Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 5 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Η ESET αποκαλύπτει νέες πιο έξυπνες και επικίνδυνες κυβερνοαπειλές για το 2ο εξάμηνο του 2025

08/01/2026infocomBy infocom4 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ESET δημοσίευσε τη νέα Έκθεση Απειλών για το δεύτερο μισό του 2025, η οποία παρουσιάζει τις βασικές τάσεις στο παγκόσμιο τοπίο των κυβερνοαπειλών. Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα τηλεμετρίας της εταιρείας, καθώς και στις αναλύσεις και παρατηρήσεις των ειδικών της ESET, και καλύπτει την περίοδο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2025.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, η ESET εντόπισε το PromptLock, το πρώτο γνωστό ransomware που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να δημιουργεί κακόβουλα σενάρια σε πραγματικό χρόνο.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό: Γιατί μέχρι σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία πιο πειστικών επιθέσεων phishing και διαδικτυακής απάτης. Ωστόσο, το PromptLock, μαζί με λίγες ακόμη απειλές που αξιοποιούν AI και έχουν ήδη εντοπιστεί, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις κυβερνοαπειλές, όπου οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα, πιο έξυπνα και πιο δύσκολα να σταματήσουν.δήμητρα

«Οι απατεώνες που στήνουν επενδυτικές απάτες, όπως αυτές που φέρουν την ονομασία Nomani έχουν βελτιώσει σημαντικά τις τεχνικές τους. Έχουμε παρατηρήσει deepfakes υψηλότερης ποιότητας, ενδείξεις ιστοσελίδων phishing που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και διαφημιστικές καμπάνιες ολοένα και πιο βραχύβιες, με στόχο την αποφυγή του εντοπισμού», δήλωσε ο Jiří Kropáč, Διευθυντής των ESET Threat Prevention Labs.

Σύμφωνα με την τηλεμετρία της ESET, τα περιστατικά απάτης Nomani αυξήθηκαν κατά 62% σε ετήσια βάση, αν και παρατηρήθηκε ελαφρά κάμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι συγκεκριμένες απάτες επεκτάθηκαν πρόσφατα πέρα από το οικοσύστημα της Meta, αγγίζοντας και άλλες πλατφόρμες, όπως το YouTube.

Όσον αφορά στα ransomware, ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τα συνολικά επίπεδα του 2024 πολύ πριν από το τέλος του έτους. Οι προβλέψεις του Ερευνητικού Κέντρου της ESET δείχνουν αύξηση της τάξης του 40% σε ετήσια βάση. Οι ομάδες Akira και Qilin κυριαρχούν πλέον στην αγορά ransomware-as-a-service, ενώ ο νεοεισερχόμενος Warlock, αν και χαμηλού προφίλ, εισήγαγε καινοτόμες τεχνικές αποφυγής ανίχνευσης. Παράλληλα, τα λεγόμενα EDR killers συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται, υπογραμμίζοντας ότι τα εργαλεία ανίχνευσης και απόκρισης τερματικών (EDR) παραμένουν ένα από τα βασικά εμπόδια για τους χειριστές ransomware.

Στα κινητά τηλέφωνα, οι κίνδυνοι από τη χρήση της τεχνολογίας που επιτρέπει ασύρματες πληρωμές και ανταλλαγή δεδομένων κοντά στο τηλέφωνο (NFC) συνέχισαν να αυξάνονται τόσο σε κλίμακα όσο και σε πολυπλοκότητα. Η τηλεμετρία της ESET κατέγραψε αύξηση 87%, με αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις και νέες εκστρατείες να εμφανίζονται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Το NGate – μία από τις πρώτες απειλές NFC που εντοπίστηκαν από την ESET – αναβαθμίστηκε ώστε να περιλαμβάνει δυνατότητες κλοπής επαφών, θέτοντας ενδεχομένως τις βάσεις για μελλοντικές, πιο στοχευμένες επιθέσεις. Παράλληλα, το RatOn, ένα εντελώς νέο κακόβουλο λογισμικό στο χώρο της απάτης NFC, παρουσίασε μια σπάνια συγχώνευση δυνατοτήτων trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) και επιθέσεων αναμετάδοσης NFC, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των κυβερνοεγκληματιών να αναζητούν νέες μεθόδους επίθεσης.

