Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 2 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Χωρίς Κατηγορία

ENISA: Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προς τη διασφάλιση των δικτύων της

08/11/2022Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Χωρίς Κατηγορία
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση Threat Landscape του European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). Όπως αναφέρεται σε αυτήν, με μια κλοπή δεδομένων που ξεπερνά τα 10 terabytes δεδομένων μηνιαίως, το ransomware εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις κυρίαρχες απειλές, με το phishing να αναγνωρίζεται ως ο πιο συνηθισμένος «φορέας» τέτοιων επιθέσεων. Παράλληλα, κίνδυνο αποτελούν και οι λεγόμενες Distributed Denial of Service (DDoS) επιθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ENISA, οι γεωπολιτικές καταστάσεις, ιδιαίτερα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άλλαξαν το «παιχνίδι». Ενώ συνεχίζει να παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των απειλών, αρχίζει, επίσης, να εμφανίζεται ένα ευρύτερο φάσμα φορέων, όπως τα exploits zero-day, η παραπληροφόρηση με δυνατότητες AI και τα deepfakes. Ως αποτέλεσμα, κάνουν την εμφάνιση τους περισσότερες κακόβουλες και εκτεταμένες επιθέσεις, με καταστροφικότερες επιπτώσεις.

Η ανάλυση δείχνει ότι κανένας τομέας δεν ξεφεύγει από τις κυβερνοεπιθέσεις. Αποκαλύπτει, επίσης, πως σχεδόν το 50% των απειλών στοχεύουν τις ακόλουθες κατηγορίες: τη δημόσια διοίκηση και τις κυβερνήσεις (24%), τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών (13%) και το ευρύ κοινό (12%), ενώ το άλλο μισό μοιράζεται σε στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης, ο Δρ. Ευάγγελος Ουζούνης, Head of Unit for Policy and Development του European Union Agency for Cybersecurity (ENISA), «τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προς τη διασφάλιση των δικτύων της. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η πανδημία του COVID-19 τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ασφαλών δικτύων. Η κυβερνοασφάλεια έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος του ψηφιακού μετασχηματισμού και η ανάγκη για αυτήν διαπερνά όλους τους τομείς».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ENISA, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «έχει παράσχει την τεχνογνωσία του και την πλήρη υποστήριξή του στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε περαιτέρω σημαντικά βήματα, θέτοντας ένα σύνολο στρατηγικών στόχων, εστιάζοντας σε δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το εύρος του κύκλου ζωής των κυβερνοεπιθέσεων. Επί του παρόντος συγκεκριμένες δράσεις αναμένονται που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρξει επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ουζούνη, «η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του αυξανόμενου αριθμού κυβερνοαπειλών στα δίκτυα και τα συστήματα που λαμβάνουν χώρα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Καθώς οι κρίσιμες εθνικές υποδομές γίνονται όλο και πιο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις, ο αριθμός τους αυξάνεται και η προστασία τους γίνεται σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Όσον αφορά στις αναδυόμενες τεχνολογίες, σημειώνει πως «υπάρχει μια σειρά από προκλήσεις στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Αν και υπάρχει αναμφισβήτητα μια ωφέλιμη πτυχή της για την καθημερινότητά μας, δεν πρέπει να παρακάμψουμε το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της στην αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων -ειδικά σε κρίσιμους, για την ασφάλεια, τομείς, όπως τα αυτόνομα οχήματα- μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους σε μεθόδους χειραγώγησης και επιθέσεων, δημιουργώντας και νέες προκλήσεις σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Επομένως, η κυβερνοασφάλεια είναι το κλειδί για την αξιόπιστη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και του “Metaverse” στο μέλλον».

Σημειώνεται πως τα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκoύ Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ διαθέτει και γραφείο στο Ηράκλειο, το οποίο αποτελούσε την αρχική έδρα. Ένα επιπλέον γραφείο βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Το σύνολο του προσωπικού ανέρχεται σε 106 άτομα, που εδρεύουν κυρίως στην Ελλάδα. Μόνο δέκα άτομα, από τους 106, έχουν την έδρα τους στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Cybersecurity ENISA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΕ ετοιμάζει στρατηγική τεχνολογικής κυριαρχίας για cloud, AI και chips

Οι αμερικανικοί πάροχοι ενώνουν δυνάμεις απέναντι στις AI κυβερνοαπειλές

Η κινεζική επιχειρηματική ένωση βλέπει πλήγμα €367,8 δισ. από το Cybersecurity Act

CER και NIS2 στην Ελλάδα: όταν η ανθεκτικότητα δεν είναι μόνο θέμα κυβερνοασφάλειας

Επιτακτική η ανάγκη για ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Τα οικονομικά εμπόδια καθυστερούν την εφαρμογή της οδηγίας NIS2

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρά κέρδη Α’ Τριμήνου €34,6 εκατ. – Άνοδος 33,2%
  • ΥΠΕΚΑ: Νέα επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε πρόσθετους κλάδους
  • Έκδοση πρόσκλησης €480 εκατ. από το ΕΣΠΑ για υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης
  • Eurobank: Νέα δωρεά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
  • ISOMAT: Διακρίνεται από την EcoVadis για τις επιδόσεις της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Ο Armand Duplantis περνά πάνω από έναν «τοίχο» προϊόντων Lidl ύψους 5,50 μέτρων
  • THEON: Ανακοινώνει την εξασφάλιση νέων παραγγελιών ύψους €42 εκατ.
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ESET επενδύει €40 εκατ. στην AI κυβερνοασφάλεια απέναντι στο διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο επιθέσεων
  • Το 5ο ESG Universe Forum 2026 ανοίγει τη συζήτηση για τη νέα εποχή του ESG – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα!
  • «Cyber Europe 2026» –Προ των πυλών η 8η Πανευρωπαϊκή Άσκηση Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Κυβερνοχώρο με επίκεντρο τις Μεταφορές
  • 16ο INFOCOM SECURITY 2026 : Από την Αναγέννηση στην Ανθεκτικότητα της Ψηφιακής Εποχής
  • Η Ανατομία της Ψηφιακής Ανθεκτικότητας
  • Η Ταυτότητα είναι η Νέα Περίμετρος
  • Μετάβαση στην προληπτική άμυνα με πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.