Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Focus - Ελληνική Αγορά

Στην Αθήνα η έδρα του CSC-EDIC για τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας

01/07/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Με έδρα την Αθήνα ξεκινά τη λειτουργία του το Cybersecurity Skills Coalition European Digital Infrastructure Consortium, το νέο ευρωπαϊκό σχήμα που δημιουργείται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κρίσιμων δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση του CSC-EDIC στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των Digital Skills EU Days 2026, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας ως ιδρυτικών μελών.

Η ανακοίνωση έγινε από την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, Henna Virkkunen, την ίδια ημέρα με την υιοθέτηση της απόφασης της Επιτροπής για τη σύσταση του νέου σχήματος. Η Τσεχία και η Πολωνία συμμετέχουν ως παρατηρητές, ενώ η συμμετοχή παραμένει ανοικτή και για άλλα κράτη-μέλη, με όρους που η Επιτροπή περιγράφει ως δίκαιους και εύλογους.

Η λειτουργία του νέου ευρωπαϊκού σχήματος

Το CSC-EDIC θα λειτουργήσει ως επιχειρησιακός βραχίονας της EU Cybersecurity Skills Academy, της πρωτοβουλίας που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023 για την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην κυβερνοασφάλεια. Ο ρόλος του νέου σχήματος θα εστιάσει στην ανάπτυξη και παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, στη μέτρηση των κενών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και στη λειτουργία της γραμματείας του Industry-Academia Network.

Σε συνεργασία με τον ENISA, το CSC-EDIC θα συμβάλει στην ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας σε κρίσιμους τομείς, με ειδική αναφορά στον χώρο της υγείας. Το νέο σχήμα θα υποστηρίξει επίσης ένα ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης για δεξιότητες κυβερνοασφάλειας, καθώς και την ανάπτυξη επαγγελματικών διαδρομών και μικρο-πιστοποιήσεων, με παράλληλη συμμετοχή επιχειρήσεων μέσω δεσμεύσεων για την παροχή εκπαιδεύσεων.

Η χρηματοδότηση και τα κράτη-μέλη

Το CSC-EDIC έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση €3,1 εκατ. από το πρόγραμμα Digital Europe, για την αρχική σύσταση και λειτουργία του. Η χρηματοδότηση αφορά, μεταξύ άλλων, τις δομές διακυβέρνησης, το προσωπικό και τις λειτουργικές ανάγκες που απαιτούνται για την εκκίνηση του σχήματος. Τα European Digital Infrastructure Consortia αποτελούν ευρωπαϊκό εργαλείο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να οργανώνουν πολυκρατικά έργα γύρω από συγκεκριμένες θεματικές, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία.

Η επιλογή της Αθήνας ως έδρας συνδέει την Ελλάδα με ένα νέο ευρωπαϊκό σχήμα συνεργασίας για την κυβερνοασφάλεια, σε μια περίοδο όπου η ΕΕ επιχειρεί να οργανώσει πιο συστηματικά την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ιδρυτικό σχήμα, μαζί με τέσσερα ακόμη κράτη-μέλη, δίνει θεσμική βάση στη λειτουργία της νέας κοινοπραξίας και δημιουργεί πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς, επιχειρήσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Πάνω από 900.000 επαγγελματίες

Η Cybersecurity Skills Academy έχει ήδη συγκεντρώσει 26 δεσμεύσεις επιχειρήσεων από διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν συμβάλει στην εκπαίδευση περισσότερων από 900.000 επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί δέκα συνεργασίες μέσω του Industry-Academia Network, ενώ η Ακαδημία έχει διευρύνει την υιοθέτηση του European Cybersecurity Skills Framework του ENISA από την αγορά.

Η Henna Virkkunen ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται να αναπτύξει τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια και να διασφαλίσει ένα κατάλληλα προετοιμασμένο εργατικό δυναμικό. Χαρακτήρισε τη δημιουργία του CSC-EDIC σημαντικό βήμα για την ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων και για τη στήριξη του έργου της EU Cyber Skills Academy.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Cybersecurity europe
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από 3,4 δισ. άνθρωποι εκτός mobile internet, προειδοποιεί η GSMA

Γιώργος Καραφύλλης, ICS Καραφύλλης Α.Ε.: Η τεχνολογία πρέπει να ακολουθεί τον πελάτη

Η Gen Z χρησιμοποιεί την AI πιο ενεργά από κάθε άλλη γενιά και τη βλέπει ως φίλο

Η Open Cosmos αντλεί 300 εκατ. ευρώ και ενισχύει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα

Πάνω από 58.000 phishing emails μεταμφιεσμένα σε φωνητικά μηνύματα

Telekom: όταν το rebranding συναντά την πραγματικότητα! [Weekly Telecom]

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • Το AI δημιουργεί μια νέα ανισότητα μεταξύ επιχειρήσεων
  • Η ΕΛΚΑΚ αναθέτει στη Raycap ΑΕ την ανάπτυξη ενεργού συστήματος προστασίας Πολεμικών Πλοίων
  • Hellenism in Action – SAPJH: Ενώνουν δυνάμεις για τη νέα γενιά Ελλήνων στη Γαλλία
  • Κρι Κρι: Στην 20η θέση της κατάταξης των αναπτυσσόμενων εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη
  • Check Point Research: Πάνω από 58.000 phishing emails μεταμφιεσμένα σε φωνητικά μηνύματα
  • Net Billing: Πιο εύκολη η παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ιδία χρήση
  • Υπουργείου Τουρισμού – Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Συνεργασία για την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Cyber Resilience Act: Νέες υποχρεώσεις αναφοράς για όλους τους κατασκευαστές προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία
  • Η επιλογή για τον σωστό βιομηχανικό πίνακα
  • Revolut Data Breach: Όταν ένα κυβερνητικό email γίνεται όχημα διαρροής δεδομένων
  • Νέοι κανόνες για τα ψηφιακά έργα και τις υπηρεσίες του Δημοσίου
  • Η Info Quest Technologies και η Sigenergy ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν τη μετάβαση της Ελλάδας στην έξυπνη, πράσινη ενέργεια.
  • Αύξηση 22% στις κυβερνοεπιθέσεις τον Αύγουστο
  • Η επίδραση της απάτης OSINT – Open Source Intelligence – Πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις ανοιχτές πληροφορίες
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.