Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Check Point: κλιμάκωση των κυβερνοαπειλών τον Απρίλιο 2026

15/05/2026infocomBy infocom4 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Check Point Research, το τμήμα απειλών και ανάλυσης δεδομένων της Check Point Software Technologies Ltd., δημοσίευσε τις Παγκόσμιες Αναλύσεις Κυβερνοαπειλών για τον Απρίλιο 2026, αποκαλύπτοντας ότι οργανισμοί παγκοσμίως δέχθηκαν κατά μέσο όρο 2.201 κυβερνοεπιθέσεις ανά εβδομάδα, καταγράφοντας αύξηση 10% σε μηνιαία βάση και 8% σε ετήσια βάση (YoY).

Μετά τη σύντομη επιβράδυνση που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο, τα στοιχεία του Απριλίου επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια κυβερνοδραστηριότητα όχι μόνο δεν σταθεροποιήθηκε, αλλά επιταχύνθηκε εκ νέου. Η αύξηση αυτή υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνοεγκληματίες συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τις καμπάνιες τους, αξιοποιώντας την αυτοματοποίηση, το διευρυμένο ψηφιακό αποτύπωμα και τις αυξημένες επιφάνειες επίθεσης που συνδέονται με το cloud και τη χρήση GenAI.

«Τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι η επιβράδυνση του Μαρτίου ήταν προσωρινή», δήλωσε ο Μιχάλης Μπόζος, Country Manager, Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας της Check Point Research. «Οι επιτιθέμενοι παραμένουν ιδιαίτερα ενεργοί και ευέλικτοι, αλλάζουν στόχους και χρονισμό αντί να υποχωρούν. Καθώς το ransomware κλιμακώνεται και το GenAI ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινή εργασία, οι οργανισμοί πρέπει να θεωρούν τον κυβερνοκίνδυνο διαρκή και να επικεντρώνονται στην πρόληψη, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια με τη βοήθεια AI, ώστε να αποτρέπουν τις απειλές πριν προκαλέσουν αντίκτυπο».

Εκπαίδευση, Δημόσιος Τομέας και Τηλεπικοινωνίες παραμένουν βασικοί στόχοι

Τον Απρίλιο, ο κλάδος της Εκπαίδευσης παρέμεινε ο πιο στοχευμένος παγκοσμίως, με 4.946 επιθέσεις ανά εβδομάδα ανά οργανισμό, καταγράφοντας αύξηση 8% σε ετήσια βάση. Ακολούθησαν οι κυβερνητικοί οργανισμοί με 2.797 επιθέσεις εβδομαδιαίως, παρουσιάζοντας σχετική σταθερότητα (-1% YoY), ενώ ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών κατέλαβε την τρίτη θέση με 2.728 επιθέσεις την εβδομάδα και αύξηση 3% YoY.

Παράλληλα, κλάδοι με έντονο εποχικό χαρακτήρα, όπως ο Τουρισμός, τα Ξενοδοχεία και η Αναψυχή, κατέγραψαν αυξημένη δραστηριότητα, καθώς οι οργανισμοί ενισχύουν τη λειτουργία τους ενόψει της θερινής περιόδου, διευρύνοντας το ψηφιακό τους αποτύπωμα μέσω περισσότερων συναλλαγών, συνεργασιών με τρίτους και ταχύτερων επιχειρησιακών ρυθμών.

Αύξηση επιθέσεων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές – Σταθερή πίεση και στην Ελλάδα

Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Λατινική Αμερική παραμένει η πλέον στοχευμένη περιοχή παγκοσμίως, με 3.364 επιθέσεις ανά εβδομάδα ανά οργανισμό και αύξηση 20% YoY. Ακολούθησε η περιοχή APAC με 3.213 επιθέσεις (+4% YoY), ενώ η Αφρική κατέγραψε 2.940 επιθέσεις, παρά μείωση 9% YoY.
Η Ευρώπη κατέγραψε κατά μέσο όρο 1.848 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό (+9% YoY), ενώ η Βόρεια Αμερική 1.499 επιθέσεις (+0,4% YoY).

Στην Ελλάδα, οι οργανισμοί δέχθηκαν κατά μέσο όρο 1.591 κυβερνοεπιθέσεις την εβδομάδα, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε ετήσια βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η χώρα ακολουθεί τη γενική ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανοδική τάση στις κυβερνοαπειλές και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των στρατηγικών πρόληψης και άμυνας.

Το GenAI αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής δεδομένων

Παρά τις διακυμάνσεις στον όγκο των επιθέσεων, ο κίνδυνος που σχετίζεται με το GenAI παρέμεινε υψηλός και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την Check Point Research, 1 στις 28 εταιρικές προτροπές (prompts) σε εργαλεία GenAI ενέχει υψηλό κίνδυνο διαρροής ευαίσθητων δεδομένων, επηρεάζοντας το 90% των οργανισμών που τα χρησιμοποιούν συστηματικά.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν κατά μέσο όρο 10 διαφορετικά εργαλεία GenAI, με τον μέσο χρήστη να δημιουργεί 77 prompts τον μήνα, αναδεικνύοντας ότι το GenAI ενσωματώνεται στις καθημερινές εργασίες ταχύτερα από ό,τι μπορούν να προσαρμοστούν οι μηχανισμοί ασφάλειας και διακυβέρνησης.

