κινητών εξετάζουν οι Telekom, Orange, Telefonica και Vodafone

Η ΕΕΛΛΑΚ προτείνει ανοικτά δεδομένα, ανοικτό λογισμικό και διαφάνεια στο νομοσχέδιο για τις υποδομές gigabit

Ελληνικές τεχνολογίες και έρευνα στην αποστολή του Αδριανού Γολέμη

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και το Bilişim Vadisi ενώνουν δυνάμεις
  • Wolt και AEGEAN ενώνουν τις δυνάμεις τους
  • Κρασί: Πώληση με βάση τη χρήση και όχι ποικιλία, περιοχή ή σοδειά
  • Οδηγός MICHELIN 2027 για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Σαντορίνη
  • Lancom & GNM-IX ενισχύουν την πρόσβαση της ελληνικής αγοράς σε διεθνή δίκτυα
  • Leonardo Hotels: Επεκτείνει την παρουσία της στην Κύπρο
  • Ν. Παπαθανάσης: 7,71 εκατ. ευρώ για 4 νέα έργα στην Πελοπόννησο
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Το itSMF Hellas εγκαινίασε τη σειρά συναντήσεων Beers & Peers με μια ξεχωριστή βραδιά δικτύωσης!
  • Cisco Connect 2026 Greece: Οι κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές, η ασφάλεια και η εργασία στην εποχή του AI
  • Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης
  • Συνεργασία Διανομής της Itway Hellas με την Nozomi Networks
  • Η ΕΑΚ προειδοποιεί: Κρίσιμες ευπάθειες στο λογισμικό PHP, CVE-2026-109618 και CVE-2026-109619
  • Η TrendAI ενισχύει την τεχνογνωσία στην κυβερνοασφάλεια μέσα από το πρώτο TrendAI University στην Αθήνα
  • Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν τη δυναμική του Agentic AI για να κλέψουν κρυπτονομίσματα από ψηφιακά πορτοφόλια
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.