Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 1 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Ο χαλκός θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην Ευρώπη

23/08/2013Βαγγέλης ΞανθάκηςBy Βαγγέλης Ξανθάκης4 Mins Read News Ενσύρματες Επιχειρήσεις Μελέτες Σταθερή Τηλεφωνία Υποδομές
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

“Παρ ‘όλη την ένθερμη υποστήριξη για την υιοθέτηση της τεχνολογίας Οπτικής Ίνας μέχρι το σπίτι, (FTTH), η οικονομία και η τεχνολογία εξασφαλίζει ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η ίνα θα σταματήσει με τον ένα η με τον άλλο τρόπο έξω από την πόρτα τους», λέει το ενημερωτικό δελτίο της η Point Topic, «προσγειώνοντας»  τους θιασώτες του FTTH ανά την Ευρώπη, περισσότεροι εκ των οποίων υποστηρίζουν την επικράτηση της οπτικής ίνας επί του χαλκού.

eu-cooper

Παρόλα αυτά, ο χαλκός φαίνεται να ανθίσταται σθεναρά και η μακροζωία του DSL να μην διαταράσσεται θεαματικά. Αιτία είναι, κυρίως η  οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και λειτουργεί ανασταλτικά προς νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα η εξέλιξή του DSL που περνάει μέσα από την εφαρμογή του vectoring, δίνει βάσιμες ελπίδες για την επίτευξη της αξιοπρεπούς ταχύτητας των 30Mbs στον πελάτη, αποφεύγοντας τις εργασίες για σκάψιμο ινών σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι.

Σύμφωνα με την Point Topic τουλάχιστον το 90% των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τη δυνατότητα για αποκτήσει πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες internet μέχρι το 2020, κάτι που σημαίνει ότι ένας σημαντικός στόχος του ψηφιακού θεματολογίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή υπερταχείας ευρυζωνικότητας θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Για το VDSL ή FTTC (Fiber-to-the-Cabinet), η λογική είναι να φτάνει οπτική ίνα μέχρι τον υπαίθριο κατανεμητή (καφαο), αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται το υπάρχον χάλκινο τηλεφωνικό καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους να κάνει την τελική σύνδεση στο σπίτι. Επειδή οι διαδρομή του χαλκού είναι σχετικά μικρή,  οι ταχύτητες μεταξύ 25 και 40 Mbps μπορούν να επιτευχθούν, ενώ με το vectoring μπορούν μέχρι να διπλασιαστούν.

Αυτό καθιστά το VDSL ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία υψηλών ταχυτήτων ευρυζωνικής πρόσβασης, έχοντας επιτύχει στις αρχές του έτους κάλυψη σε όλη την Ευρώπη της τάξεως του 25%.

Από την άλλη πλευρά, η διείσδυση της τεχνολογίας Docsis 3 (Data Over Cable Service Interface Specification), η υπερταχεία ευρυζωνική τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τα δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης, αυξήθηκε κατά 2,7% και ακόμη προηγείται έναντι του VDSL με διείσδυση 39,3% στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Επίσης η πρόσβαση με Οπτική Ίνα στις Εγκαταστάσεις FTTP (Fiber-to-the-Premises) , η οποία περιλαμβάνει τόσο το FTTH όσο το “fiber-to-the-Building” (για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία ή ένα κτίριο γραφείων) αυξήθηκε κατά 2,4% και πλέον καλύπτει το 12,3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

” Το Docsis 3 εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα κατά την περίοδο 2010-2012, διότι απαιτείται μόνο μια απλή αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης. Όμως η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί τώρα και την περαιτέρω ανάπτυξη θα απαιτήσει την ανάπτυξη νέων δικτύων καλώδιο το οποίο είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί οικονομικά.

