Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 24 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Κυβερνοεπίθεση που στόχευσε τις τηλεπικοινωνίες απειλεί πλέον 80 χώρες

28/08/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Security Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και πληροφοριών ανά τον κόσμο προειδοποίησαν ότι μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία είχε προηγουμένως διεισδύσει σε εννέα αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, έχει επεκταθεί σε άλλους κλάδους και περιοχές, πλήττοντας τουλάχιστον 200 αμερικανικούς οργανισμούς και 80 χώρες.

Η κοινή ανακοίνωση-οδηγία εκδόθηκε με τους στενούς συμμάχους της αγγλόφωνης συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes, καθώς και με υπηρεσίες από τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Τσεχία. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα ευρεία σύνθεση, που σκοπό έχει να καταδείξει την παγκόσμια αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτό που αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών περιέγραψαν ως μια κακόβουλη εκστρατεία που υπερβαίνει τα αποδεκτά πρότυπα κατασκοπείας.

«Η προσδοκία για το ιδιωτικό απόρρητο στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκε, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post ο Brett Leatherman, Deputy Assistant Director του FBI, ο οποίος ηγείται του τμήματος κυβερνοασφάλειας της υπηρεσίας. Κινέζοι χάκερ απέκτησαν ισχυρή πρόσβαση σε μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ και αλλού, και στη συνέχεια υπέκλεψαν αρχεία κλήσεων και ορισμένες οδηγίες των αρχών επιβολής του νόμου.

Αυτό τους επέτρεψε να χαρτογραφήσουν ποιος καλούσε ποιον και ποιους υποπτεύονταν οι ΗΠΑ για κατασκοπεία, ανέφερε ο Leatherman. Μεταξύ των τελικών θυμάτων περιλαμβάνονταν επιφανείς πολιτικοί και από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Αν και οι εταιρείες τεχνολογίας και ασφάλειας αποκαλούν την ίδια ομάδα χάκερ με διαφορετικά ονόματα, το πιο γνωστό είναι Salt Typhoon, από την ορολογία της Microsoft.

Η κοινή ανακοίνωση κατονόμασε τρεις εταιρείες που φέρεται να συμμετείχαν στην επίθεση και ανέφερε ότι παρείχαν υπηρεσίες σε πολλαπλές μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας. Ο Leatherman δήλωσε ότι η εκστρατεία υπερέβαινε την παραδοσιακή κατασκοπεία, διότι στις εταιρείες επετράπη να επιλέγουν τους δικούς τους στόχους, με αποτέλεσμα έναν υπερβολικό αριθμό θυμάτων σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της στέγασης και των μεταφορών.

Οι παραβιάσεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα The Post πριν από ένα χρόνο, έχουν χαρακτηριστεί ως από τις σημαντικότερες στη σύγχρονη ιστορία. «Αυτό καταδεικνύει μια πολύ ευρύτερη, αδιάκριτη στοχοποίηση κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο, με τρόπους που εκφεύγουν κατά πολύ των καθιερωμένων κανόνων των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Leatherman.

Ο ίδιος και εμπειρογνώμονες του κλάδου ανέφεραν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ήταν μία πτυχή μιας κλιμακούμενης επιθετικής δράσης από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία τροφοδοτείται εν μέρει από την ενεργό συμμετοχή του κλάδου της ασφάλειας. Μια διαφορετική εκστρατεία έχει ενσωματώσει καταστροφικές δυνατότητες σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Πρώην ιθύνοντες στον τομέα της ασφάλειας και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις περικοπές της κυβέρνησης Τραμπ στην Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA), η οποία είναι αρμόδια για την παροχή βοήθειας σε πολιτικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για την προστασία τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν δώσει αντικρουόμενα μηνύματα φέτος σχετικά με το εάν οι προσπάθειες εκδίωξης των χάκερ έχουν επιτύχει. Όμως ο Leatherman ήταν σαφής ότι η απειλή είναι συνεχιζόμενη, δηλώνοντας ότι οι χάκερ έχουν αποκρύψει σημεία εκ νέου εισόδου σε διάφορα λογισμικά και έχουν αναφέρει τις παραμέτρους διαμόρφωσης συσκευών, ώστε να είναι δυνατή η εκ νέου παραβίασή τους.

«Το γεγονός ότι κάτι ήταν ασφαλές πριν από έξι μήνες δεν σημαίνει ότι είναι και τώρα», είπε. Η ανακοίνωση παρέχει μια εξαντλητική λίστα παραβιασμένων συσκευών και τεχνικών, μαζί με συμβουλές για το τι πρέπει να αναζητείται εντός των εταιρικών δικτύων και πώς να προστατευθούν από μελλοντικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

China FBI telecoms
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον προστιθέμενη αξία στη συσκευή μας

Πάνω από τη μισή Gen Z έχει ήδη δεχθεί κυβερνοεπίθεση

ΗΠΑ: Ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να εκτελούν κυβερνοεπιχειρήσεις για την κυβέρνηση

ΗΠΑ και Κίνα διεκδικούν συμμάχους στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Η AI ανοίγει τον δρόμο στο κυβερνοέγκλημα και το ransomware εξελίσσεται αντί να υποχωρεί

ΕΛΑΣ: επιτήδειοι προσποιούνται υπαλλήλους οργανισμών και φορέων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Oxford Economics: Η AI επιταχύνει την επενδυτική απόσταση ΗΠΑ-Ευρώπης
  • Πώς να χτίσεις κοινό αν έχεις 0 followers και να μετατρέψεις τους followers σε πελάτες
  • The Media Business Game: Ο Alpha γυρίζει σε κέρδη, ο ΑΝΤ1 γράφει ζημίες και ο ΣΚΑΪ δέχεται νέα κεφάλαια
  • METLEN: Η πρώτη καύση απορριμμάτων στη μονάδα Protos ERF στο Ην. Βασίλειο
  • ΔΥΠΑ: Από Δευτέρα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία
  • ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,8% στον ο τζίρο του λιανεμπορίου το Β΄ τρίμηνο 2026
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Με νέες σημειακές παρεμβάσεις, θωρακίζουμε αντιπλημμυρικά και το Παλαιό Φάληρο»
RSS itsecuritypro.gr
  • Το νέο Computer History του ChatGPT μπορεί να αποκαλύψει έναν «χάρτη» της δραστηριότητας στο Mac
  • 17 προσχέδια προτύπων για το Cyber Resilience Act σε δημόσια διαβούλευση
  • Η ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εποχή της οδηγίας NIS2
  • OpenAI: Πώς εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποίησαν το ChatGPT για τη λειτουργία οργανωμένων scams
  • EU AI Act: Τι μπορεί να φέρει ο πρώτος χρόνος εφαρμογής των κανόνων διαφάνειας
  • Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026
  • Black Hat USA 2026: Τα εργαλεία που δείχνουν το μέλλον της κυβερνοασφάλειας
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.