Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 7 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Οπτικές ίνες και βιωσιμότητα: πώς η Ευρώπη αφήνει πίσω τον χαλκό

18/03/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ευρυζωνική σύνδεση μέσω οπτικών ινών προσφέρει πολλά οφέλη πέρα από την ταχύτητα σε σύγκριση με παλαιότερες ευρυζωνικές λύσεις. Τα παθητικά οπτικά δίκτυα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον λόγω της καλύτερης ενεργειακής απόδοσης και των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων, σύμφωνα με ανάλυση του CCS Insight. Αυτός ο ελκυστικός συνδυασμός περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων και της γνωστής ανωτερότητας των οπτικών ινών στην απόδοση οδηγεί τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην τεχνολογία αυτή. Ωστόσο, νέες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη και τη λειτουργία, συχνά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες που υστερούν να καλύψουν τη διαφορά με τους ευρωπαϊκούς ηγέτες στις οπτικές ίνες.

Ήδη οι μισές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να απενεργοποιούν τις γραμμές χαλκού ή έχουν αρχίσει τη σταδιακή κατάργησή τους, σύμφωνα με μελέτη του FTTH Council Europe που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2025 και αφορά 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 28 αγορές που αναλύθηκαν, οι οκτώ, δηλαδή λίγο πάνω από το ένα τέταρτο, έχουν δημοσιεύσει επίσημο σχέδιο. Σε δύο χώρες, τη Φινλανδία και την Ισπανία, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έχει τεθεί ήδη για το 2025. Το CCS Insight επισημαίνει ότι ο ρυθμός υλοποίησης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, με κάποιες χώρες να προχωρούν πιο επιθετικά στη μετάβαση, ενώ άλλες παραμένουν πιο συντηρητικές λόγω κόστους και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τις οπτικές ίνες είναι κρίσιμη για πολλούς λόγους. Οι χώρες που υστερούν χρειάζονται νέα εργαλεία και προσεγγίσεις για να κινηθούν πιο γρήγορα, εάν θέλουν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της οπτικής ίνας ως προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, το κόστος, την ταχύτητα και τη χωρητικότητα για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) ή μέχρι το κτίριο (FTTB).

Ενώ οι ηγετικές αγορές, όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ισπανία, έχουν ήδη μεταφέρει πάνω από το 90% των υφιστάμενων γραμμών πρόσβασης σε FTTH ή FTTB, άλλες χώρες παραμένουν αρκετά πίσω. Στη Γερμανία και την Τσεχία, το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 5%, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 4%. Ακόμη και στην Ιταλία, όπου πριν από 20 χρόνια ο εναλλακτικός πάροχος Fastweb (που αργότερα εξαγοράστηκε από τη Swisscom) ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην Ευρώπη στις οπτικές ίνες και την IPTV, μόνο το 10% των γραμμών πρόσβασης έχει μεταβεί σε FTTH ή FTTB.

Το επιχείρημα της βιωσιμότητας ταιριάζει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η μετάβαση στις οπτικές ίνες έχει παρουσιαστεί κυρίως ως ένα ζήτημα ταχύτητας, χωρητικότητας και κόστους, ωστόσο τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικά. Σε όλη την Ευρώπη, αυτό συμβαδίζει με τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της ηπείρου στη βιωσιμότητα. Το CCS Insight αναφέρει ότι οι πάροχοι επικεντρώνονται πλέον στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας 10G-PON ώστε να ενισχύσουν το πλεονέκτημα των οπτικών ινών έναντι άλλων ευρυζωνικών τεχνολογιών.

Οι χρηματοοικονομικές και περιβαλλοντικές ομάδες των παρόχων βλέπουν θετικά τις ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του κλεισίματος των ενεργοποιημένων υπαίθριων καμπινών που είναι απαραίτητες για ευρυζωνικές συνδέσεις βασισμένες στον χαλκό, όπως οι τεχνολογίες VDSL και G-Fast. Οι καμπίνες αυτές απαιτούν θέρμανση τον χειμώνα, ενεργή ψύξη το καλοκαίρι, καθώς και πολλά ηλεκτρικά εξαρτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το CCS Insight υπογραμμίζει ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση των δικτύων μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την απόδοση και την αποδοτικότητα των υποδομών, μειώνοντας το κόστος συντήρησης και βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των δικτύων οπτικών ινών.

