Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Τα Ηνωμένα Έθνη εγκρίνουν την αμφιλεγόμενη συνθήκη για το κυβερνοέγκλημα

16/08/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Επιτροπή του ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για το κυβερνοέγκλημα, παρά την αντίθεση που εξέφρασαν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνασπισμοί τεχνολογικών εταιρειών.

Η συνθήκη υιοθετήθηκε με συναίνεση μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση το φθινόπωρο. Είναι απαραίτητο να επικυρωθεί από 40 κράτη.

Καθιερώνει «μια παγκόσμια πολιτική ποινικής δικαιοσύνης» για την προστασία της κοινωνίας από το κυβερνοέγκλημα, «ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απαιτεί από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να θεσπίσουν νομοθεσία που θα καθιστά παράνομη την παραβίαση ενός συστήματος πληροφοριών και επικοινωνιών στο οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Ζητά, επίσης, από τα κράτη να κάνουν παράνομη την παραγωγή ή πώληση σεξουαλικού περιεχομένου με παιδιά στο διαδίκτυο, να προστατεύουν τα παιδιά από τους επιτήδειους του διαδικτύου και να αποτρέπουν «συμφωνίες» για την κακοποίηση παιδιών. Η συνθήκη καλύπτει την κακή χρήση συσκευών και την πλαστογραφία ή κλοπή που σχετίζεται με υπολογιστές.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έκκληση για τη δημιουργία νόμων κατά των deepfake και του revenge porn, που διανέμεται στο διαδίκτυο χωρίς τη συναίνεση των ενηλίκων που εμπλέκονται.

Για την αξιολόγηση αυτών των εγκλημάτων, η συνθήκη δίνει στα κράτη την άδεια να «συλλέγουν ή να καταγράφουν» σχετικά δεδομένα για μια καταδίκη και να «αναγκάζουν» τους παρόχους υπηρεσιών να παρέχουν ενοχοποιητικές πληροφορίες ή έγγραφα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά από προσπάθειες ορισμένων κρατών να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο της συνθήκης.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης το 2017, σημείωσε ότι η συνθήκη περιέχει πάρα πολλές διασφαλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατηγόρησε τις χώρες ότι προωθούν τα δικά τους συμφέροντα μέσω της συνθήκης.

Η τελευταία φορά που ο ΟΗΕ πέρασε ένα πρωτόκολλο για το κυβερνοέγκλημα ήταν το 2001 με τη Σύμβαση της Βουδαπέστης, αλλά πολλές χώρες δεν υπέγραψαν εκείνο το έγγραφο.

Η συνθήκη δεν έχει την υποστήριξη κάποιων οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Το OHCHR δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Σύμβαση για το Κυβερνοέγκλημα συμμορφώνεται με αυτό που ήδη υπάρχει στο διεθνές δίκαιο και ότι πρέπει να περιορίσουν τη λίστα των εγκληματικών αδικημάτων ώστε να μην επηρεάζονται βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

cybercrime
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΝ, υγεία και εταιρικές ενημερώσεις τα πιο αποτελεσματικά δολώματα phishing στον χώρο εργασίας

Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης

Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές

Η TrendAI ενισχύει την τεχνογνωσία στην κυβερνοασφάλεια με το 1ο TrendAI University στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η ελληνική συμμετοχή στο ECSC 2026

Βιογραφικό με AI: ασφαλής και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Φτώχειας περιόδου: Η Lidl Ελλάς στηρίζει την έρευνα και την αντιμετώπιση του προβλήματος
  • Spielwarenmesse Dialogue Greece: Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στην αγορά παιχνιδιού
  • Η Courier Center ανακοινώνει τη συνεργασία της με τη Lastmily
  • ΤτΕ: Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις – Σεπτέμβριος 2026
  • Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες από τις πυρκαγιές και πλημμύρες του καλοκαιριού 2026
  • RECYCLE FOR LIFE: «Η λάμπα έσβησε, η αξία της όχι!»
  • Ο Λευκός Πύργος φωτίζει την ιστορική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών
  • Η Check Point λανσάρει το Firewall-as-a-Subscription, φέρνοντας την προηγμένη προστασία της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε οργανισμό
  • 15ο eCommerce & Digital Marketing World 2026: “The Growth Playbook!” με 2+1 συνέδρια στις 4 Νοεμβρίου!
  • Η Neurosoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον των Managed Security Services με το Palo Alto Networks Cortex XSIAM
  • PHP2Shell: Δύο κρίσιμες ευπάθειες στην PHP θέτουν σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα κυβερνοασφάλειας
  • Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέες οδούς έκθεσης για τα κρίσιμα δεδομένα
  • Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές και γιατί μόνο το 48% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα deepfakes
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.