Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 16 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποιεί τις τεχνολογικές εταιρείες για την AI

18/01/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read AI IT Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει στρατηγική για την αντιμετώπιση των κινδύνων, τόνισε ο António Guterres κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επιδιώκουν «απερίσκεπτα κέρδη» από την τεχνητή νοημοσύνη και απαιτείται επείγουσα δράση για τον μετριασμό των κινδύνων από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Σε μια σφοδρή επίθεση κατά των πολυεθνικών τεχνολογικών εταιρειών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε, κατά τη διάρκεια του φόρουμ στο Νταβός, ότι κάθε επίτευγμα στη generative τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την απειλή για απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Guterres συνέδεσε τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη με εκείνους που εγκυμονεί η κλιματική κρίση και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία στρατηγική για να αντιμετωπίσει κανένα από τα δύο θέματα.

Μιλώντας στο WEF, προκάλεσε τους εκπροσώπους της τεχνολογικής βιομηχανίας που βρίσκονταν στο ακροατήριο να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για να θέσουν προστατευτικές «μπάρες» για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αυτή η τεχνολογία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη – αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την ανισότητα», υποστήριξε, αναφερόμενος σε έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν το 40% του συνόλου των θέσεων εργασίας. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, υποστήριξε ότι «στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα».

«Ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν ήδη κέρδη με απερίσκεπτο τρόπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτική ζωή και τον κοινωνικό αντίκτυπο», προειδοποίησε ο Guterres.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και ότι κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο, για να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια δύναμη για το καλό.

«Το συμβουλευτικό μου όργανο για την τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη διατυπώσει προκαταρκτικές συστάσεις για τη διακυβέρνηση της, που αξιοποιούν τα οφέλη αυτής της απίστευτης νέας τεχνολογίας, ενώ παράλληλα μετριάζουν τους κινδύνους της».

«Χρειαζόμαστε επειγόντως οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τις τεχνολογικές εταιρείες σε πλαίσια διαχείρισης κινδύνων για την τρέχουσα ανάπτυξη της ΤΝ – και για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των μελλοντικών βλαβών.

Και χρειαζόμαστε μια συστηματική προσπάθεια για την αύξηση της πρόσβασης, ώστε οι αναπτυσσόμενες οικονομίες να μπορούν να επωφεληθούν από τις τεράστιες δυνατότητές της. Πρέπει να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα αντί να το βαθαίνουμε».

«Μπροστά στις σοβαρές, ακόμη και υπαρξιακές απειλές που θέτει το ανεξέλεγκτο κλιματικό χάος και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα, φαινόμαστε αδύναμοι να δράσουμε».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Artificial Intelligence united nations
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Anthropic απενεργοποιεί κορυφαία AI μοντέλα μετά από εντολή των ΗΠΑ

Η Tools of Tech και το APSI εγκαινιάζουν στρατηγική συνεργασία

Στρατηγικό ορόσημο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο: πλήρης μετάπτωση στο G-Cloud

Στρατηγική συνεργασία ελληνικού κράτους και OroraTech για το Εθνικό Δορυφορικό Σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών

Η χρήση AI στις επιχειρήσεις συγκεντρώνεται σε μικρή ομάδα εργαζομένων

Οι δαπάνες για data centres αναμένεται να ξεπεράσουν το $1 τρισ. το 2026

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ν.Χαρδαλιάς: «Σε τροχιά υλοποίησης όλα τα κρίσιμα έργα υποδομών και πολιτισμού»
  • Ούζο Πλωμαρίου: Συνεχίζει να υποστηρίζει την αριστεία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • ΔΑΑ: Προτεινόμενη έκδοση Ομολογιών €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2033
  • ΓΣΕΒΕΕ: Στο επίκεντρο η Επικοινωνιακή Δεξιότητα & Ανθεκτικότητα στις ΜμΕ
  • ΣΦΕΕ-PIF: Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα
  • Το IMPRESS συμμετείχε στο Circus Science by the Sea στην κομητεία Mayo
  • Η ομάδα ρομποτικής Portables UBITECH στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
RSS itsecuritypro.gr
  • Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια δεν κρίνεται από την απουσία περιστατικών, αλλά από την ικανότητα αντίδρασης και προσαρμογής
  • Το Innovation to Impact⁠ φέρνει το deep tech στην πράξη – Δείτε το πρόγραμμα! (16/6, Divani Caravel)
  • Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
  • Έρευνα Forscope: 1 στις 2 επιχειρήσεις «παγιδευμένη» σε συνδρομές λογισμικού που δεν χρειάζεται
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Cysoft στα Ποσειδώνια 2026
  • Pylones Hellas και AEG αναδεικνύουν νέα εργαλεία που ενισχύουν Compliance και Operations ενόψει των αλλαγών του SWIFT
  • Νέα ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κυβερνοασφάλεια με πλήρη χρηματοδότηση για πολίτες της ΕΕ
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.