Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 9 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Οι αλλαγές στα Smart Readiness και Gigabit Voucher μετά την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης

09/07/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η τελευταία αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑ) από την κυβέρνηση έφερε αλλαγές στη δομή και τη χρηματοδότηση των δύο προγραμμάτων ενίσχυσης της ζήτησης για οπτική ίνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

Η δομή των Smart Readiness και Gigabit Voucher προσαρμόζεται στα δεδομένα της μέχρι τώρα πορείας τους προκειμένου να εκπληρωθούν τα σχετικά ορόσημα και να μην χαθούν πόροι, ενώ η συνολική χρηματοδότηση τους από το ΤΑ περικόπτεται από τα 130 εκατ. στα 68 εκατ. ευρώ με τα 62 εκατ. να διατίθενται σε άλλα προγράμματα.

Για το Smart Readiness (επιδότηση των κτιρίων για την κάθετη καλωδίωση με οπτικές ίνες) ο στόχος μειώνεται δραστικά από τα 120 χιλ. κτίρια στα 10 χιλ.

Γεγονός είναι ότι εξαρχής η δράση Smart Readiness είχε χαρακτηριστεί από την τηλεπικοινωνιακή αγορά δύσκολη στην εφαρμογή της και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Από τον Νοέμβριο (2024) που ξεκίνησε έχουν κατατεθεί περί τις 30 χιλ. αιτήσεις, για περίπου 10 χιλ. έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ωστόσο, έχουν πληρωθεί (δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση) σε περίπου 870 κτίρια.

Αντίθετα, με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά το Gigabit Voucher. Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε η «Ν» έχουν κατατεθεί περί τις 222 χιλ. αιτήσεις και έχουν εξαργυρωθεί (έχει δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία) περί τα 140 χιλ. κουπόνια.

Με βάση το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης λοιπόν τον Μάιο του 2026 για να λάβει η Ελλάδα την χρηματοδότηση των 68 εκατ. για τα δύο εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να έχουν διατεθεί 10 χιλ. Smart Readiness και 230 χιλ. Gigabit Voucher, στόχος που δείχνει εφικτός. Δεν αποκλείεται σε ενδεχόμενη νέα αναθεώρηση του ΤΑ και εφόσον έχει ξεπεραστεί ο στόχος να ζητηθεί αύξηση της χρηματοδότησής τους από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι με τη δράση Gigabit Voucher, επιδοτούνται με 200 ευρώ για να αποκτήσουν σύνδεση στο internet, ταχύτητας τουλάχιστον 250 Μbps, περίπου 400 χιλ. νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη χρηματοδότηση του Gigabit Voucher η εθνική συμμετοχή εξαρχής ήταν μεγαλύτερη από αυτή του ΤΑ (από τα 80 εκατ. το ΤΑ συνεισέφερε τα 27 εκατ.).

Επί της ουσίας τώρα η συμμετοχή του ΤΑ στο Gigabit Voucher μεγαλώνει, ενώ δεν έχει λόγο ύπαρξης η σύνδεση των δύο προγραμμάτων που είχε αποφασιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας (το Gigabit Voucher σχεδιάστηκε για να υλοποιηθεί σε 4 φάσεις, με προϋπόθεση για να περάσει από τη μία στην άλλη, να έχει διατεθεί και συγκεκριμένος αριθμός Smart Readiness).

Καθώς η ζήτηση για το Gigabit Voucher υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σταματήσει, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί όταν επωφεληθούν, όπως έχει σχεδιαστεί, τα περίπου 400 χιλ. νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και όχι το ορόσημο των 230 χιλ.). Άλλωστε, οι σχετικοί πόροι και ως προς το σκέλος της Εθνικής Συμμετοχής έχουν δεσμευτεί.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Gigabit Voucher Smart Readiness Ταμείο Ανάκαμψης
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε νέες περιοχές σε Αττική και Περιφέρεια το FTTH internet από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

Weekly Telecom: Η Ελλάδα στον χάρτη των δικτύων, η Ευρώπη στον αγώνα της τεχνολογικής αυτονομίας!

Γιατί τα ecommerce projects κολλάνε μετά τον πρώτο χρόνο και πώς βοηθά η εμπειρία απ’ έξω

Το Δίκτυο-ως-Αισθητήρας (Network-as-a-Sensor) – Πόσο έτοιμοι είμαστε για το 6G

ΤΝ για δημόσιες υπηρεσίες και εφαρμογές στην ελληνική γλώσσα: Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα

Ψηφιακές τεχνολογίες για την προστασία παράκτιων περιοχών και υδάτινων πόρων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Philosofish: Διακρίνεται διεθνώς για την ποιότητα των ψαριών της στο International Taste Institute 2026
  • Vodafone 5G+: Από την Πάτρα ξεκινά η εμπορική διάθεση του δικτύου 5G Standalone
  • AEGEAN: Ενισχύει τη συνδεσιμότητα Ελλάδας – Ισλανδίας μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την Icelandair
  • IDE: Υποδέχτηκε την Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού
  • ΣΕΧΒ – Ανθεκτική στις πιέσεις η ελληνική χημική βιομηχανία
  • Πράσινο Λάδι: 15 χρόνια δράσης για την κυκλική οικονομία
  • ΣΕΒΕ: Διψήφια αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2026
RSS itsecuritypro.gr
  • «Μήπως η Στρατηγική Κυβερνοασφάλειάς σας είναι Υπερβολικά Περίπλοκη;»
  • Η Akeydor Group στηρίζει έμπρακτα την εθελοντική αιμοδοσία
  • Έξυπνη Ψύξη για Data Centers και IT Υποδομές με την πλήρη σειρά λύσεων Blue e+ Cooling Units της Rittal
  • Η SenseOne εντάσσεται στη Space Hellas
  • Η ESET συνάπτει στρατηγική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, μαζί με άλλες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου
  • Η Zscaler ως καταλύτης επιχειρηματικής ανάπτυξης για ασφαλή ψηφιακό μετασχηματισμό και συμμόρφωση
  • Ο Όμιλος Goody’s – everest επιλέγει την Infinitum και την HPE Aruba Networking και επαναπροσδιορίζει το Secure Network Access
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.