Η τεχνολογία οπτικών ινών επιτρέπει τη μετάδοση βίντεο υψηλότερης ποιότητας, τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης πολλαπλών τηλεοπτικών προγραμμάτων, τη βελτίωση των υπηρεσιών gaming και την ανάπτυξη νέων λύσεων για βιντεοεπικοινωνία. Σύμφωνα με το CCS Insight, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δυνατοτήτων των οπτικών δικτύων μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi 7, που θα επιτρέψει την ακόμη καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των συνδέσεων FTTH και FTTB.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υιοθετούν την τεχνολογία οπτικών ινών, αλλά ο ρυθμός υιοθέτησης ποικίλλει σημαντικά, παρά τα σαφή πλεονεκτήματα και τη συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές βιωσιμότητας. Το CCS Insight επισημαίνει ότι η μετάβαση στα 50G-PON δίκτυα είναι ήδη στον ορίζοντα, καθώς οι ψηφιακές ανάγκες των Ευρωπαίων αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Με τη σωστή υποδομή, τα δίκτυα αυτά μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και μεγάλη χωρητικότητα, εξασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει ανταγωνιστική στον τομέα των ψηφιακών υποδομών.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

FTTH
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Δίκτυο-ως-Αισθητήρας (Network-as-a-Sensor) – Πόσο έτοιμοι είμαστε για το 6G

Ψηφιακές τεχνολογίες για την προστασία παράκτιων περιοχών και υδάτινων πόρων

ΟΤΕ: Στη γενική συνέλευση οι νέοι τίτλοι που ανοίγουν τον δρόμο για το Telekom

Η NGMN ζητά απλούστερη προσέγγιση στη μετάβαση προς το 6G

Αναβάθμιση σε «Α-» για τον ΟΤΕ – Τι βλέπει η S&P για FTTH, ΔΕΗ και αγορά

Η Κομισιόν προτείνει πακέτο τεχνολογικής κυριαρχίας για την Ευρώπη

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: Χρηματοδοτήσεις, νέες κινήσεις στα FM και ανακατατάξεις στην ενημέρωση
  • ΕΛΣΤΑΤ: Έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το Α΄ τρίμηνο του 2026.
  • Συνάντηση Γαλλίας και Ελλάδας για την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητα της Ναυτιλίας
  • Prodea Investments: Υπερκάλυψη 112% για την Προαιρετική Δημόσια Πρόταση προς τους ομολογιούχους
  • Τ. Θεοδωρικάκος: «Η Ελλάδα ενισχύεται με την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία»
  • ΡΑΕK και ΡΑΑΕΥ: Ανανέωση Μνημονίου Συνεργασίας
  • Ελλάδα – Αλβανία: Πρώτη διεθνής πτήση υδροπλάνων με φόντο το δίκτυο στη Μεσόγειο
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Akeydor Group στηρίζει έμπρακτα την εθελοντική αιμοδοσία
  • Έξυπνη Ψύξη για Data Centers και IT Υποδομές με την πλήρη σειρά λύσεων Blue e+ Cooling Units της Rittal
  • Η SenseOne εντάσσεται στη Space Hellas
  • Η ESET συνάπτει στρατηγική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, μαζί με άλλες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου
  • Η Zscaler ως καταλύτης επιχειρηματικής ανάπτυξης για ασφαλή ψηφιακό μετασχηματισμό και συμμόρφωση
  • Ο Όμιλος Goody’s – everest επιλέγει την Infinitum και την HPE Aruba Networking και επαναπροσδιορίζει το Secure Network Access
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη εν δυνάμει «Δούρειος Ίππος» για κυβερνοεπιθέσεις phishing – Προσοχή σε link, QR code και ευαίσθητα δεδομένα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.