Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 18 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Η Ελλάδα υποχρεούται να καταρτίσει τον οδικό χάρτη για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030 έως τον Οκτώβριο

01/07/2023Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Έως τις 9 Οκτωβρίου η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει να εγκρίνει τον εθνικό οδικό χάρτη, ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs) για να καταστεί δυνατή η μέτρηση της προόδου στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας και εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαρθρώσουν τους εθνικούς οδικούς χάρτες τους για να επιτύχουν τους ψηφιακούς στόχους.

Βάσει των οδηγιών της ΕΕ κάθε εθνικός χάρτης πορείας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Α) Τις κύριες προγραμματισμένες, εγκεκριμένες και εφαρμοζόμενες, πολιτικές, μέτρα και δράσεις που συμβάλλουν στους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Β) Τις προβλεπόμενες εθνικές πορείες οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των ψηφιακών στόχων οι οποίοι είναι μετρήσιμοι, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη παρέχουν στους οικείους εθνικούς χάρτες πορείας την εκτίμηση των επενδύσεων και των πόρων που απαιτούνται για τη επίτευξη των ψηφιακών στόχων, καθώς και τη γενική περιγραφή των πηγών των εν λόγω επενδύσεων, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων, περιλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της σχεδιαζόμενης χρήσης προγραμμάτων και μέσων της Ένωσης.

Γ) Το χρονοδιάγραμμα και τον αναμενόμενο αντίκτυπο των προγραμματισμένων, εγκεκριμένων και εφαρμοζόμενων πολιτικών, μέτρων και δράσεων προς την Ψηφιακή Δεκαετία 2030.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρόοδο που σημειώθηκε στην πρώτη έκθεση για την κατάσταση της Ψηφιακής Δεκαετίας, η οποία θα δημοσιευθεί μετά το καλοκαίρι. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους δείκτες για να καθορίσουν τις εθνικές τους τροχιές για την επιδίωξη των στόχων σε εθνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για την Ψηφιακή Δεκαετία δρομολογήθηκε από την πρόεδρο von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να διαμορφώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της σύμφωνα με τις αξίες και τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ένωσης και να διασφαλιστεί ότι συνάδει με τις αξίες της ΕΕ, μέσω της ενίσχυσης της ηγετικής

ψηφιακής θέσης, με παράλληλη προώθηση ανθρωποκεντρικών, βασισμένων στα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριληπτικών, διάφανων, ανοικτών, προσβάσιμων σε όλους και βιώσιμων ψηφιακών πολιτικών και ενδυνάμωση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η ετήσια «Έκθεση για την κατάσταση της Ψηφιακής Δεκαετίας», η οποία θα εγκρίνεται από την Επιτροπή, θα περιλαμβάνει τον δείκτη DESI, θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την επίτευξη των γενικών και των ψηφιακών στόχων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ θα αξιολογεί επίσης τις υποκείμενες τάσεις σε εθνικό επίπεδο και θα προτείνει πολιτικές, μέτρα και δράσεις.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα διαρθρωμένο πλαίσιο συνεργασίας για τη συζήτηση της προόδου συλλογικά, σε επίπεδο ΕΕ και την αντιμετώπιση τομέων στους οποίους η πρόοδος είναι ανεπαρκής, μεταξύ άλλων, μέσω κοινών δεσμεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, καθώς και μέσω διακρατικών έργων.

Σύμφωνα με την Margrethe Vestager – εκτελεστική αντιπρόεδρο για μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή – «με την ψηφιακή δεκαετία του 2030, έχουμε χαράξει την πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μαζί με τα κράτη μέλη. Η παρακολούθηση της προόδου είναι απαραίτητη για να μας κρατήσει σε καλό δρόμο και για να επιτύχουμε συλλογικά το προβλεπόμενο ψηφιακό μέλλον».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Ψηφιακή Δεκαετία
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακή Δεκαετία 2026: το στοίχημα περνά από τα δίκτυα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας

Η Ookla καταγράφει αύξηση στις διακοπές λειτουργίας των εφαρμογών AI

Με την υπογραφή της Uni Systems το κέντρο διαλειτουργικότητας επόμενης γενιάς

Η AWS φέρνει υπολογιστική ισχύ, αποθήκευση και υπηρεσίες AI στην Αθήνα με νέο Local Zone, από τον Ιούλιο

SmartTalks #122: Ρέα Παπαθανασοπούλου, EPSILONNET – AI στην τιμολόγηση!

Εκδήλωση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,3% ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων τον Απρίλιο 2026
  • ελίν: Σταθερή πορεία στην εγχώρια αγορά
  • Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Περισσότεροι δικαιούχοι, μεγαλύτερη διάρκεια, ισχυρότερη κοινωνική στήριξη
  • Space Hellas: Προχωρά στην ενοποίηση των Διευθύνσεων Marketing και Business Development
  • Σταύρος Καλαφάτης από το Συνέδριο «Innovation to Impact»: Ενορχηστρώνουμε τους εθνικούς πόρους
  • ΕΕ – ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νομοθεσία περί δασμών
  • 12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026
RSS itsecuritypro.gr
  • Η AWS Φέρνει Υπολογιστική Ισχύ, Αποθήκευση και Υπηρεσίες AI στην Αθήνα με Νέο Local Zone, Διαθέσιμο τον Ιούλιο 2026
  • Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια δεν κρίνεται από την απουσία περιστατικών, αλλά από την ικανότητα αντίδρασης και προσαρμογής
  • Το Innovation to Impact⁠ φέρνει το deep tech στην πράξη – Δείτε το πρόγραμμα! (16/6, Divani Caravel)
  • Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
  • Έρευνα Forscope: 1 στις 2 επιχειρήσεις «παγιδευμένη» σε συνδρομές λογισμικού που δεν χρειάζεται
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Cysoft στα Ποσειδώνια 2026
  • Pylones Hellas και AEG αναδεικνύουν νέα εργαλεία που ενισχύουν Compliance και Operations ενόψει των αλλαγών του SWIFT
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.