Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις

Οικονομική δραστηριότητα €3,8 δισ. από το οικοσύστημα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων

11/03/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Επιχειρήσεις
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Κάθε 1 ευρώ που επενδύεται αρχικά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), συμβάλλει σε συνολική οικονομική δραστηριότητα ύψους 23,21 ευρώ, ενώ σε όρους απασχόλησης, μετρήθηκε ότι το 2024 συντηρούνται άμεσα και έμμεσα στην αλυσίδα αξίας του οικοσυστήματος της ΕΑΤΕ τουλάχιστον 50.000 θέσεις εργασίας (ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης).

Κατά την περίοδο 2020 – 2024 το οικοσύστημα της ΕΑΤΕ συνέβαλε σε συνολική οικονομική δραστηριότητα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα της μελέτης εκτίμησης του οικονομικού και κοινωνικού αντικτύπου (έπειτα από πρωτογενή έρευνα) της Deloitte Ελλάδος, για τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του χαρτοφυλακίου των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital – VC και Private Equity – PE), στα οποία συμμετέχει η ΕΑΤΕ.

Η μελέτη της Deloitte παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.

Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, «η ΕΑΤΕ συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός ισχυρού και εξωστρεφούς οικοσυστήματος, στηρίζοντας την ανάπτυξη και την καινοτομία, λειτουργώντας ως ο αξιόπιστος θεσμικός συνεπενδυτής και καταλύτης που ενισχύει την εμπιστοσύνη και προσελκύει διεθνή κεφάλαια».

Ειδικότερα, στο τέλος του 2024, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ ανέρχονταν σε 2,1 δισ., τα οποία κατανέμονται σε 10 χρηματοδοτικά προγράμματα. Οι «ανοιχτές προσκλήσεις» της ΕΑΤΕ συνέβαλαν στη δημιουργία ενός δυναμικού επενδυτικού οικοσυστήματος με την καταλυτική συμμετοχή της. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο των funds της ΕΑΤΕ αριθμούσε 30 VCs/PEs με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 1,7 δισ., τα οποία είχαν πραγματοποιήσει επενδύσεις περί τα 360 εκατ. σε περισσότερες από 110 εταιρείες. Περίπου το 1/3 των συνολικών κεφαλαίων αναφέρεται σε προγράμματα με εστίαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Επίσης, για κάθε 1 που επενδύεται αρχικά στα VC/PE funds από την ΕΑΤΕ, έχουν κινητοποιηθεί επιπλέον 1,23 από ιδιώτες ή άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι εταιρίες χαρτοφυλακίου στις οποίες επενδύουν τα funds μοχλεύουν συνολικά 6,65 ευρώ.

Μεταξύ των συμφωνιών που έχει συνάψει η ΕΑΤΕ είναι και αυτή με τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα, Mubadala Investment Company, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για συνεπενδύσεις ύψους 400 εκατ. σε ελληνικά VC και PE, υψηλής απόδοσης, τα οποία επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς.

Σε σύντομη παρέμβασή του κατά την παρουσίαση της εν λόγω μελέτης ο επιχειρηματίας, εταίρος στην BigPi Venture Capital, Μάρκος Βερέμης, υπογράμμισε πως δεν πρέπει η Ελλάδα να επαναπαύεται, αλλά δεν βρίσκεται και στο μηδέν όπως πριν δέκα χρόνια. Όπως είπε τα 300 εκατ. που επενδύθηκαν σε εταιρίες τεχνολογίας από το 2018, έχουν αυξήσει την αξία τους στα 10 δις. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης ότι διακρίνει μια σημαντικά μεγαλύτερη διάθεση των νέων να γίνουν επιχειρηματίες από ό,τι στο παρελθόν, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

Ο κ. Βερέμης έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για την Ευρώπη, λέγοντας ότι πλέον οι ευρωπαίοι δεν διαθέτουν τα ποσά που θα έπρεπε σε VC και PE. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών κεφαλαίων το 4% έως 6% του ΑΕΠ τους, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι μόλις 0,7%. Η μεγάλη αυτή διαφορά παρατηρείται σήμερα. Το 2010 οι δαπάνες αυτού του είδους σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν περίπου οι ίδιες. Επεσήμανε δε ότι το 70% των κεφαλαίων προς τα funds στις ΗΠΑ προέρχεται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΟΤΕ: ο ανταγωνισμός πιέζει τις τιμές αλλά τα έσοδα ανά συνδρομητή παραμένουν σταθερά

    Ανακοίνωση εξάσκησης δικαιώματος επαναγοράς του 20% της ACS

    CPI: επιστροφή στην κερδοφορία και θετικές προοπτικές

    Η LG Electronics ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2026

    Η Klarna και το Magenta Insurance φέρνουν ευέλικτες πληρωμές στην ασφάλιση στην Ελλάδα

    Η Revolut ανακοίνωσε τη σύσταση της Revolut Ventures με προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας το 2027

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Η Wealthyhood και η Εθνική Τράπεζα ενώνουν δυνάμεις: Επενδύσεις από €1 στο Next by NBG
    • Τιμές σουβλάκι 2026: Πού θα βρεις το φθηνότερο και πόσο φτάνει το ακριβότερο;
    • ΔΥΠΑ: Στις 14 Νοεμβρίου το 13ο JobReady by DYPA στο Divani Caravel
    • Όμιλος ΟΤΕ: Κέρδη 488,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2026
    • Αντικαταβολές μέσω courier: Αποσύρθηκε η διάταξη για την υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή
    • Οι εξαγωγές της ΕΕ σε αγροδιατροφικά προϊόντα παραμένουν σταθερές
    • ΕΕΣ: «Καθαρές» οι εξετάσεις των οργανισμών της ΕΕ
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
    • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
    • Claude Duet: Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους των αυτόνομων AI agents
    • Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών
    • Η Check Point λανσάρει το Firewall-as-a-Subscription, φέρνοντας την προηγμένη προστασία της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε οργανισμό
    • 15ο eCommerce & Digital Marketing World 2026: “The Growth Playbook!” με 2+1 συνέδρια στις 4 Νοεμβρίου!
    • Η Neurosoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον των Managed Security Services με το Palo Alto Networks Cortex XSIAM
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.