Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 14 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Σε τροχιά λειτουργίας ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός με επικεφαλής τον Σταμάτιο Κριμιζή

20/03/2018Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής ακαδημαϊκός – διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τοποθετήθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, στη θέση του προέδρου του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ).

Το διοικητικό του ΕΛΔΟ πλαισιώνουν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, στρατιωτικοί και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellas Sat, ιδιοκτήτριας των ομώνυμων δορυφόρων, στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

Διευθύνων σύμβουλος επελέγη ο Κωνσταντίνος Πιλαφτσής, στρατιωτικός, απόφοιτος Σχολής Ικάρων, Τμήμα Ιπταμένων με MA in Diplomatic Studies, Westminster, London και MSc Γεωπληροφορικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετείχε στη διαχείριση προγράμματος στρατιωτικών δορυφόρων Helios-2.

Ο ΕΛΔΟ έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής της χώρας στο διάστημα καθώς και τη διαχείριση εθνικών έργων που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες. Η λογική της δημιουργίας του αφορά την ανάγκη της συγκέντρωσης της δραστηριότητας περί των διαστημικών υπηρεσιών και εφαρμογών που αγγίζουν τόσο τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα. Όπως είπε ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής κατά την παρουσίαση χθες του διοικητικού συμβουλίου η συζήτηση για τη ίδρυση ενός τέτοιου Οργανισμού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, ενώ να σημειωθεί ότι ανάλογοι οργανισμοί λειτουργούν εδώ και χρόνια σε όλες τις προηγμένες χώρες.

stamatis-krimintzis

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment (επιστροφή της επένδυσης) του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7.».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο οποίος εργάστηκε για τη δημιουργία του νεοσύστατου Οργανισμού, μίλησε «για πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής στη σύντομη ομιλία του χθες στηλίτευσε την κακοδαιμονία της φυλής – την αδυναμία των Ελλήνων να λειτουργήσουν ως ομάδα – και υποσχέθηκε πως ο νεοσύστατος διαστημικός Οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για τη λειτουργία του, ξεπερνώντας τις ελληνικές αδυναμίες και λειτουργώντας με ήθος, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Στο παρασκήνιο της χθεσινής εκδήλωσης δεν έλειψε η κριτική για τις επιλογές του ΥΠΗΠΤΕ στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία αποδόθηκε στο ότι με τη δημιουργία του ΕΛΔΟ θα απολέσουν τη δύναμή τους άλλοι οργανισμοί που σήμερα έχουν στην ευθύνη τους τμήματα της διαστημικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Το θετικό είναι ότι ξεκινά από το μηδέν. Η μόνη του «προίκα» είναι οι άνθρωποι που έχουν τεθεί επικεφαλής, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν όλη τη διάθεση να συμβάλλουν και στην επιστροφή νέων επιστημόνων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω της κρίσης, αναζητώντας εργασία. Το στοίχημα είναι τα στελέχη αυτά να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που έχουν να αντιμετωπίσουν σε ένα περιβάλλον δημοσίου τομέα (π.χ. στελέχωση, κονδύλια, αυτονομία στις αποφάσεις) όπου τα πάντα κινούνται αργά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν επίσης οι Βασίλειος Αναστασόπουλος Καθηγητής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών,  Βασίλειος Κωστόπουλος, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, Τμήμα Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεώργιος Μαντζούρης απόφοιτος Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Τμήμα Μαχίμων, MSc Systems Engineering και MSc Astronautical Engineering, US Naval Postgraduate School και Αθανάσιος Πότσης, Διδάκτωρ Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Την εκδήλωση παρουσίασης του ΕΛΔΟ παρακολούθησαν οι μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – Μαρασλείου, οι οποίοι είχαν κερδίσει πέρυσι την πρώτη θέση στο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece» – διαγωνισμό στον οποίο μετέχουν και φέτος – μαζί με τους καθηγητές τους. Όπως ανακοινώθηκε το ΥΨΗΠΤΕ θα αναλάβει τα έξοδα της συμμετοχής τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΛΔΟ Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός Σταμάτιος Κριμιζής ψηπτε
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινή προειδοποίηση για ρωσική εκμετάλλευση δικτυακών αδυναμιών παγκοσμίως

Νέες προτάσεις για την προστασία των παγκόσμιων υποθαλάσσιων δικτύων

Η Ελλάδα στην πρώτη θέση για την απόδοση πλοήγησης μέσω σταθερού δικτύου μεταξύ χωρών με συγκρίσιμο ΑΕΠ ανά κάτοικο το 2026

OroraTech: η πρώτη διαστημική εικόνα από την Ελλάδα για την άμεση ανίχνευση πυρκαγιών

Αλλαγή σκυτάλης στη Vodafone: Ο Νιέλ αποκτά το 16,21% και η e& αποχωρεί

Cosmote 5G WiFi: γρήγορο και οικονομικό internet στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Σταθερές πληρότητες και τιμές στα ξενοδοχεία έως τον Μάιο
  • Επίδοση στον Πρόεδρο της Βουλής της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων
  • Τράπεζα Πειραιώς: Πιστοποίηση ISO/IEC 42001 από την TÜV NORD Hellas για τη διαχείριση της AI
  • Οι κάρτες της Πειραιώς τώρα στο Samsung Wallet
  • POWERADE B2Run Aθens 2026: Όταν η εταιρική κουλτούρα βγαίνει από το γραφείο και γίνεται εμπειρία
  • Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος στο Περιφερειακό Κλιμάκιο της Π.Ο.Σ.Ε.Η.
  • 30 χρόνια Edenred: Η εργασία του μέλλοντος στο επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης
RSS itsecuritypro.gr
  • Ο Σπύρος Παπαγεωργίου ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Προστασίας Κρισίμων Οντοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • IDEAL Software Solutions: Ψηφιακή διαχείριση του μετοχολογίου της Αττικά Πολυκαταστήματα με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Η ταχεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέα κενά ασφαλείας σύμφωνα με έρευνα της TrendAI
  • Η Cyberstack ολοκλήρωσε το έργο υποδομών IT & Cybersecurity για τη Relevance
  • Το Vodafone Business παρουσιάζει τις νέες υπηρεσίες SASE και Secure SD-WAN για ολοκληρωμένη ασφάλεια των επιχειρήσεων
  • Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2026 – Η ομάδα ransomware The Gentlemen εκτοπίζει την Qilin από την κορυφή
  • Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) – Ξεκίνησε η ακρόαση των αρμόδιων φορέων
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.