Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

ΕΕΤΤ: -1,1% στον κύκλο εργασιών τηλεπικοινωνιών αλλά +10% στις επενδύσεις το 2024

23/12/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη5 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Μικρή κάμψη κατέγραψε το 2024 ο κύκλος εργασιών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, υποχωρώντας κατά 1,1% και διαμορφούμενος στα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ το 2023.

Αντίθετα, τα έσοδα από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τα οποία αντιστοιχούν στο 88% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου, κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 2,3% και φθάνοντας τα 4,3 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τις επιδόσεις της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών το 2024, η συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας διαμορφώθηκε στο 2,1%. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2023, καθώς η ελληνική οικονομία κατέγραψε ετήσια αύξηση ΑΕΠ κατά 5,5%, την ώρα που ο κύκλος εργασιών των τηλεπικοινωνιών παρουσίασε πτώση.

Σε αντίθεση με τη μείωση των εσόδων, οι επενδύσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Το 2024 αυξήθηκαν κατά 10%, φθάνοντας περίπου το 1,1 δισ. ευρώ και αντιστοιχώντας στο 22,9% του κύκλου εργασιών, από 20,4% το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνθηκε στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας (65%), ενώ το 21% διοχετεύθηκε σε υποδομές κινητής τηλεφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα από τον γενικό πληθωρισμό. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση, ενώ ο υποδείκτης Επικοινωνιών διατήρησε τη φθίνουσα πορεία του, καταγράφοντας οριακή μείωση 0,3%.

Το 96% του συνολικού κύκλου εργασιών της εν λόγω αγοράς προέρχεται από τρεις εταιρείες. Ο ΟΤΕ διατηρεί την κυρίαρχη θέση με μερίδιο 59,1%, ακολουθούμενος από τη Vodafone με 20,8% και τη Nova με 15,8%.

Τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερών δικτύων αντιστοιχούσαν στο 53% των συνολικών εσόδων από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα έσοδα λιανικής από τηλεφωνία και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όσο και τα έσοδα χονδρικής από υπηρεσίες όπως η διασύνδεση και η πρόσβαση στο τοπικό βρόχο.

Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών συνέβαλαν κατά 45,5% στα συνολικά έσοδα και περιλαμβάνουν λιανικά έσοδα από φωνή και δεδομένα, καθώς και έσοδα χονδρικής από διασύνδεση και περιαγωγή. Στην κινητή τηλεφωνία κυριάρχησαν και το 2024 τα λιανικά έσοδα από φωνή (52,8%) και δεδομένα (35,5%).

Στο πεδίο της κίνησης, η σταθερή τηλεφωνία συνέχισε την πτωτική της πορεία, με τη συνολική διάρκεια κλήσεων να μειώνεται κατά 24,2% σε ετήσια βάση. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στη συρρίκνωση των εθνικών κλήσεων προς σταθερά, οι οποίες μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. λεπτά ή 25,2% σε σχέση με το 2023. Η πτώση αυτή αφορά τόσο τον ΟΤΕ, με μείωση κίνησης 13,8%, όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους, όπου η υποχώρηση έφθασε το 32,8%. Ο ΟΤΕ ενίσχυσε ωστόσο το μερίδιό του στην κίνηση, φθάνοντας το 51,4% από 45,2% το 2023.

Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, ο συνολικός αριθμός συνδέσεων (κινητή, datacards, Μ2Μ κ.λπ.) αυξήθηκε κατά 4,5% και διαμορφώθηκε σε 16,1 εκατ., με τις ενεργές συνδέσεις να ανέρχονται σε περίπου 13,5 εκατ. Το μερίδιο του ΟΤΕ στο σύνολο των συνδέσεων μειώθηκε στο 44,4% από 46,3%, ενώ η Vodafone ενίσχυσε τη θέση της στο 34,1% και η Nova στο 21,5%. Στις ενεργές συνδέσεις, το μερίδιο του ΟΤΕ κινείται στο εύρος 45%-55%, με τη Vodafone να ακολουθεί στο εύρος 25%-35%.

Η χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε περαιτέρω το 2024, με τα λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας να καταγράφουν άνοδο 7,2%. Το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης προήλθε από οικιακούς χρήστες συμβολαίου (52,4%), ενώ ακολούθησαν οι συνδρομητές καρτοκινητής (33%). Σχεδόν οι μισές κλήσεις (48%) πραγματοποιήθηκαν εντός του ίδιου δικτύου (on-net).

