Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

3 νέα κενά ασφαλείας στο iOS διόρθωσε η Apple

29/08/2016Δημήτρης ΘωμαδάκηςBy Δημήτρης Θωμαδάκης2 Mins Read News Διεθνή
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τρία νέα επικίνδυνα κενά ασφαλείας διαπιστώθηκαν στο iOS, που οδήγησαν στο παρ’ολίγον hacking της συσκευής ενός ακτιβιστή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μία μέθοδο άγνωστη μέχρι πρότινος στους ειδικούς.
iphone-hackedΣυγκεκριμένα, ο Ahmed Mansoor έλαβε ένα SMS που περιείχε ένα link και την προτροπή να το ανοίξει. Εκείνος, υποψιασμένος, δεν έκανε κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα το προώθησε σε μία ομάδα ερευνητών, στα εργαστήρια Citizen, στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω hack είναι το πρώτο με τη δυνατότητα να πάρει τον πλήρη έλεγχο ενός iPhone 6 και μάλιστα ενημερωμένου με την τελευταία έκδοση του iOS.

Οι ειδικοί του Citizen Lab συνεργάστηκαν με την εταιρεία ασφαλείας Lookout και διαπίστωσαν ότι το link εγκαθιστά ένα πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται 3 κενά τα οποία δεν γνώριζε η Apple. Συγκεκριμένα ο hacker θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής, καταγράφοντας την καθημερινότητα του χρήστη. Επίσης θα μπορούσε να παρακολουθεί τις βιντεοκλήσεις και τα γραπτά μηνύματα μέσω γνωστών messenger apps, όπως το Viber και το Whatsapp. Η Apple έχει διορθώσει πλέον αυτά τα κενά ασφαλείας.

Η Citizen προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, διαπιστώνοντας ότι το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία NSO Group με έδρα στο Ισραήλ, που ειδικεύεται στο software παρακολούθησης για κυβερνητικές υπηρεσίες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα για το iOS, που διαφημίζεται ως ασφαλές mobile OS, μπορεί να αποφέρει έσοδα μέχρι και 1 εκ. δολάρια. Η ίδια η NSO αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της Citizen, δηλώνοντας μόνο ότι η πολιτική της εταιρείας είναι να χρησιμοποιούνται τα προγράμματα της μόνο στο πλαίσιο του νόμου, όπως για εξιχνίαση εγκλημάτων.

Η νομική εκπρόσωπος της Citizen είπε ότι η NSO δεσμεύεται από τη Συμφωνία Wassenaar, που προβλέπει την ελεγχόμενη πώληση πυρηνικών, χημικών και ψηφιακών όπλων, σε διεθνές επίπεδο. Πάντως η εταιρεία θα έπρεπε να υποβάλλει αίτηση εξαγωγής για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Apple iOS nso SMS uae Viber WhatsApp
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Δημήτρης Θωμαδάκης
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Instagram
  • LinkedIn

Ο Δημήτρης Θωμαδάκης ασχολείται με τον χώρο της πληροφορικής από το 1993. Το 1999 ξεκίνησε την πορεία του, παράλληλα, ως συντάκτης τεχνολογίας. Η αρθρογραφία του, περιλαμβάνει ειδησεογραφία και παρουσιάσεις, σε θεματολογία B2B και B2C. Συγκεκριμένα, καλύπτει θέματα πληροφορικής, δικτύωσης, κινητής τηλεφωνίας, mobile συσκευών, videogames και consumer electronics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η iStorm αναβαθμίζει την Apple εμπειρία στη Λεμεσό με ένα νέο Apple Premium Partner Store

Η Apple παρουσιάζει τα νέα Mac mini και Mac Studio με τα M6, M5 Pro, M5 Max και M5 Ultra chips

Τι νέο φέρνει το Viber στα επαγγελματικά μηνύματα το 2026

Η Apple αναδιαμορφώνει τις χρεώσεις του App Store στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Messaging στο εμπόριο: γιατί αποτυγχάνει στο 70% των επιχειρήσεων και πώς διορθώνεται

Το ελληνικό app BRRRO στην κορυφή του App Store

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • BIZ & BUZZ: Οι επενδύσεις θέλουν ρεύμα, δεξιότητες και λογοδοσία
  • Treatwell: Αλλάζει τα δεδομένα στις online κρατήσεις υπηρεσιών ομορφιάς με το AI Receptionist
  • Η Mind The Hack παρουσιάζει την Exposure Decision Platform
  • Ν. Παπαθανάσης: 140 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για διαχείριση υδάτων
  • 705 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν στην επόμενη γενιά ερευνητών και ερευνητριών της Ευρώπης
  • Στ. Καλαφάτης από το Συνέδριο του ΑΠΘ: «Η Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται σε Κόμβο Πράσινης Καινοτομίας»
  • Μακρινός ο στόχος της ΕΕ για επίτευξη αμυντικής ετοιμότητας μέχρι το 2030
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Sparkle και η Hellas Sat πετυχαίνουν την πρώτη δορυφορική σύνδεση κβαντικής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
  • Η Netcompany υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου
  • Η Forscope ξεπερνά το ορόσημο των 500.000 πωλήσεων αδειών λογισμικού, εξασφαλίζοντας άνω των €41 εκατ. σε εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις
  • Akeydor Group: Δυναμική παρουσία σε Identity & Access Management, Education Technology και Secure Remote Access
  • Η Mind The Hack παρουσιάζει την Exposure Decision Platform – Aπό την ανίχνευση ευπαθειών στις αποφάσεις βάσει πραγματικού κινδύνου
  • Η Ελλάδα του gov.gr – H Ελλάδα του σήμερα»: Το Yπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης στην 90ή ΔΕΘ
  • Post-Quantum Migration: Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο η κρυπτογραφία – είναι τα κλειδιά
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.