Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 7 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News»Internet

Kaspersky Lab: Ένας στους τρεις χρήστες δεν προστατεύουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους

20/10/2015infocomBy infocom4 Mins Read Internet News Security Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σύμφωνα με τεστ της Kaspersky Lab, πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν (ή γνωρίζουν, αλλά δεν ακολουθούν) βασικούς κανόνες ασφάλειας, όταν πραγματοποιούν online πληρωμές ή όταν χρησιμοποιούν online τραπεζικά συστήματα. Για παράδειγμα, μόνο οι μισοί χρήστες ελέγχουν αν μια ιστοσελίδα είναι αυθεντική πριν εισάγουν σε αυτή λεπτομέρειες χρηματικού περιεχομένου, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο θεωρεί εντελώς περιττό να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για να προστατεύσει τα χρήματά του.

online-shopping

Το τεστ, το οποίο πραγματοποιήθηκε online, περιλάμβανε έναν αριθμό από πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις με τις οποίες οι χρήστες έρχονται συχνά σε επαφή στο Διαδίκτυο, ανάμεσα στις οποίες και οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες. Πάνω από 18.000 χρήστες συμμετείχαν στο τεστ.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν μία από τέσσερις εικονικές ιστοσελίδες τραπεζών για να εισάγουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ποια ήταν η πραγματικά ασφαλής ιστοσελίδα που δεν είχε τροποποιημένο όνομα (οι αλλαγές στο όνομα ενός οργανισμού είναι μια κοινή τακτική phishing) και το πρόθεμα https που υποδείκνυε κρυπτογραφημένη σύνδεση. Επιπλέον, το 5% των ερωτηθέντων επέλεξε τοποθεσίες με ανορθόγραφη διεύθυνση, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι ψεύτικες ιστοσελίδες, που δημιουργήθηκαν για να υποκλέψουν τα οικονομικά δεδομένα των χρηστών.

Στη συνέχεια, οι χρήστες ρωτήθηκαν ποια μέτρα θα λάμβαναν πριν εισάγουν τα οικονομικά τους στοιχεία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια online πληρωμή. Μόνο το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επαληθεύει την αυθεντικότητα του ιστότοπου. Το 21% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί εικονικό πληκτρολόγιο για να προστατεύσει τους κωδικούς πρόσβασής από υποκλοπές μέσω κακόβουλου λογισμικού, ενώ το 20% ελέγχει αν η λύση ασφαλείας του λειτουργεί σωστά, για να εξασφαλίσει ότι η πληρωμή είναι ασφαλής από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.
Σχεδόν το ένα τρίτο των χρηστών (29%) δήλωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε καμία πρόσθετη ενέργεια, επειδή «οι ιστότοποι των μεγάλων και γνωστών εταιρειών προστατεύονται επαρκώς».Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και ένα προστατευμένο site δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες δεν θα παρέμβουν στη διαδικασία πληρωμής ή ότι μια συσκευή δεν θα«μολυνθεί» από ένα κακόβουλο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να κλέβει χρήματα. Το 11% των ερωτηθέντων θα χρησιμοποιούσε λειτουργίες «ανώνυμης περιήγησης» για να προστατεύσει μια πληρωμή, ενώ το 4% θα κατέφευγε σε μια λύση anonymizer και το 7% θα «διέγραφε» επανειλημμένα τα δεδομένα «για να μπερδεύει τους ιούς». Δυστυχώς, αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν καθόλου στην προστασία των οικονομικών πληροφοριών ενός χρήστη.

Αποδείχθηκε ότι ορισμένοι χρήστες ήταν εξίσου απρόσεκτοι και με την προστασία των λεπτομερειών πληρωμής και στον πραγματικό κόσμο. Το 20% δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να αφήσει την τραπεζική του κάρτα εκτός του οπτικού του πεδίου όταν πληρώνει σε ένα εστιατόριο, δίνοντας έτσι στους απατεώνες την ευκαιρία να κάνουν αντίγραφό της.

«Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν αυτό που έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό. Πολλοί χρήστες εξακολουθούν να μη θέτουν σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό τους και τα χρήματά τους, αλλά και τις τράπεζες και τα συστήματα πληρωμών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση των περιστατικών, ακόμη κι αν έχουν προκληθεί από άπειρους χρήστες, ενδέχεται να καταναλώσει σημαντικούς πόρους και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη μιας εταιρείας. Το γεγονός ότι οι χρήστες πιστεύουν πως οι εταιρείες θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να τους προστατεύσουν από την ηλεκτρονική απάτη, επιβάλλει μια μεγάλη ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση εξειδικευμένων μέτρων ασφαλείας από την ηλεκτρονική κλοπή γίνεται μια αναγκαιότητα», δήλωσε Ross Hogan, Επικεφαλής του Παγκόσμιου Τμήματος Fraud Prevention της Kaspersky Lab.

Η πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention επιτρέπει στις τράπεζες να προστατεύουν τα οικονομικά δεδομένα και να προλαμβάνουν την απάτη, ακόμη κι αν οι χρήστες είναι απρόσεκτοι όταν ασχολούνται με χρήματα τους online. Μεταξύ άλλων, οι τράπεζες έχουν την επιλογή να εγκαταστήσουν μια λύση ασφάλειας απευθείας στις συσκευές των πελατών, συμπεριλαμβανομένων και των φορητών συσκευών.

Από την πλευρά τους οι χρήστες, ιδίως αυτοί με χαμηλότερο επίπεδο τεχνολογικών γνώσεων, πρέπει να εγκαταστήσουν λύσεις που παρέχουν πρόσθετη προστασία για τις online πληρωμές, όπως η τεχνολογία Safe Money για λογισμικά Windows και Mac OS X, η οποία είναι ενσωματωμένη στο Kaspersky Internet Security – Multi-Device και στο Kaspersky Total Security – Multi-Device. Η τεχνολογία αυτή προχωρά πέρα από τη βασική προστασία από ηλεκτρονικές απειλές, δημιουργώντας ένα ειδικό ασφαλές περιβάλλον για τη διεξαγωγή οικονομικών πράξεων, οι οποίες είναι απρόσιτες στους απατεώνες.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Kaspersky Lab
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Open Secure AI Alliance θέτει το SAFE σε δημόσια διαβούλευση

Οι χρήστες Mac είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κυβερνοαπειλές αλλά λαμβάνουν λιγότερα μέτρα προστασίας

ESET και Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία

Η Οδύσσεια του Νόλαν εμπνέει τους απατεώνες, προειδοποιεί η Kaspersky

Κενές σελίδες, γεμάτες πιθανές απειλές: οι κίνδυνοι των parked domains

Πώς κλέβουν τα στοιχεία του παιδιού σου για να πάρουν δάνεια στο όνομά του

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • AEGEAN: Εξυπηρέτησε για πρώτη φορά περισσοτέρους από 2 εκατομμύρια επιβάτες τον Ιούλιο 2026
  • Lidl Ελλάς: Διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά στην κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής
  • CrediaBank: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και νέα ρεκόρ επιδόσεων το Α’ Εξάμηνο 2026
  • Στ. Παπασταύρου: «Χρηματοδοτούμε με 1,5 εκατ. ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση του Γηροκομείου Αθηνών»
  • Ο Όμιλος Qualco Αποκτά το 50,1% της Multiverse
  • Όμιλος Σαρακάκη: Παραχώρησε το νέο Maxus T60 Max στην ΕΠΟΜΕΑ Βιλίων
  • ΣΒΕ: Θετικό βήμα η επανενεργοποίηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Claude της Anthropic παραβίασε τρεις εταιρείες κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφαλείας
  • Οι AI Agents αλλάζουν τον χάρτη των επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια
  • Το botnet των 40 εκατ. δολαρίων: AI, Android TV Boxes και παιδικό λογισμικό στην υπηρεσία του κυβερνοεγκλήματος
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει πρωτοποριακή μελέτη αξιολόγησης του κινδύνου Arc Flash σε data centers 800 VDC,
  • Direct Liquid Cooling – Ψύξη Υψηλής Απόδοσης για AI Υποδομές
  • Το κυβερνοέγκλημα γίνεται συνδρομητική υπηρεσία: AI, malware και υποδομές «ως υπηρεσία»
  • Η «Στρογγυλή Θεά» της Κυβερνοασφάλειας
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.