Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 12 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Οι επενδυτές ρίχνουν δισ. στο AI, αλλά «φρενάρουν» την υπόλοιπη τεχνολογία

11/02/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI Επιχειρήσεις
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι venture capitalists κατακλύζουν τις χρηματοδοτήσεις των startups που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, παραμένοντας, ωστόσο, επιλεκτικοί όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Dealroom, οι startups τεχνητής νοημοσύνης «σήκωσαν» 110 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, ποσό αυξημένο κατά 62% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες που έλαβαν ιδιωτική χρηματοδότηση (startups και scale-ups) σε όλο το φάσμα της τεχνολογίας συγκέντρωσαν 227 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, καταγράφοντας μείωση 12% σε σχέση με το 2023.

Ο Yoram Wijngaarde, ιδρυτής του Dealroom, σημείωσε πως, ενώ τα marketplaces γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000 από την πλευρά των επενδυτών, τίποτα δεν συγκρίνεται με τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις επενδύσεις, τόσο από άποψη δραστηριότητας όσο και αξίας. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό κύμα όλων των εποχών σε απόλυτα μεγέθη χρηματοδότησης». «Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι αντίστοιχο».

Ένας από τους λόγους γι’ αυτό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ένα ευρύτερο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει το υλικό (hardware) και τις υποδομές, τις εφαρμογές, τα θεμελιώδη μοντέλα και άλλα πολλά.

Η λίστα με μερικούς από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης στον τομέα του AI το 2024 αναδεικνύει τους τομείς που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων αποδεκτών χρηματοδότησης ήταν η Anthropic (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, GenAI), η Waymo (αυτόνομη οδήγηση), η Anduril (άμυνα), η xAI (apps), η Databricks (επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων, ειδικά δεδομένων AI) και η Vantage (κέντρα δεδομένων και υποδομές).

Παρόλο που η OpenAI φαίνεται να είναι το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή, δεν ήταν η εταιρεία που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση πέρυσι. Την πρωτιά κατέλαβε η Databricks, η οποία συγκέντρωσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των 6,6 δισεκατομμυρίων της OpenAI.

Ωστόσο, με τη συνολική της χρηματοδότηση να ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα -και με επιπλέον 40 δισεκατομμύρια φημολογούμενα και υπό διαπραγμάτευση- καθώς και με μια viral εφαρμογή όπως το ChatGPT, η OpenAI έχει καταστεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο βασικοί επιχειρηματικοί τομείς της OpenAI, τα θεμελιώδη μοντέλα και η generative τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται να είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της επενδυτικής δραστηριότητας στον χώρο των venture capitals. Οι εταιρείες genAI συγκέντρωσαν 47,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ η τεχνολογία των θεμελιωδών μοντέλων ξεπέρασε τις ΑΙ εφαρμογές σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε μερίδιο χρηματοδότησης τα τελευταία δύο χρόνια.

Για όσους πιστεύουν ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης εκτός ΗΠΑ δεν υποστηρίζονται επαρκώς, τα στοιχεία της Dealroom αποτυπώνουν ξεκάθαρα αυτή την πραγματικότητα. Το 42% (80,7 δισεκατομμύρια δολάρια) των venture capital επενδύσεων στις ΗΠΑ κατευθύνθηκε σε startups τεχνητής νοημοσύνης το περασμένο έτος, σε σύγκριση με μόλις 25% (12,8 δισεκατομμύρια) στην Ευρώπη και 18% στην υπόλοιπη υφήλιο. Ξεχωριστή παρουσία είχε η Κίνα, με 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων.

«Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε ένα είδος “διλήμματος των καινοτόμων”», δήλωσε ο Wijngaarde. «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε όσα ήδη έχουμε, και αυτό μπορεί να αποτελεί μια λιγότερο επιθετική στρατηγική».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι startups τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσαν τόσο μεγάλα ποσά είναι το υψηλό κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών: τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα απαιτούν τεράστιους υπολογιστικούς πόρους για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν. Η εμφάνιση εταιρειών όπως η DeepSeek υποδεικνύει μια εναλλακτική προσέγγιση βασισμένη σε ανοιχτό κώδικα.

Μέχρι στιγμής, οι προοπτικές των εταιρειών ανοιχτού κώδικα παραμένουν συγκρατημένες, παρά την αυξανόμενη επιρροή της Mistral στην Ευρώπη και τις αντίστοιχες προσπάθειες της Meta. Η Dealroom αναφέρει ότι το 12% των επενδύσεων venture capital στην τεχνητή νοημοσύνη πέρυσι κατευθύνθηκε σε startups που αναπτύσσουν τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. «Ωστόσο, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς θεωρείται ανοιχτού κώδικα ή όχι», δήλωσε η Orla Browne, επικεφαλής αναλύσεων της Dealroom.

Όσον αφορά τις εταιρείες venture capital, η Dealroom διαπίστωσε ότι η Antler πραγματοποίησε τις περισσότερες επενδύσεις στον τομέα το περασμένο έτος, με τις a16z, General Catalyst, Sequoia και Khosla Ventures να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

startups
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ένα τρίτο των νέων ιστοσελίδων παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη

Personal Branding στην εποχή της ΤΝ – γιατί η αυθεντικότητα κάνει τη διαφορά

Από μηδενική βάση στα 8 δισ. δολάρια η αγορά AISS

Η ΕΕ συμφώνησε σε απλούστερους κανόνες για το AI Act

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2026: η νέα γενιά σχεδιάζει το μέλλον με σύμμαχο το ΑΙ

Ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκό σχέδιο απέναντι σε AI hacking κινδύνους

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • GEP: Έναρξη της Πανελλήνιας Έρευνας για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία
  • Το κόστος απασχόλησης παραμένει βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις
  • Qualco και Cenobe: Σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη Mysten Labs και την xMoney
  • SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!
  • Αγγελική Τριανταφύλλου: Η Ελληνο-Σουηδή επιστήμονας φιναλίστ για Βελτίωση γεύσης και υφής
  • Ευάγγελος Ελευθερίου: Ο Ελληνο-Ελβετός εφευρέτης φιναλίστ για Επαναπροσδιορισμό της αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
RSS itsecuritypro.gr
  • Η «φούσκα» των ψηφιακών συνδρομών: Γιατί το AI ακριβαίνει ενώ οι παροχές μειώνονται;
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ransomware 2026: Η Kaspersky αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και τακτικές των κυβερνοεγκληματιών
  • Nέα PowerWalker Marine UPS διανέμει η Professional Services
  • Το Νέο Πρόσωπο του Ransomware το Α’ Τρίμηνο του 2026: Λιγότερες Ομάδες, Πιο Επιθετικές Τακτικές
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.