Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 13 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

ΕΕ και Ιαπωνία κατέληξαν σε συμφωνία για τις διασυνοριακές ροές δεδομένων

30/10/2023Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ΕΕ και η Ιαπωνία κατέληξαν σε συμφωνία για τις διασυνοριακές ροές δεδομένων, κάτι που αναμένεται πως θα κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου «ευκολότερη, λιγότερο δαπανηρή και πιο αποτελεσματική», όπως αναφέρει η Κομισιόν.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών εμπορίου του G7 στην Ιαπωνία, της οποίας προήδρευσαν από κοινού ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Valdis Dombrovskis, και οι Ιάπωνες υπουργοί εμπορίου και εξωτερικών υποθέσεων. Μετά την επικύρωση της, οι όροι της θα συμπεριληφθούν στη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία «είναι δύο από τις μεγαλύτερες ψηφιακές οικονομίες στον κόσμο. Αυτό το deal αποτελεί ορόσημο στις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση της ψηφιοποίησης των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Οι διασυνοριακές ροές δεδομένων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για αυτήν την εξέλιξη. Θέτουν τα θεμέλια για μια κοινή προσέγγιση στο ψηφιακό εμπόριο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στον ψηφιακό προστατευτισμό και τους αυθαίρετους περιορισμούς» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία αναμένεται πως θα προσφέρει οφέλη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά τομέων, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις μεταφορές, έως το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Θα τους επιτρέψει να χειρίζονται τα δεδομένα αποτελεσματικά, χωρίς δυσκίνητες διοικητικές απαιτήσεις ή απαιτήσεις αποθήκευσης, παρέχοντας τους ένα προβλέψιμο νομικό περιβάλλον στο οποίο θα ευημερούν. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η κατάργηση των δαπανηρών απαιτήσεων εντοπισμού δεδομένων, μια περιττή επιβάρυνση για τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές επιχειρήσεις. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα υποχρεούνται να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους τοπικά».

Η ΕΕ στοχεύει να συμπεριλάβει σύγχρονους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο στις συμφωνίες της με τους διάφορους εμπορικούς εταίρους. Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας και η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ περιλαμβάνουν παρόμοιους κανόνες. Επιπλέον, η έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ψηφιακού εμπορίου με τη Σιγκαπούρη, ενώ θα προχωρήσει σε παρόμοιο deal και με τη Νότια Κορέα.

Η οικονομία των δεδομένων, όπως τονίζει η Κομισιόν, αναπτύσσεται γρήγορα εντός της ΕΕ. Η αξία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 υπολογίστηκε σε 325 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ αναμένεται πως θα τριπλασιαστεί έως το 2025, φτάνοντας τα 830 δισεκατομμύρια ευρώ – 5,8% του συνολικό ΑΕΠ της ΕΕ. Για την Ιαπωνία, η οικονομία των δεδομένων εκτιμήθηκε ότι αντιπροσώπευε το 1,2% του ΑΕΠ το 2019.

«Γι’ αυτό είναι μια συμφωνία ορόσημο», ανέφερε ο Dombrovskis. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή δεδομένων και να μας βοηθήσουμε στη διαμόρφωση παγκόσμιων κανόνων για τις ροές δεδομένων».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

data europe japan
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλεκτρονικό σύστημα εξετάσεων εφαρμόζει το ΑΠΘ

Ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για το Κτηματολόγιο με την υπογραφή της Vodafone

Το Υπερ-Συνδεδεμένο Νοσοκομείο: Μέσα στο Ζωντανό Πιλοτικό Πρόγραμμα της Πλατφόρμας wi.care+

Η ΕΕ παρουσιάζει σχέδιο δράσης για AI και κυβερνοασφάλεια

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout για τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο πάρκινγκ

Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια υγεία από ΗΔΥΚΑ

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ανανεωμένο στρατηγικό θεματολόγιο για κοινωνική δικαιοσύνη και ποιοτικές θέσεις εργασίας
  • ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 3,9% ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Μάιο 2026
  • «Το Εύλογον»: Η νέα ΤΟΤΕΕ για την αποκατάσταση μνημείων και διατηρητέων κτισμάτων
  • Πειραιώς και Accenture: Ανακοινώνουν την επωνυμία του νέου AI Hub στην Ελλάδα
  • To The Ellinikon ανοίγει στον κόσμο παραδίδοντας το The Ellinikon Sports Park
  • ΑΑΔΕ: Τα επιτεύγματα της ελληνικής φορολογικής διοίκησης στην ετήσια έκθεση της Ευρ. Επιτροπής
  • The Media Business Game: Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης και Κυριακού προχωρούν την κοινή πλατφόρμα
RSS itsecuritypro.gr
  • Το Vodafone Business παρουσιάζει τις νέες υπηρεσίες SASE και Secure SD-WAN για ολοκληρωμένη ασφάλεια των επιχειρήσεων
  • Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) – Ξεκίνησε η ακρόαση των αρμόδιων φορέων
  • Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μετά το θάνατο: Πώς να διαχειριστείτε τους κινδύνους για την ψηφιακή κληρονομιά των αγαπημένων σας
  • Newra AI Hub: Μια κοινή πρωτοβουλία της Πειραιώς και της Accenture εγκαινιάζει νέα εποχή στις στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
  • Η Commvault διατηρεί τη θέση της ως Leader για 15η συνεχή χρονιά στο Gartner® Magic Quadrant™ για Πλατφόρμες Backup και Προστασίας Δεδομένων
  • Η Ευρώπη ενδυναμώνει τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας με την κοινοπραξία CSC-EDIC – Στρατηγική συμμετοχή της ΕΑΚ
  • NIS2: Από τη δήλωση συμμόρφωσης στην αποδεδειγμένη κυβερνοανθεκτικότητα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.