Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις»Μελέτες

Επισκόπηση αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για το 2023

09/01/2025infocomBy infocom5 Mins Read Μελέτες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Αναλυτική εικόνα για τις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με έμφαση στα βασικά μεγέθη, τις τάσεις και το επίπεδο του ανταγωνισμού, παρέχει η Έκθεση Επισκόπησης Αγορών για το 2023, που δημοσίευσε η ΕΕΤΤ.

Ο τομέας ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, παρά τις μικρές αρνητικές διακυμάνσεις σε ορισμένα βασικά οικονομικά μεγέθη. Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν, με έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και υποδομών 5G, ενώ o ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων παρέμεινε υψηλός, ιδίως στις υπηρεσίες δεδομένων και σε επίπεδο δεσμοποιημένων προσφορών, με κύριους μοχλούς την ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, τις υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Παράλληλα, η εγχώρια ταχυδρομική αγορά κινήθηκε εκ νέου ανοδικά, παρουσιάζοντας αύξηση τόσο στα έσοδα όσο και στο πλήθος των ταχυδρομικών αντικειμένων και ιδιαίτερα των δεμάτων, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών

  • Ο κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε στα 5,0 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κατέλαβαν το 85,2%. Η συμβολή του κύκλου εργασιών του κλάδου στο ΑΕΠ της Ελλάδας κυμάνθηκε στο 2,3%.
  • Οι επενδύσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,3% σε σχέση με το 2022.
  • Οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις έφθασαν τις 4.513.239 γραμμές, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 0,6%, ενώ η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό έφθασε στο 43,3%.
  • Οι γραμμές υπερ-υψηλών ταχυτήτων (ονομαστικών download ταχυτήτων από 100 Mbps και άνω) σημείωσαν σημαντική αύξηση και αποτέλεσαν το 32,6% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας έναντι 26,3% στα τέλη του 2022. Οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (ονομαστικών download ταχυτήτων από 30 Μbps έως 100 Mbps ) συνιστούν το 30,1% έναντι 30,5% στα τέλη του 2022.
  • Οι συνολικές γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα NGA που υλοποιήθηκαν από τον ΟΤΕ και τους παρόχους, στο πλαίσιο εισαγωγής της διαδικασίας VDSL Vectoring/FTTH στο δίκτυο πρόσβασης, ανήλθαν σε 1.301.099 έναντι 1.067.751 γραμμών στα τέλη του 2022, σημειώνοντας αύξηση 21,9%.
  • Η συνολική κάλυψη 5G αυξήθηκε κατά 12,4 εκατοστιαίες μονάδες, ανερχόμενη στο 98,1% τον Ιούνιου του 2023, πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (89,3%).
  • Οι ενεργές συνδέσεις κινητών επικοινωνιών με χρήση υπηρεσιών δεδομένων, ανήλθαν σε 9.612.244, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 3,3% και καταγράφοντας πληθυσμιακή διείσδυση 92,3%.
  • Οι γραμμές σταθερής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 5.091.488, με τη διείσδυση να φθάνει στο 48,9% επί του πληθυσμού. Παράλληλα, η κίνηση σταθερής τηλεφωνίας σημείωσε νέα ετήσια πτώση 10,1%, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 11,9% της διάρκειας των εθνικών κλήσεων προς σταθερά.
  • Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 13,7 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 0,8%, σε σχέση με το 2022, με τις ενεργές συνδέσεις να παρουσιάζουν οριακή πτώση 0,04%, ανερχόμενες περίπου στα 11,3 εκατ.
  • Η χρήση των δικτύων κινητών επικοινωνιών χαρακτηρίστηκε και το 2023 από την αξιοσημείωτη αύξηση κατά 48% στη χρήση υπηρεσίας δεδομένων, φθάνοντας τα 1.249 εκατ. GΒ έναντι 844 εκατ. GΒ το 2022.
  • Οι συνδρομές τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά 9,7%, ανερχόμενες σε 1,3 εκατ., με τις συνδρομές μέσω δικτύου ΙP να καταλαμβάνουν για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μερίδιο.
  • Οι συνδυαστικές προσφορές ανήλθαν σε 4,5 εκατ., με δημοφιλέστερη κατηγορία να αναδεικνύεται για πρώτη φορά το triple play σταθερής τηλεφωνίας, σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης και κινητών επικοινωνιών.

Αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών

  • 76 νέες επιχειρήσεις με Γενική Άδεια εισήλθαν στην αγορά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δραστηριοποιούμενων ταχυδρομικών επιχειρήσεων σε 731.
  • Τα έσοδα της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς παρουσίασαν άνοδο 11,3% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 729 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τη διακίνηση 316 εκατ. αντικειμένων, αυξημένων κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το μερίδιο εσόδων του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ) στη συνολική αγορά συνέχισε την πτωτική πορεία της τελευταίας δεκαετίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί στο 15% από 18% που ήταν το 2022. Παράλληλα, αυξήθηκε το μερίδιο των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών στο 83% από 80% που ήταν την προηγούμενη χρονιά, ενώ το μερίδιο των επιχειρήσεων με Ειδική Άδεια παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο (2%).
  • Το μερίδιο των δεμάτων-μικροδεμάτων σημείωσε αύξηση, τόσο στο σύνολο των εσόδων των διακινηθέντων ταχυδρομικών αντικειμένων, φτάνοντας το 68% έναντι 65% το 2022, όσο και στο σύνολο του πλήθους των αντικειμένων, ανερχόμενο στο 29% έναντι 26% το 2022. Αναλυτικότερα, τα έσοδα από τη διακίνηση 91 εκατ. δεμάτων ανήλθαν σε 494 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 16,5% σε σχέση με το 2022.
  • Οι διακινηθέντες φάκελοι ανήλθαν στα 225 εκατ., καταγράφοντας μείωση 1,6% σε σχέση με το 2022, ενώ απέφεραν έσοδα της τάξης των 236 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Στην αγορά της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ), πέραν του ΦΠΚΥ, δραστηριοποιήθηκαν δέκα επιχειρήσεις με Ειδική Άδεια, οι οποίες διακίνησαν το 21% των ταχυδρομικών αντικειμένων της αγοράς ΚΥ και απέφεραν το 12% των εσόδων της. Οι φάκελοι είναι αναμφισβήτητα το κυρίαρχο αντικείμενο στην αγορά της ΚΥ, καθώς αποτέλεσαν το 91% των διακινηθέντων αντικειμένων, αποφέροντας το 82,7% των εσόδων της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Στην αγορά των ταχυμεταφορών, δραστηριοποιήθηκαν 720 επιχειρήσεις με Γενική Άδεια. Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών διακίνησαν φακέλους σε ποσοστό 33% και δέματα-μικροδέματα σε ποσοστό 67% του πλήθους των αντικειμένων. Οι φάκελοι απέφεραν στις επιχειρήσεις με Γενική Άδεια εμφανώς λιγότερα έσοδα (21%) από ό,τι τα δέματα-μικροδέματα (79%).

H Eπισκόπηση αγορών για το 2023 είναι διαθέσιμη στο: www.eett.gr

Infographic για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Ιnfographic για την αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΕΤΤ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 95% των γονέων χρησιμοποιεί υπηρεσίες delivery με βασικό κίνητρο την εξοικονόμηση χρόνου

Η συνεχής αστάθεια μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα για τις B2B επιχειρήσεις

Online shopping στην Ελλάδα: ίδιο click, διαφορετικές συνήθειες

ΕΕΤΤ: σε διαβούλευση αυξήσεις στα διοικητικά τέλη των παρόχων

Η Ελλάδα πάνω από την ΕΕ στις επενδύσεις ΤΠΕ – πίσω σε λογισμικό και έρευνα

1 στους 10 καταναλωτές θα χρησιμοποιεί συστηματικά AI agents για αγορές και πληρωμές έως το 2030

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • SmartTalks #129: Δώρος Καπράλος, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Ανάπτυξη με κανόνες και προοπτική!
  • Η Πειραιώς χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική
  • Bolt: Οι τάσεις αστικής κινητικότητας για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα
  • Performance Technologies: Eνδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου 2026
  • Νέο ορόσημο για τη ναυτική εκπαίδευση στη Χίο
  • Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οικονομικά Αποτελέσματα Α ’Εξαμήνου 2026
  • Οι οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών ακόμη δεν τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους εμπόρους λιανικής
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν πρακτικές αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταγράψουν υψηλή απόδοση επένδυσης
  • Τέθηκε σε λειτουργία η Ενιαία Πλατφόρμα Αναφορών του Cyber Resilience Act από τον ENISA
  • Τέλος εποχής για τον SQL Server 2016: Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν την παγίδα της «αναγκαστικής» αναβάθμισης
  • CISOs 2026: Πιο σίγουροι, αλλά πιο πιεσμένοι από ποτέ
  • Cyber Resilience Act: Νέες υποχρεώσεις αναφοράς για όλους τους κατασκευαστές προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία
  • Η επιλογή για τον σωστό βιομηχανικό πίνακα
  • Revolut Data Breach: Όταν ένα κυβερνητικό email γίνεται όχημα διαρροής δεδομένων
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.