Το RatOn διανεμήθηκε μέσω ψεύτικων σελίδων Google Play και διαφημίσεων που μιμούνταν μια έκδοση του TikTok για ενήλικες, καθώς και μια υπηρεσία ψηφιακής τραπεζικής ταυτότητας. Επιπλέον, το PhantomCard, ένα νέο κακόβουλο λογισμικό βασισμένο στο NGate και προσαρμοσμένο στην αγορά της Βραζιλίας, εντοπίστηκε σε πολλαπλές εκστρατείες στη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Μετά την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας του το Μάιο, το πρόγραμμα υποκλοπής πληροφοριών Lumma Stealer κατάφερε να επανεμφανιστεί προσωρινά – δύο φορές – ωστόσο φαίνεται ότι οι ημέρες ακμής του έχουν παρέλθει. Οι ανιχνεύσεις μειώθηκαν κατά 86% το δεύτερο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με το πρώτο, ενώ ένας βασικός φορέας διανομής του, το trojan HTML/FakeCaptcha που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις ClickFix, σχεδόν εξαφανίστηκε από την τηλεμετρία της ESET.

Αντίθετα, το CloudEyE, γνωστό και ως GuLoader, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, με σχεδόν τριακονταπλάσια αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία της ESET. Το malware-as-a-service downloader και cryptor διανέμεται μέσω κακόβουλων εκστρατειών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη επιπλέον κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του ransomware και γνωστών infostealers όπως τα Rescoms, Formbook και Agent Tesla. Η Πολωνία επηρεάστηκε περισσότερο από αυτήν την απειλή, καθώς το 32% των προσπαθειών επίθεσης CloudEyE που καταγράφηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2025 εντοπίστηκαν στη χώρα.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ESET
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Open Secure AI Alliance θέτει το SAFE σε δημόσια διαβούλευση

Οι χρήστες Mac είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κυβερνοαπειλές αλλά λαμβάνουν λιγότερα μέτρα προστασίας

ESET και Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία

Η Οδύσσεια του Νόλαν εμπνέει τους απατεώνες, προειδοποιεί η Kaspersky

Κενές σελίδες, γεμάτες πιθανές απειλές: οι κίνδυνοι των parked domains

Πώς κλέβουν τα στοιχεία του παιδιού σου για να πάρουν δάνεια στο όνομά του

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Υποδομές και δεξιότητες κρίνουν το όφελος της AI για τις αναπτυσσόμενες χώρες
  • Υποχώρησε το οικονομικό κλίμα, βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη
  • Πάνω από 3 δισ. ευρώ το οικονομικό κόστος των πυρκαγιών στην Ευρώπη
  • ΙΕΛΚΑ: Αρνητικός «πληθωρισμός» -0,47% στα σουπερμάρκετ τον Ιούλιο 2026
  • Η Snappi προσφέρει cashback 1,5% σε όλες τις συναλλαγές τον Αύγουστο
  • ManpowerGroup: Πώς διαμορφώνεται η επαγγελματική πορεία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Έναρξη Αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027»
RSS itsecuritypro.gr
  • Το botnet των 40 εκατ. δολαρίων: AI, Android TV Boxes και παιδικό λογισμικό στην υπηρεσία του κυβερνοεγκλήματος
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει πρωτοποριακή μελέτη αξιολόγησης του κινδύνου Arc Flash σε data centers 800 VDC,
  • Direct Liquid Cooling – Ψύξη Υψηλής Απόδοσης για AI Υποδομές
  • Το κυβερνοέγκλημα γίνεται συνδρομητική υπηρεσία: AI, malware και υποδομές «ως υπηρεσία»
  • Η «Στρογγυλή Θεά» της Κυβερνοασφάλειας
  • Tο πρώτο AI Network Firewall παρουσιάζει η Check Point, για προστασία από τα “τυφλά σημεία” της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Fortinet Security Day Greece 2026 | 16 Σεπτεμβρίου στο Telekom Center Athens
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.