«Ομοίως, η επέκταση της κάλυψης του FTTP θα σημάνει επίσης την κατασκευή νέων δικτύων. Μεγάλο μέρος της κάλυψης FTTP στην Ευρώπη μέχρι σήμερα εξυπηρετεί περιοχές υψηλής πυκνότητας κατοικιών, όπως πολυκατοικίες στις Ανατολική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το FTTP μπορεί να είναι η φθηνότερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις , ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει τηλεφωνικό δίκτυο. Ωστόσο, οι πιο ελκυστικές περιοχές καλύπτονται ήδη σε μεγάλο βαθμό σήμερα, έτσι για το FTTP η ανάπτυξη είναι αργή. ” Σημειώνει η ανάλυση της Point Topic.

Συνοψίζοντας, η έκθεση συμπεραίνει ότι οι τρεις τεχνολογίες θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν την κάλυψη, αλλά ο ρυθμός αύξησης του VDSL είναι σίγουρα ταχύτερος: «Εμείς προβλέπουμε ότι το VDSL θα φτάσει στο 73% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έως το 2020, ενώ το Docsis 3 θα καλύψει το 45%. Τέλος για το FTTP προβλέπουμε μόνο το 16%», λέει ο Tim Johnson, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Ακόμα κι έτσι, οι προβλέψεις της Point Topic ότι μόνο το 90% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα έχουν πρόσβαση σε υπερταχείες σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις μέχρι το 2020, υπολείπονται του στόχου του ψηφιακού θεματολογίου που προβλέπει το 100%. Ως εκ τούτου, αναμένει ότι το FTTP μπορεί να κληθεί να καλύψει το κενό ανεβάζοντας την κάλυψη στο 21% ή περισσότερο, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Docsis FTTH έρευνα
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Βαγγέλης Ξανθάκης
  • Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Cosmote Telekom στους Europe’s Climate Leaders των Financial Times για 4η συνεχόμενη χρονιά

Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στο Ρέθυμνο

Η LG ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου 2026

8 startups εντάσσονται στον 10ο κύκλο του Scale Up της Endeavor

ΟΤΕ με έμφαση σε ιδιωτικό τομέα και διεθνείς οργανισμούς μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Όμιλος Qualco αποκτά το 60% της Lever Development Consultants

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: ΣΚΑΪ, Alter Ego και ΑΝΤ1 ανοίγουν νέο κύκλο κινήσεων στα ελληνικά ΜΜΕ
  • Όμιλος ALTEX: Ισχυρή ανάπτυξη και υψηλές οικονομικές επιδόσεις το 2025
  • ΕΚΤ: Νέος οδηγός για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων στον χώρο της άμυνας
  • ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,1% στο Λιανικό Εμπόριο τον μήνα Μάιο 2026
  • COSMOTE TELEKOM: Στους “Europe’s Climate Leaders” των Financial Times για 4η συνεχόμενη χρονιά
  • ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Σε Πορεία Κερδοφόρας Ανάπτυξης ο Όμιλος το 2025
  • ΔΥΠΑ: 10.038 ωφελούμενοι απασχόλησης και 24.409 κατάρτισης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης
RSS itsecuritypro.gr
  • Tο πρώτο AI Network Firewall παρουσιάζει η Check Point, για προστασία από τα “τυφλά σημεία” της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Fortinet Security Day Greece 2026 | 16 Σεπτεμβρίου στο Telekom Center Athens
  • Cisco Connect 2026 Greece | Στις 12 Νοεμβρίου το κορυφαίο ετήσιο event της Cisco
  • Νέα έκθεση «The State of Ransomware 2026»: Οι πληρωμές λύτρων μειώνονται αλλά η κρυπτογράφηση σημειώνει άνοδο
  • Η Schneider Electric και η AMD παρουσιάζουν το πρώτο reference design της πλατφόρμας Helios για την επιτάχυνση της υλοποίησης AI factories
  • Η «Οδύσσεια» του Νόλαν εμπνέει τους απατεώνες, προειδοποιεί η Kaspersky
  • Οι εκτυπωτές Laser A3 και A4 της Canon απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις ενεργειακής απόδοσης από την Keypoint Intelligence
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.