Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 26 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Ψηφιακός μετασχηματισμός τελωνείων: σε λειτουργία κινητό X-ray για έλεγχο φορτίων

26/03/2026Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ένα σύγχρονο εργαλείο για την ψηφιακή καταγραφή του περιεχομένου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται από τις χερσαίες και λιμενικές πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας αποκτά η Τελωνειακή Αρχή της ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο έργου ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με ανάδοχο τον Όμιλο ΓΕΚ Τέρνα.

Πρόκειται για το πρώτο υπερσύγχρονο κινητό μηχάνημα Χ-ray στην Ελλάδα το οποίο επιτρέπει τον πλήρη και αξιόπιστο έλεγχο των φορτίων χωρίς να απαιτείται η αποσφράγιση ή η εκφόρτωσή τους, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή των εμπορευμάτων.

Το εν λόγω μηχάνημα τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας σε ειδική εκδήλωση στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά παρουσία της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle, του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, του διευθύνοντος συμβούλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρου Ασθενίδη και του γενικού διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ Τέρνα, Εμμανουήλ Μουστάκα.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του οχήματος. Οι χειριστές, μέσω τεχνολογίας ακτινοσκόπησης, έχουν τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του περιεχομένου φορτηγών και κοντέινερ που διέρχονται από χερσαία σύνορα, λιμάνια και κεντρικούς συγκοινωνιακούς κόμβους.

Ο κ. Ασθενίδης έκανε λόγο «για ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά έργα που εκτελείται καθώς απαντά σε κρίσιμες προκλήσεις, όπως το λαθρεμπόριο, ενισχύοντας ουσιαστικά τους μηχανισμούς ελέγχου». Όπως είπε, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προς την ολοκλήρωσή του.

Εκτός από το Χ-ray το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού (μπάρες διέλευσης, κάμερες αυτόματης αναγνώρισης και καταγραφής πινακίδων κ.ά.) και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων. Η υλοποίησή του αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου σε κρίσιμους τομείς, όπως τα πετρελαιοειδή, τα καπνικά προϊόντα, ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

X-ray
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Kaspersky εγγράφεται στη γερμανική BSI στο πλαίσιο της Οδηγίας NIS 2 για την ΕΕ

Οι Five Eyes ζητούν άμεση ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας απέναντι στο AI

Η ClearSkies παρουσιάζει το DNS Shield

Κωνσταντίνος Κουμίδης, NOVUM CYBER: Η εμπιστοσύνη είναι πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

Η TILESKOPIO στο ESA BIC Greece με τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας για κρυπτογραφημένες δορυφορικές επικοινωνίες

Χάσατε το κινητό σας; Η Kaspersky προτείνει 5 άμεσα βήματα ασφάλειας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Η AI ενισχύει τις θέσεις που απαιτούν κρίση, δημιουργικότητα και ηγεσία
  • Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά ο παραγωγικός μετασχηματισμός καθυστερεί
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την Ευρωπόλ και την Eurojust
  • OLG: Επιλέγει την Intralot Canada LTD. ως τεχνολογικό πάροχο
  • Το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ορίζει τον Δρα Κυριάκο Ποζρικίδη νέο Πρόεδρο στην KAΘ
  • Έρευνα EY: Στο επίκεντρο η ενεργειακή ευημερία για τους Έλληνες καταναλωτές
  • DOTSOFT A.E.: Στρατηγική Επένδυση για την Επιτάχυνση της Ανάπτυξης
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ADACOM εντάσσεται στη Microsoft Intelligent Security Association
  • Ασφαλής Τεχνητή Νοημοσύνη και κυβερνοανθεκτικότητα στο επίκεντρο του Check Point Advantage Athens 2026
  • DNS Shield: Η νέα AI λύση προληπτικής κυβερνοασφάλειας της ClearSkies
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.