Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 27 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Πραγματικότητα από το 2024 ο κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές

04/10/2022infocomBy infocom4 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι καταναλωτές στην ΕΕ θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, ως αποτέλεσμα της έγκρισης της νέας νομοθεσίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έως το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026. Ο νέος νόμος εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt.

Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Καθώς η ασύρματη φόρτιση διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθιερώσει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μέχρι το τέλος του 2024. Θα αποφευχθούν έτσι αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, όπως το λεγόμενο φαινόμενο τεχνολογικού «εγκλωβισμού», δηλαδή η δημιουργία σχέσης εξάρτησης του καταναλωτή από μία μόνο εταιρεία.

Ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Οι αγοραστές θα έχουν έτσι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν και νέο φορτιστή.

Οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 250 εκ. ευρώ τον χρόνο από περιττές αγορές. Οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alex Agius Saliba (Σοσιαλιστές, Μάλτα) δήλωσε τα εξής: «Επιτέλους γίνεται πραγματικότητα ο κοινός φορτιστής στην Ευρώπη. Περιμέναμε περισσότερα από δέκα χρόνια για τους κανόνες αυτούς, αλλά πλέον αφήνουμε πίσω μας τις συλλογές φορτιστών μας. Η νέα αυτή νομοθεσία είναι σχεδιασμένη ώστε να επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων φόρτισης στο μέλλον και θα ωφελήσει τους πάντες, από τους αγανακτισμένους καταναλωτές μέχρι το ταλαιπωρημένο περιβάλλον μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι για πολιτικούς συμβιβασμούς, αλλά δείξαμε σήμερα ότι η ΕΕ δεν έχει στερέψει από ιδέες και λύσεις για να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων και να εμπνεύσει άλλα μέρη του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα την οδηγία. Στη συνέχεια, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες για να ενσωματώσουν τους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο και στη συνέχεια άλλους 12 μήνες για να τους εφαρμόσουν. Οι νέοι κανόνες δεν αφορούν προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής τους.

Την τελευταία δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα την καθιέρωση κοινού φορτιστή. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες συνεργασίας με την βιομηχανία για να μειωθεί ο αριθμός φορτιστών των κινητών συσκευών, τα προαιρετικά μέτρα δεν έφεραν απτό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τελικά την νομοθετική της πρόταση στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

eu charger usbtypec
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

GEOSENSE: πλατφόρμα DaeDaLuS και ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου ICAERUS

McLaren Stanley (Amazon): Η AI δεν αντικαθιστά τους προγραμματιστές, αλλά αλλάζει τον ρόλο τους

QnR business unit Enterprise Asset Intelligence Solutions με πυρήνα το IBM Maximo Application Suite

Η Cosmos Business Systems παρούσα στη νέα ψηφιακή εποχή του Ελληνικού Κτηματολογίου

DOTSOFT: ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στον Δήμο Τρίπολης

Η ADACOM εντάσσεται στη Microsoft Intelligent Security Association

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • ΕΣΗΔΗΣ: Μετάβαση σε ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για τον κύκλο ζωής των Δημόσιων Συμβάσεων
  • Αττικά Πολυκαταστήματα: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς συγκεντρώνοντας €212 εκατ.
  • ΕΤΑΔ: Σε τροχιά αξιοποίησης και το «Ξενία Κομοτηνής»
  • Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά
  • Το κόστος που δεν θα δείτε ποτέ στον ισολογισμό της επιχείρησής σας
  • ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ – BOSBI: Εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για την ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία
  • Lidl Ελλάς: Νέο κατάστημα στη Σκιάθο – Επένδυση ύψους 7,7 εκατ. ευρώ
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ADACOM εντάσσεται στη Microsoft Intelligent Security Association
  • Ασφαλής Τεχνητή Νοημοσύνη και κυβερνοανθεκτικότητα στο επίκεντρο του Check Point Advantage Athens 2026
  • DNS Shield: Η νέα AI λύση προληπτικής κυβερνοασφάλειας της ClearSkies
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.