Άνοδος του ransomware εντείνει τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας

Το ransomware παρέμεινε μία από τις πιο καταστροφικές απειλές τον Απρίλιο, με 707 δημόσια αναφερόμενες επιθέσεις, καταγράφοντας αύξηση 5% σε μηνιαία βάση και 12% σε ετήσια βάση. Ο κλάδος των Επιχειρηματικών Υπηρεσιών ήταν και πάλι ο πιο στοχευμένος, συγκεντρώνοντας 33,8% των περιστατικών, ενώ ακολούθησαν οι Καταναλωτικά Αγαθά & Υπηρεσίες (14,4%) και η Βιομηχανική Παραγωγή (9,9%), όπου η διακοπή λειτουργίας και η έκθεση δεδομένων μεταφράζονται άμεσα σε οικονομικές απώλειες.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Βόρεια Αμερική συγκέντρωσε το 46% των επιθέσεων ransomware, ακολούθησε η Ευρώπη (27%) και η APAC (17%), επιβεβαιώνοντας τη σταθερή στόχευση αγορών υψηλής αξίας. Παράλληλα, η δραστηριότητα παραμένει έντονα συγκεντρωμένη σε λίγες ομάδες, την ώρα που το οικοσύστημα του ransomware συνεχίζει να επεκτείνεται, διατηρώντας σταθερή πίεση σε όλους τους κλάδους.

Το ransomware παραμένει συγκεντρωμένο, ενώ το οικοσύστημα επεκτείνεται

Η δραστηριότητα ransomware τον Απρίλιο καθοδηγήθηκε από περιορισμένο αριθμό ιδιαίτερα δραστήριων ομάδων. Η Qilin ευθύνεται για το 15% των δημοσιευμένων επιθέσεων, ακολουθούμενη από τις The Gentlemen (10%) και DragonForce (9%). Συνολικά, οι τρεις αυτές ομάδες αντιστοιχούν στο 34% των περιστατικών.

Την ίδια στιγμή, το οικοσύστημα του ransomware συνεχίζει να διευρύνεται, καθώς 56 διαφορετικές ομάδες πραγματοποίησαν επιθέσεις παγκοσμίως μέσα στον μήνα. Ο συνδυασμός ισχυρών «πρωταγωνιστών» και αυξανόμενων μικρότερων παικτών αναδεικνύει ένα ανθεκτικό και διαρκώς εξελισσόμενο μοντέλο ransomware‑as‑a‑service, που διατηρεί σταθερή πίεση σε όλους τους κλάδους.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Check Point
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΤΝ, υγεία και εταιρικές ενημερώσεις τα πιο αποτελεσματικά δολώματα phishing στον χώρο εργασίας

    Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης

    Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές

    Η TrendAI ενισχύει την τεχνογνωσία στην κυβερνοασφάλεια με το 1ο TrendAI University στην Αθήνα

    Ολοκληρώθηκε η ελληνική συμμετοχή στο ECSC 2026

    Βιογραφικό με AI: ασφαλής και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Θετικές προοπτικές για τις κατασκευές έως το 2030
    • Power Health: Κορυφαίες διακρίσεις στα Supplement Awards 2026
    • Ν. Χαρδαλιάς: «Με τη νέα διεθνή τουριστική μας καμπάνια “Phenomenon” αναδεικνύουμε ολόκληρη την Αττική»
    • EA Energy: Οι επαγγελματίες χρειάζονται νέες δεξιότητες ενόψει της ενεργειακής μετάβασης
    • Θετική ευρωπαϊκή αξιολόγηση για δύο στρατηγικά έργα ανακύκλωσης χαλκού της ElvalHalcor
    • ΕΠΟΕΣ: Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για την «PIZZA FAN»
    • Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.: Νέα έρευνα του WEEE Forum για τα προϊόντα Fast Tech
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέες οδούς έκθεσης για τα κρίσιμα δεδομένα
    • Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές και γιατί μόνο το 48% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα deepfakes
    • Το itSMF Hellas εγκαινίασε τη σειρά συναντήσεων Beers & Peers με μια ξεχωριστή βραδιά δικτύωσης!
    • Cisco Connect 2026 Greece: Οι κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές, η ασφάλεια και η εργασία στην εποχή του AI
    • Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης
    • Συνεργασία Διανομής της Itway Hellas με την Nozomi Networks
    • Η ΕΑΚ προειδοποιεί: Κρίσιμες ευπάθειες στο λογισμικό PHP, CVE-2026-109618 και CVE-2026-109619
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.