Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 24 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Symantec: οι συσκευές IoT χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις επιθέσεις DDoS

18/10/2016Δημήτρης ΘωμαδάκηςBy Δημήτρης Θωμαδάκης3 Mins Read News Διεθνή
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Symantec, παγκόσμιος ηγέτης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αποκαλύπτει με νέα έρευνα, που παρουσιάζει πως τα δίκτυα κυβερνοεγκληματιών, εκμεταλλεύονται την ελαστικότητα της ασφάλειας των συσκευών Internet of Things (IoT), με σκοπό την εξάπλωση malware, αλλά και τη δημιουργία zombie networks ή botnets, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.
symantec-ddosΗ εξειδικευμένη ομάδα Security Response της Symantec, ανακάλυψε ότι οι κυβερνοεγκληματίες , εισβάλουν σε οικιακά δίκτυα, καθώς και σε συνδεδεμένες συσκευές που χρησιμοποιούν καθημερινά οι καταναλωτές, έτσι ώστε να διεξαχθούν επιθέσεις distributed denial of service (DDoS), προς πιο αποδοτικούς για αυτούς στόχους, που συνήθως είναι μεγαλύτερες εταιρείες. Για να πετύχουν το σκοπό τους, χρειάζονται φθηνό bandwidth και το επιτυγχάνουν με τη συρραφή μεταξύ τους, ενός μεγάλου εύρους καταναλωτικών συσκευών, οι οποίες είναι εύκολο να μολυνθούν αφού στερούνται εξελιγμένης ασφάλειας.

Να σημειώσουμε ότι πάνω από το μισό των συνολικών επιθέσεων ΙοΤ, προέρχονται από την Κίνα και τις Η.Π.Α. , βάσει της τοποθεσίας των διευθύνσεων των ΙΡ οι οποίες «δείχνουν» την αφετηρία των επιθέσεων malware. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός επιθέσεων προέρχεται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Βιετνάμ. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διευθύνσεις ΙΡ χρησιμοποιούνται μέσω proxies, έτσι ώστε οι επιτιθέμενοι να κρύβουν την πραγματική τους τοποθεσία.

Οι περισσότερες επιθέσεις ΙοΤ malware, στοχεύουν σε μη προσωπικής χρήσης συσκευές, όπως servers, routers, modems, συσκευές δικτυακής αποθήκευσης (NAS), συστήματα τηλεοράσεων κλειστού κυκλώματος (CCTV), καθώς και βιομηχανικά συστήματα ελέγχου. Πολλά από τα συστήματα αυτά μπορεί να έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά λόγω του λειτουργικού συστήματος και της περιορισμένης ισχύος επεξεργασίας, μπορεί να μη διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας.

Καθώς οι επιτιθέμενοι έχουν πλήρη επίγνωση της ανεπαρκής ασφάλειας του ΙοΤ, πολλοί από αυτούς προγραμματίζουν εκ των προτέρων τα malware που δημιουργούν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά κοινώς χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης, που επιτρέπουν εύκολα την εισβολή σε αυτές τις συσκευές. Το χαμηλό επίπεδο ασφάλειας σε πολλές συσκευές ΙοΤ, τις καθιστούν εύκολους στόχους με τα θύματα συνήθως να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί.

Πρόσθετα ευρήματα από την έρευνα της Symantec περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Το 2015 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για τις επιθέσεις IoT, με πληθώρα υποθέσεων σε συσκευές οικιακού αυτοματισμού και οικιακών συσκευών ασφαλείας. Ωστόσο, οι επιθέσεις μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι οι επιτιθέμενοι έχουν την τάση να ενδιαφέρονται λιγότερο για το θύμα και η πλειοψηφία να εστιάζει στη συσκευή αυτή καθ αυτή προκειμένου να την προσθέσει σε ένα από τα botnets, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση επιθέσεων DDoS.
  • Οι συσκευές IoT είναι ο πρωταρχικός στόχος, δεδομένου ότι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να συνδέονται και να «ξεχνιούνται» μετά το βασικό set-up.
  • Οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης IoT κακόβουλου λογισμικού, χρησιμοποιούνται για να προσπαθήσουν να συνδεθούν σε συσκευές και όπως ήταν αναμενόμενο, ο συνδυασμός είναι «root» και «admin», υποδεικνύοντας ότι οι προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης συχνά δεν αλλάζουν ποτέ!
  • Επιθέσεις που προέρχονται από πολλαπλές πλατφόρμες IoT θα τις βλέπουμε πιο συχνά στο μέλλον, καθώς ο αριθμός των ενσωματωμένων συσκευών που συνδέονται στο Internet αυξάνει συνεχώς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα της Symantec για το IoT θα βρείτε στο:
www.symantec.com/connect/blogs/iot-devices-being-increasingly-used-ddos-attacks

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ddos Internet of Things IoT symantec
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Δημήτρης Θωμαδάκης
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Instagram
  • LinkedIn

Ο Δημήτρης Θωμαδάκης ασχολείται με τον χώρο της πληροφορικής από το 1993. Το 1999 ξεκίνησε την πορεία του, παράλληλα, ως συντάκτης τεχνολογίας. Η αρθρογραφία του, περιλαμβάνει ειδησεογραφία και παρουσιάσεις, σε θεματολογία B2B και B2C. Συγκεκριμένα, καλύπτει θέματα πληροφορικής, δικτύωσης, κινητής τηλεφωνίας, mobile συσκευών, videogames και consumer electronics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσίαση του HP TPM Guard στο HP Imagine 2026

Data Center για τις ΑΙ ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM

Νέα κεφάλαια για την OQ Technology – επενδύει σε δορυφορικό 5G και IoT με ελληνικό αποτύπωμα

Netcompany & ΕΥΔΑΠ: AI και IoT στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Πώς το Symantec Zero Trust Network Access και το Symantec Data Loss Prevention συνεργάζονται για να αποτρέψουν παραβιάσεις

DOTSOFT: εφαρμογές IoT για υποστήριξη αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Γ. Κώτσηρας: Διαρκής μέριμνα για ασφαλείς και αξιόπιστες μετακινήσεις με το Μετρό
  • ΣΕΤΠΕ: Νέα θεσμική ταυτότητα με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και ICCA υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας
  • ΕΤΕπ, HSBC και Hellenic Cables ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του InvestEU
  • Mapei Hellas: Γιόρτασε 25 χρόνια στην Ελλάδα ανακοινώνοντας νέο επενδυτικό πλάνο €25 εκατ.
  • Μασούτης Α.Ε.: Ενισχύει τους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων με την PPC Inspectra
  • ΙΤΕ: Νέα σημαντική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC)
RSS itsecuritypro.gr
  • DNS Shield: Η νέα AI λύση προληπτικής κυβερνοασφάλειας της ClearSkies
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
  • Η DrayTek εισέρχεται στην εποχή του Wi-Fi 7 με το VigorAP 1070C
  • Microsoft: Tο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα συστήματα, όχι στα μεμονωμένα μοντέλα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.