Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Η απόδοση του Wi-Fi συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με το ethernet

18/05/2023Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σύμφωνα με στοιχεία της Ookla και όσον αφορά στα οικιακά δίκτυα, η απόδοση του Wi-Fi συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με την απόδοση του ethernet, σε πολλές προηγμένες αγορές σταθερής ευρυζωνικότητας, με ταχύτητες Wi-Fi που κυμαίνονται μεταξύ 30-40% των ταχυτήτων που προσφέρει το ethernet.

Την ίδια στιγμή, οι ανεπτυγμένες αγορές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής έχουν τεθεί επικεφαλής της υιοθέτησης του Wi-Fi 6/6E. Τα Wi-Fi 4 και 5 παραμένουν οι κυρίαρχες τεχνολογίες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 89% των δειγμάτων που έλαβε το Speedtest κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, ορισμένες προηγμένες αγορές σταθερής ευρυζωνικότητας κινούνται γρήγορα προς το Wi-Fi 6 και το 6E, με την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν.

Η αυξανόμενη υιοθέτηση του Wi-Fi 6/6E συμβάλλει στη μείωση του χάσματος. Σε αγορές όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και οι Η.Π.Α., όπου η μετάβαση στις οπτικές ίνες είναι πιο προηγμένη και όπου οι ISP οδηγούν σε αυξημένη υιοθέτηση των Wi-Fi 6/6E routers, εντοπίζεται πως η απόδοση του Wi-Fi κλείνει το χάσμα με το ethernet. Ωστόσο, τονίζεται πως «πρέπει να γίνουν περισσότερα σε άλλες αγορές», εκεί όπου η μετάβαση σε πιο προηγμένα δίκτυα σταθερής πρόσβασης φέρνει στο προσκήνιο τους περιορισμούς της εγκατεστημένης βάσης των Wi-Fi routers».

Οι ISP στις προηγμένες αγορές αναζητούν ολοένα και περισσότερο να προσφέρουν πιο προηγμένες λύσεις. Ωστόσο, τα δεδομένα από το Speedtest δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η απόδοση του Wi-Fi, η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 30-40% των ταχυτήτων ethernet. Η μέση απόδοση του Wi-Fi, όπως μετράται από το Speedtest, τείνει να υστερεί σε σχέση με τη μέση απόδοση του ethernet, ανάλογα με την απόσταση της συσκευής του τελικού χρήστη από το router, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εμποδίων και παρεμβολών σήματος που πρέπει να διασχίσει το σήμα για να φτάσει στην συσκευή.

Από την άλλη, η υιοθέτηση του Wi-Fi 6 διαφέρει ανά αγορά. Οι ISP σε πολλές προηγμένες αγορές έχουν αρχίσει να προσφέρουν Wi-Fi 6E router στους πελάτες τους, με τους ISP στη Βόρεια Αμερική να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και κορυφαίων ISP σε προηγμένες ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Οι αγορές στην Ασία πρωτοστατούν στην υιοθέτηση του Wi-Fi 6, με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να καταγράφουν υιοθέτηση της τάξεως του 42%, ακολουθούμενες από τη Σιγκαπούρη με 37%. Εκτός Ασίας, η Βόρεια Αμερική παρουσίασε το επόμενο υψηλότερο επίπεδο, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να καταγράφουν 32% και 30% αντίστοιχα. Οι ευρωπαϊκές αγορές υστερούν, με την υιοθέτηση να κυμαίνεται από 13% στο Η.Β. έως 24% στη Σουηδία.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές, όσον αφορά στο αυξανόμενο μερίδιο του Wi-Fi 6 στα δείγματα του Speedtest από έτος σε έτος, στο 1ο τρίμηνο του 2023, ήταν ο Καναδάς και η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα, τα δεδομένα δείχνουν ελάχιστη υιοθέτηση του Wi-Fi 7 από τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε τους ίδιους παρόχους που σήμερα είναι επικεφαλής της υιοθέτησης του Wi-Fi 6, να πρωτοστατούν και στην ανάπτυξη του Wi-Fi 7.

Εκ κατακλείδι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι σαφές από το χάσμα μεταξύ της απόδοσης Wi-Fi και ethernet ότι οι ISP «πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών στο Wi-Fi εντός σπιτιού. Μέρος της λύσης έγκειται στην ανάπτυξη πιο προηγμένων γενεών τεχνολογίας Wi-Fi, δεδομένου ότι τα Wi-Fi 4 και 5 παραμένουν οι κυρίαρχες τεχνολογίες παγκοσμίως».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ethernet OOKLA telecoms WiFi
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις ή τέσσερις πάροχοι; Η ευρωπαϊκή διαφωνία για τις συγχωνεύσεις και η ελληνική αγορά!

Λιγότεροι εργαζόμενοι, υψηλότερο κόστος εργασίας για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως

nPerf: 115,89 Mbps η μέση ταχύτητα λήψης στο σταθερό Διαδίκτυο στην Ελλάδα

Ανοιχτό μοντέλο δορυφορικής σύνδεσης κινητών εξετάζουν οι Telekom, Orange, Telefonica και Vodafone

Η ΕΕΛΛΑΚ προτείνει ανοικτά δεδομένα, ανοικτό λογισμικό και διαφάνεια στο νομοσχέδιο για τις υποδομές gigabit

Ελληνικές τεχνολογίες και έρευνα στην αποστολή του Αδριανού Γολέμη

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και το Bilişim Vadisi ενώνουν δυνάμεις
  • Wolt και AEGEAN ενώνουν τις δυνάμεις τους
  • Κρασί: Πώληση με βάση τη χρήση και όχι ποικιλία, περιοχή ή σοδειά
  • Οδηγός MICHELIN 2027 για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Σαντορίνη
  • Lancom & GNM-IX ενισχύουν την πρόσβαση της ελληνικής αγοράς σε διεθνή δίκτυα
  • Leonardo Hotels: Επεκτείνει την παρουσία της στην Κύπρο
  • Ν. Παπαθανάσης: 7,71 εκατ. ευρώ για 4 νέα έργα στην Πελοπόννησο
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Το itSMF Hellas εγκαινίασε τη σειρά συναντήσεων Beers & Peers με μια ξεχωριστή βραδιά δικτύωσης!
  • Cisco Connect 2026 Greece: Οι κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές, η ασφάλεια και η εργασία στην εποχή του AI
  • Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης
  • Συνεργασία Διανομής της Itway Hellas με την Nozomi Networks
  • Η ΕΑΚ προειδοποιεί: Κρίσιμες ευπάθειες στο λογισμικό PHP, CVE-2026-109618 και CVE-2026-109619
  • Η TrendAI ενισχύει την τεχνογνωσία στην κυβερνοασφάλεια μέσα από το πρώτο TrendAI University στην Αθήνα
  • Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν τη δυναμική του Agentic AI για να κλέψουν κρυπτονομίσματα από ψηφιακά πορτοφόλια
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.