Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 9 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Η Apple μηνύει την OpenAI για φερόμενη υπεξαίρεση εμπορικών μυστικών

13/07/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Apple κατέθεσε αγωγή κατά της OpenAI, της io Products και δύο πρώην εργαζομένων της, υποστηρίζοντας ότι εμπιστευτικές πληροφορίες για το hardware της μεταφέρθηκαν στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη δικών της συσκευών. Η αγωγή κατονομάζει τον επικεφαλής hardware της OpenAI, Tang Tan, και τον Chang Liu, μέλος του τεχνικού προσωπικού της εταιρείας.

Η υπόθεση φέρνει σε δικαστική σύγκρουση δύο εταιρείες που είχαν συνάψει το 2024 συμφωνία για την ενσωμάτωση του ChatGPT στη Siri. Η Apple υποστηρίζει ότι η φερόμενη λήψη των πληροφοριών συνδέεται με τα σχέδια για hardware της OpenAI, της οποίας το πρώτο προϊόν συσκευής αναμένεται το επόμενο έτος.

Κατηγορίες για αρχεία και δίκτυο προμηθευτών

Στην αγωγή της, η Apple αναφέρει ότι ο Liu απέκτησε πρόσβαση σε συστήματά της μετά την αποχώρησή του και κατέβασε δεκάδες εμπιστευτικά αρχεία σχετικά με hardware. Τα αρχεία περιλάμβαναν, κατά την εταιρεία, πληροφορίες για ακυκλοφόρητα προϊόντα, τεχνικές προδιαγραφές, παρουσιάσεις μηχανικής και δεδομένα έργων.

Η Apple υποστηρίζει επίσης ότι ο Liu καθοδήγησε πρώην συνάδελφό του σχετικά με την αντιγραφή εμπιστευτικών αρχείων και τη χρήση του Line Messenger για επικοινωνία. Η εταιρεία αναφέρει πως ο Liu φέρεται να προέτρεψε τη συγκεκριμένη εργαζόμενη να αποφύγει προβλήματα με την ομάδα ασφαλείας της Apple πριν από την ένταξή της στην OpenAI.

Η φερόμενη εμπλοκή των δύο εργαζομένων

Η αγωγή αποδίδει στον Tan τη μεθοδική χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών της Apple προς όφελος της OpenAI. Η Apple υποστηρίζει ότι ο Tan απέστειλε στον εαυτό του πληροφορίες για προμηθευτές της πριν αποχωρήσει από την εταιρεία και ότι ζήτησε εμπιστευτικά στοιχεία κατά τη διαδικασία προσλήψεων εργαζομένων της Apple.

Σύμφωνα με την Apple, η OpenAI φέρεται επίσης να ζήτησε από υποψηφίους να φέρουν σε συνεντεύξεις «CAD/design artifacts» και πρωτότυπα για παρουσίαση στην ομάδα της. Η εταιρεία χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές ως συστηματική προσπάθεια απόκτησης εμπορικών μυστικών, ισχυρισμό που η OpenAI απορρίπτει.

Η απάντηση και το εταιρικό πλαίσιο

Εκπρόσωπος της OpenAI δήλωσε στο The Verge ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για τα εμπορικά μυστικά άλλων επιχειρήσεων και παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη τεχνολογίας. Ο Tan και ο Liu δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο, σύμφωνα με τη δημοσίευση.

Η Apple υποστηρίζει ακόμη ότι η OpenAI προσέγγισε το δίκτυο συνεργατών και την αλυσίδα εφοδιασμού της, περιλαμβανομένου συνεργάτη που εργάζεται σε τεχνικές βιομηχανικού σχεδιασμού και μεταλλικής κατεργασίας. Η εταιρεία αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 πρώην εργαζόμενοί της απασχολούνται σήμερα στην OpenAI.

Ο Tan εργάστηκε επί 24 χρόνια στην Apple και είχε φθάσει σε ανώτερη θέση στην ομάδα σχεδιασμού προϊόντων. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην io Products, την εταιρεία συσκευών AI του Jony Ive, η οποία εξαγοράστηκε από την OpenAI το 2025. Ο Ive δεν κατονομάζεται στην αγωγή.

Η Apple αναφέρει ότι επικοινώνησε με την OpenAI τον Φεβρουάριο για να θέσει τις ανησυχίες της και να ζητήσει ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειες διερεύνησης. Κατά την αγωγή, η OpenAI δεν απάντησε. Η εταιρεία ζητεί δικαστική προστασία για την εργασία και την πνευματική ιδιοκτησία των ομάδων της.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Apple openai
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλασιάστηκε σε 1 χρόνο η χρήση chatbots για ειδήσεις στην Ελλάδα

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Η Open Secure AI Alliance θέτει το SAFE σε δημόσια διαβούλευση

Η επενδυτική κούρσα στην AI ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια από το 2023

Πώς διαμορφώνεται η επαγγελματική πορεία στην εποχή της ΤΝ

Άνοιξε η διαδικασία για τα AI Gigafactories Στο επίκεντρο το σχέδιο της ΔΕΗ

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Η Τράπεζα Κρήτης, ο Κοσκωτάς και τα 32 δισ. δραχμές που χάθηκαν στα βιβλία
  • Η νέα σειρά foldables της Samsung διαθέσιμη στη Vodafone
  • ΠΣΕ: Υψηλό τριετίας στα 27,6 δισ. € για το Α΄ Εξάμηνο – Εκτίναξη +26,3% τον Ιούνιο
  • Όμιλος ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW
  • Όμιλος Fourlis: Συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής στο Sofia South Ring Mall
  • Η Deloitte Ελλάδος αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ
  • EFA GROUP: Στρατηγική επένδυση στη Fractal για την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών
RSS itsecuritypro.gr
  • Το Black Hat USA 2026 επιβεβαιώνει τη νέα εποχή της κυβερνοασφάλειας: AI Agents, Quantum και αυτόνομη άμυνα στο επίκεντρο
  • Η Claude της Anthropic παραβίασε τρεις εταιρείες κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφαλείας
  • Οι AI Agents αλλάζουν τον χάρτη των επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια
  • Το botnet των 40 εκατ. δολαρίων: AI, Android TV Boxes και παιδικό λογισμικό στην υπηρεσία του κυβερνοεγκλήματος
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει πρωτοποριακή μελέτη αξιολόγησης του κινδύνου Arc Flash σε data centers 800 VDC,
  • Direct Liquid Cooling – Ψύξη Υψηλής Απόδοσης για AI Υποδομές
  • Το κυβερνοέγκλημα γίνεται συνδρομητική υπηρεσία: AI, malware και υποδομές «ως υπηρεσία»
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.