Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Πόλεμος στο διάστημα: «Νόμιμος στόχος» οι εμπορικοί δορυφόροι λέει η Ρωσία

19/09/2022Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως οι δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς θα μπορούσαν να αποτελέσουν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, σε μια δήλωση που δείχνει να αναφέρεται στο Starlink, το σύστημα του Elon Musk που παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στην Ουκρανία.

Οι μη στρατιωτικοί δορυφόροι «μπορεί να γίνουν νόμιμος στόχος για αντίποινα», φέρεται να είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σε μια δήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ανοιχτή ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των διαστημικών απειλών.

Το απόσπασμα προέρχεται από μια ανεπίσημη αγγλική μετάφραση της δήλωσης του Konstantin Vorontsov που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο Vorontsov, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ομάδα εργασίας του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Αφοπλισμού (UNODA).

Ο Vorontsov σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση που ξεπερνά την αβλαβή χρήση των τεχνολογιών του διαστήματος και έχει γίνει εμφανής κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Ουκρανία. Δηλαδή, η χρήση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μη στρατιωτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών υποδομών στο διάστημα, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Φαίνεται ότι οι συνάδελφοί μας δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες ενέργειες στην πραγματικότητα συνιστούν έμμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους μη στρατιωτικές υποδομές «ενδέχεται να αποτελέσουν νόμιμο στόχο αντιποίνων».

Η Starlink έστειλε τερματικούς σταθμούς δορυφορικών συστημάτων μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και αφότου διακόπηκε η πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας, με τις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν την προσπάθεια. Η δορυφορική πρόσβαση αποδείχθηκε χρήσιμη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Vorontsov συνέχισε τη δήλωση του, υποστηρίζοντας ότι η χρήση πολιτικών δορυφόρων μπορεί να παραβιάζει τη Συνθήκη για το Διάστημα: «Οι ενέργειες των δυτικών χωρών θέτουν άσκοπα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ειρηνικών διαστημικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολυάριθμες κοινωνικές και οικονομικές διαδικασίες στη Γη που επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες». Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να συντελείται αμφισβήτηση της σχετικής συνθήκης, που προβλέπει την αποκλειστικά ειρηνική χρήση του διαστήματος, κάτι που πρέπει να «καταδικαστεί σθεναρά» από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, προειδοποίησε τον Μάρτιο πως υπάρχει «μεγάλη» πιθανότητα η Ρωσία να επιτεθεί στον εξοπλισμό της Starlink στην Ουκρανία, αν και αναφερόταν στα τερματικά των χρηστών στο έδαφος και όχι στους δορυφόρους στο διάστημα. Μια ρωσική κυβερνοεπίθεση κατάφερε να διακόψει προσωρινά την δορυφορική υπηρεσία που παρείχε η Viasat όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο Musk ανέφερε αργότερα ότι η Starlink αντιμετώπισε ρωσικές προσπάθειες παρεμβολών και πειρατείας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Starlink δεν ήταν ο μόνος πάροχος που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Εταιρείες όπως οι Planet, Maxar και BlackSky παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες, τραβώντας φωτογραφίες της σύγκρουσης από ψηλά και κοινοποιώντας τις, διαδραματίζοντας έναν απροσδόκητα σημαντικό ρόλο.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

russia satellites Starlink Ukraine
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Telekom: δωρεάν αναβάθμιση σε υψηλότερες ταχύτητες Fiber για καλύτερη εμπειρία συνδεσιμότητας

Η easyJet θα προσφέρει από το 2027 συνδεσιμότητα εν πτήσει με το Starlink

Η Sparkle συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία του GLF για 200 χλμ. νέων υποθαλάσσιων δικτύων

Strand Consult: αριθμητικά λάθη και προβληματικές συγκρίσεις στην έκθεση του BEREC

Τρεις ή τέσσερις πάροχοι; Η ευρωπαϊκή διαφωνία για τις συγχωνεύσεις και η ελληνική αγορά!

Λιγότεροι εργαζόμενοι, υψηλότερο κόστος εργασίας για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Η Wealthyhood και η Εθνική Τράπεζα ενώνουν δυνάμεις: Επενδύσεις από €1 στο Next by NBG
  • Τιμές σουβλάκι 2026: Πού θα βρεις το φθηνότερο και πόσο φτάνει το ακριβότερο;
  • ΔΥΠΑ: Στις 14 Νοεμβρίου το 13ο JobReady by DYPA στο Divani Caravel
  • Όμιλος ΟΤΕ: Κέρδη 488,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2026
  • Αντικαταβολές μέσω courier: Αποσύρθηκε η διάταξη για την υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή
  • Οι εξαγωγές της ΕΕ σε αγροδιατροφικά προϊόντα παραμένουν σταθερές
  • ΕΕΣ: «Καθαρές» οι εξετάσεις των οργανισμών της ΕΕ
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
  • Claude Duet: Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους των αυτόνομων AI agents
  • Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών
  • Η Check Point λανσάρει το Firewall-as-a-Subscription, φέρνοντας την προηγμένη προστασία της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε οργανισμό
  • 15ο eCommerce & Digital Marketing World 2026: “The Growth Playbook!” με 2+1 συνέδρια στις 4 Νοεμβρίου!
  • Η Neurosoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον των Managed Security Services με το Palo Alto Networks Cortex XSIAM
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.