Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Νέα επεισόδια στο σήριαλ της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών

05/10/2017Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read News Ελλάδα
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ευρισκόμενο στην τρίτη δεκαετία του το σήριαλ της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών «γράφει» νέα επεισόδια. Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star Channel προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις εφτά προς δημοπράτηση τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και της τιμής εκκίνησής τους, που καθορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ για την κάθε μία.

Ειδικότερα, στην αίτησή τους ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις εφτά δημοπρατούμενες άδειες.

tv-wars

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται ο ανταγωνισμός, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Όπως λέγουν η υπερβολικά υψηλή τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ.

Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχολιάζοντας τις προσφυγές παρέπεμπαν στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.
  • Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος και, βεβαίως, όχι μόνο της Κυβέρνησης.
  • H ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.

Το ΨΗΠΤΕ προσθέτει επίσης με νόημα ότι «η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ και η κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΣΔΑ ΕΣΡ ΣτΕ ψηπτε
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Παρουσίαση του HP TPM Guard στο HP Imagine 2026

    Data Center για τις ΑΙ ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM

    Στο ΣτΕ η νομοθεσία για τα data centers μετά τις αντιδράσεις κατοίκων στα Σπάτα

    Οι ελληνικές συμμετοχές στο MWC 2025 (Greek Pavilion)

    Η HUAWEI στο MWC 2025: AI, ρομποτική και remote driving

    Nokia @ MWC 2025: AI-ready δίκτυα, private data centers και αυτόνομη συνδεσιμότητα

    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • METLEN, Thales Alenia Space και Thales Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους
    • ΥΠΕΚΑ: Επεκτείνεται περαιτέρω η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
    • Ν. Παπαθανάσης: 2,48 εκατ. ευρώ για την ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
    • Το Πλαίσιο εγκαινιάζει στην Πάτρα το νέο, υπερσύγχρονο κατάστημά του
    • Ν. Χαρδαλιάς: «Αναβαθμίζουμε τη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι»
    • Ιστορικό βήμα για το Αχαϊκό Ελαιόλαδο
    • Δ. Μαρκόπουλος: «Στήριξη των πολιτών με δημοσιονομική υπευθυνότητα απέναντι στην ενεργειακή κρίση»
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Η συνεργασία Eplan και Rittal μετατρέπει τον σχεδιασμό σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα
    • Η Info Quest Technologies επίσημος διανομέας της Cloudflare σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
    • Γεωπολιτική, AI και ψηφιακή απάτη επαναπροσδιορίζουν την κυβερνοανθεκτικότητα
    • Αύξηση 48% στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο του 2026
    • Automation, AI agents ή άνθρωποι; Ποιος πρέπει να διαχειρίζεται κάθε security finding;
    • ENISA Threat Landscape 2026: Οι ψηφιακές εξαρτήσεις διευρύνουν το πεδίο της κυβερνοαπειλής
    • NIS2 και Credentials: Η ασφάλεια των ταυτοτήτων γίνεται ζήτημα επιχειρησιακής ανθεκτικότητας
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.