Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 21 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Ξεκίνησε η υλοποίηση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

03/09/2022Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ, έχει εισέλθει σε φάση υλοποίησης με την προκήρυξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) του πρώτου έργου.

Έχει πιλοτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει την κατασκευή έως και 12 νανοδορυφόρων (με τη διάθεση ποσού από 0,5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ). Σκοπός είναι η ωρίμανση και πιστοποίηση της τεχνολογίας στο εγχώριο οικοσύστημα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος για την ελληνική διαστημική βιομηχανία και να περιοριστεί το ρίσκο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το σύνολο του προγράμματος (θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για το κυρίως έργο) θα διεκπεραιωθούν από την ESA και βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν συμμετοχή τουλάχιστον 30% σε ό,τι αφορά το hardware και το software των μικροδορυφόρων και περίπου 60% στις υπηρεσίες (κυρίως τηλεπικοινωνιακές) που θα αναπτυχθούν.

Το διαστημικό μέρος του έργου, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική διαστημική βιομηχανία, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή, εκτόξευση και θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία συστοιχίας μικροδορυφόρων.

Οι μικροί δορυφόροι θα ενσωματώνουν ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση αναγκών που αφορούν στην ασφαλή συνδεσιμότητα π.χ. τηλεπικοινωνίες, κβαντική κρυπτογράφηση, για την εξυπηρέτηση σκοπών Εθνικής Ασφάλειας καθώς και ειδικό εξοπλισμό ολοκληρωμένων τεχνολογικών υπηρεσιών για υπηρεσίες πολλαπλής χρήσης π.χ. γεωεπισκόπηση για την εξυπηρέτηση αναγκών που αφορούν στη ναυτιλία, στην τοπογραφία, στην επιτήρηση συνόρων, στην πολιτική προστασία, στην προστασία περιβάλλοντος και άλλους τομείς της εθνικής ασφάλειας.

Ο επίγειος τομέας του έργου αφορά στην απαραίτητη υποδομή, που περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση υφιστάμενων ήδη επιχειρησιακών ή προς αναβάθμιση εθνικών υποδομών (π.χ. τα τηλεσκόπια Χελμού, του Σχίνακα και του Χολομώντα, το Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο – GreeCom).

Η χρηματοδότηση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων, με αρμόδιο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών δορυφόρων
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

OQ Technology Hellas: άμεση εκπομπή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης σε κινητά μέσω μικροδορυφόρων

Ψηφιακή Δεκαετία 2026: το στοίχημα περνά από τα δίκτυα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας

Το 6G RAN αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια

Νέο πρόγραμμα διαστημικών τεχνολογιών αξίας 350 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα

Στα €1,15 τρισ. η οικονομική αξία της κινητής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αν θες να κάνεις business χρειάζεσαι Inalan

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Επιλογή μας να καταστήσουμε την Αττική πρωταγωνίστρια της νέας ψηφιακής εποχής» 
  • The Media Business Game: ΣΚΑΪ, ΕΡΤ και Alter Ego ανεβάζουν στροφές σε ενημέρωση και δικαιώματα
  • Η TILESKOPIO στο ESA BIC Greece με τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας
  • Συνεργασία Revolut & Wolt στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής» στη Beyond 2026
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace
  • Η Postbank γιόρτασε 35 χρόνια παρουσίας στη Βουλγαρία
RSS itsecuritypro.gr
  • Η AWS Φέρνει Υπολογιστική Ισχύ, Αποθήκευση και Υπηρεσίες AI στην Αθήνα με Νέο Local Zone, Διαθέσιμο τον Ιούλιο 2026
  • Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια δεν κρίνεται από την απουσία περιστατικών, αλλά από την ικανότητα αντίδρασης και προσαρμογής
  • Το Innovation to Impact⁠ φέρνει το deep tech στην πράξη – Δείτε το πρόγραμμα! (16/6, Divani Caravel)
  • Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
  • Έρευνα Forscope: 1 στις 2 επιχειρήσεις «παγιδευμένη» σε συνδρομές λογισμικού που δεν χρειάζεται
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Cysoft στα Ποσειδώνια 2026
  • Pylones Hellas και AEG αναδεικνύουν νέα εργαλεία που ενισχύουν Compliance και Operations ενόψει των αλλαγών του SWIFT
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.