Ιδιαίτερα δυναμική παρέμεινε και η χρήση δεδομένων, η οποία αυξήθηκε κατά 38,7%, φθάνοντας τα 1.732 εκατ. GB από 1.249 εκατ. GB το 2023. Σε μηνιαία βάση, ένας οικιακός συνδρομητής συμβολαίου κατανάλωσε κατά μέσο όρο 16,8 GB, ενώ ο εταιρικός χρήστης 10,6 GB (ή 5,8 GB εάν συνυπολογιστούν οι συνδέσεις Μ2Μ). Οι συνδρομητές καρτοκινητής χρησιμοποίησαν κατά μέσο όρο 9 GB το μήνα.

Τα έσοδα λιανικής από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν 2,8% και ανήλθαν σε 1,81 δισ. ευρώ. Το μέσο ετήσιο έσοδο ανά σύνδεση διαμορφώθηκε στα 209 ευρώ για τους συνδρομητές συμβολαίου και στα 90 ευρώ για την καρτοκινητή, έναντι 212 ευρώ και 83 ευρώ αντίστοιχα το 2023.

Στη συνδρομητική τηλεόραση, οι συνδέσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών αυξήθηκαν κατά 5,3% και έφθασαν τα 1,4 εκατ. στο τέλος του 2024. Οι συνδρομές μέσω IP κατείχαν το 59% του συνόλου, έναντι 41% των δορυφορικών, ενώ το 55% των συνδέσεων τηλεόρασης εντάσσεται πλέον σε συνδυαστικές προσφορές, ποσοστό αυξημένο από το 52% του 2023.

Οι συνδυαστικές – δεσμοποιημένες – προσφορές ανήλθαν σε 4,4 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 1,6% σε σύγκριση με το 2023. Δημοφιλέστερη επιλογή παραμένει το triple play (σταθερή τηλεφωνία, σταθερό Internet και κινητή τηλεφωνία) με 42,7% ή περίπου 1,9 εκατ. συνδρομές. Ακολουθεί το double play σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικής πρόσβασης με 39,7% (1,8 εκατ.), το quadruple play με 10,4% (περίπου 459 χιλ.) και το triple play σταθερής τηλεφωνίας, Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης με 6,6% (περίπου 290 χιλ.). Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2024, το 54% των συνδυαστικών προσφορών περιλάμβανε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΕΤΤ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Telekom: όταν το rebranding συναντά την πραγματικότητα! [Weekly Telecom]

Οκτώ ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητούν ολοκλήρωση μέσω ΕΠΑ

Infocom Today #181: Telekom, AI Gigafactories και νέοι κανόνες για το Δημόσιο!

Η ODES SPACE στο ESA BIC Greece με πλατφόρμα προσομοίωσης διαστημικών αποστολών

Πώς το Wi-Fi 7 της Huawei μεταμορφώνει την εμπειρία διαμονής σε «5 αστέρων»

Νέοι κανόνες για τα ψηφιακά έργα και τις υπηρεσίες του Δημοσίου

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • Γιατί αποτυγχάνουν τα projects; Η αποτυχία των έργων είναι πρόβλημα διοίκησης
  • Μία ελληνική παρουσία στη λίστα των καλύτερων εταιρειών του κόσμου
  • Lidl Ελλάς: Επένδυση στη συμπερίληψη και την ηγεσία της νέας γενιάς με το πρωτοποριακό «Lidl League 2026» 
  • Η οικονομία των κρυπτονομισμάτων στο λιανεμπόριο: Η Ελλάδα στην 30ή θέση
  • Bank of America: Η Gen Z αλλάζει δουλειά και κερδίζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις
  • Η ODES SPACE στο ESA BIC Greece με πλατφόρμα προσομοίωσης διαστημικών αποστολών
  •  7ο Διαγωνισμός ΕΚΚΟΜΕΔ: «Ελληνικός Κινηματογράφος: Χτες, Σήμερα, Αύριο»
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Νέοι κανόνες για τα ψηφιακά έργα και τις υπηρεσίες του Δημοσίου
  • Η Info Quest Technologies και η Sigenergy ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν τη μετάβαση της Ελλάδας στην έξυπνη, πράσινη ενέργεια.
  • Αύξηση 22% στις κυβερνοεπιθέσεις τον Αύγουστο
  • Η επίδραση της απάτης OSINT – Open Source Intelligence – Πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις ανοιχτές πληροφορίες
  • Η Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2026
  • Akeydor Group: Συνεργασία με Mindbreeze στον τομέα του AI Enterprise Intelligence & Knowledge Management
  • Υπάγεται κάθε SaaS και σύστημα ΤΝ στον Cyber Resilience Act; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας νομικός σύμβουλος για το νέο πλαίσιο για τις εταιρείες λογισμικού
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.