Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Τι ορίζει η Υπουργική Απόφαση για τον Χάρτη Ευρυζωνικότητας και το Μητρώο Δικτύων

04/03/2023Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Υποχρεωτική καθίσταται η ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων από όλους τους φορείς που έχουν στην κατοχή τους ή διαχειρίζονται δίκτυα, έπειτα από την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που αφορά στη διαδικτυακή εφαρμογή «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων (ΧΕΜΔ)», την οποία τηρεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, με την ΥΑ που υπογράφεται από τον υπουργό και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και Θεόδωρο Λιβάνιο αντίστοιχα, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή στοιχείων στο ΧΕΜΔ, η πρόσβαση σε αυτά, καθώς και οι διαδικασίες επικαιροποίησής τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΥΑ υπόχρεοι για την υποβολή στοιχείων στο ΧΕΜΔ είναι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν. 4463/2017 και ειδικότερα:

Οι φορείς ή οι επιχειρήσεις που παρέχουν ή είναι εξουσιοδοτημένοι/ες να παρέχουν δημόσια δίκτυα επικοινωνιών.

Οι φορείς ή οι επιχειρήσεις που παρέχουν υλική υποδομή με σκοπό την παροχή: υπηρεσίας παραγωγής, μεταφοράς ή διανομής: φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ή επεξεργασίας ακαθάρτων και λυμάτων, συστημάτων αποστράγγισης, μεταφορικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών οδών λιμένων και αερολιμένων.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) και κάθε άλλη δημόσια αρχή που έχει ή διαχειρίζεται συναφή στοιχεία.

Οι υπόχρεοι υποβάλλουν στο ΧΕΜΔ κάθε δώδεκα μήνες τη συνολική εικόνα των δικτύων τους, ανεξάρτητα αν έχουν επέλθει ή όχι μεταβολές από την προηγούμενη υποβολή. Οι υποβολές αφορούν στην εικόνα των δικτύων κατά την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους και υποβάλλονται έως την 31η Μαρτίου εκάστου επόμενου έτους αντίστοιχα. Για την αρχική υποβολή, τα στοιχεία υποβάλλονται εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας Απόφασης και θα αφορούν στην κατάσταση του δικτύου κατά την ημερομηνία υποβολής.

Η ΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των υποχρεώσεων παροχής πληροφοριών από τους υπόχρεους η υπόθεση παραπέμπεται στην ΕΕΤΤ προς επίλυση και τυχόν επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στο ΧΕΜΔ θα έχουν πρόσβαση στελέχη των αρμοδίων φορέων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής δημόσιας πρόσβασης στην υπηρεσία θέασης των στοιχείων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών μέσω ενσύρματων και ασύρματων δικτύων.

Επίσης στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων δημόσιας παρέμβασης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύναται να καθίστανται δημόσια διαθέσιμα και στοιχεία που αφορούν σε πρόβλεψη κάλυψης για διάστημα έως 4 μηνών από την ημερομηνία υποβολής και ειδικότερα σε γεωγραφικά σημεία όπου τελικοί χρήστες μπορούν να λάβουν ευρυζωνική υπηρεσία μέσω ενσύρματων δικτύων FTTH ή ομοαξονικού καλωδίου λαμβάνοντας υπόψη το επιχειρησιακό απόρρητο των παρόχων.

Επιπλέον, δημόσιες υπηρεσίες και φορείς δύνανται να υποβάλλουν, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, τεκμηριωμένο αίτημα για διάθεση στοιχείων που περιλαμβάνονται στο ΧΕΜΔ, χωρίς να γίνονται χρήστες του και με την προϋπόθεση της τήρησης δεσμεύσεων εμπιστευτικότητας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Μητρώο Δικτύων Υπουργική Απόφαση Χάρτης Ευρυζωνικότητας ΧΕΜΔ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η SpaceX συμφώνησε να αποκτήσει φάσμα για δορυφορικό και επίγειο δίκτυο κινητής

    Οι πάροχοι κερδίζουν μερίδιο στις πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη παρά την πτώση

    Σχέδιο της Open Cosmos για παραγωγή ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου την ημέρα στην Ελλάδα

    Περί το 1,5 εκατ. ready for service FTTH από τη ΔΕΗ – Τι γίνεται με Vodafone και κινητή

    Laszlo Toth, GSMA: Η Ευρώπη παραμένει μη ελκυστική για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες

    ΔΕΗ Fiber: έφτασε σε 1,5 εκατ. σπίτια σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • The Media Business Game: Το deal της Real Group και το σχέδιο για το CNN Greece TV
    • Η Tools of Tech αναλαμβάνει Country Partner του KSF Space Foundation στην Ελλάδα
    • Η Logitech παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σειρά νέων εταιρικών προϊόντων στην ιστορία της
    • 3ο Space Symposium: 25 χρόνια διαδρομής, το μέλλον στα χέρια της νέας γενιάς
    • Ολοκληρώθηκε στο ΙΤΕ το SPACE-Crete Info Day
    • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 46 νέα στρατηγικά έργα για την ενίσχυση του εφοδιασμού της ΕΕ
    • Lidl Ελλάς & Lidl Κύπρου: Ο Γεώργιος Τοκατλής νέος Chief Executive Officer
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Αύξηση 48% στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο του 2026
    • Automation, AI agents ή άνθρωποι; Ποιος πρέπει να διαχειρίζεται κάθε security finding;
    • ENISA Threat Landscape 2026: Οι ψηφιακές εξαρτήσεις διευρύνουν το πεδίο της κυβερνοαπειλής
    • NIS2 και Credentials: Η ασφάλεια των ταυτοτήτων γίνεται ζήτημα επιχειρησιακής ανθεκτικότητας
    • KillSec: Πίσω από την επιχείρηση KillSwitch αποκαλύπτεται το νέο business model του ransomware
    • Η AI δίνει προβάδισμα στους επιτιθέμενους – Η κυβερνοασφάλεια μπαίνει σε αγώνα ταχύτητας
    • H Mind The Hack στις 250 ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups της Ευρώπης,
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.