Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Προϊόντα - Υπηρεσίες»Consumer

ΕΛ.ΑΣ.: Ενημέρωση για κακόβουλο λογισμικό που «εκβιάζει» με λύτρα bitcoin

14/10/2015infocomBy infocom4 Mins Read Consumer Security Security Επιχειρήσεις
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», με ψηφιακό νόμισμα «bitcoin» , προκειμένου να «ξεκλειδωθούν» – αποκρυπτογραφηθούν ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές απλών χρηστών ή εταιρικών δικτύων

ΧΧΨ_0

 

Τα κακόβουλα λογισμικά της οικογένειας «crypto-malware» μπορούν να επηρεάσουν όλες τις εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων και εξαπλώνονται, κυρίως, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την επανεμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού «CryptoWall» στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο λογισμικό, που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται – μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή «μολυσμένες» ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, «κλειδώνει» όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.λπ.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει «μολυνθεί» από τον ιό, ενώ για να «ξεκλειδωθούν» τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), διότι σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Το λογισμικό κυκλοφορεί στην 3η έκδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015 παγκοσμίως και γίνεται ιδιαίτερη μνεία ότι τόσο για την τρέχουσα έκδοση, όσο και για την προηγούμενη (v2.0), ενώ υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις για την απομάκρυνση του ίδιου του κακόβουλου λογισμικού, δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος αποκρυπτογράφησης των αρχείων, λόγω της πολύ ισχυρής κρυπτογράφησης (2048-bit RSA key), που χρησιμοποιείται.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό έχει επιπλέον τη δυνατότητα να «αυτοδιαδίδεται» μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος, στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα, όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος «bitcoin» (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στο χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Οι χρήστες του διαδικτύου και ιδιαιτέρως οι διαχειριστές των εταιρικών δικτύων καλούνται να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

• Οι χρήστες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία, η οποία δεν είναι γνωστή σε αυτούς.
• Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).
• Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή από «ιούς».
• Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
• Να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση τους.
• Ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική και ασφαλή τήρηση αντιγράφων ασφαλείας συστήνεται στους διαχειριστές των εταιρικών δικτύων καθότι τα αντίγραφα αποτελούν το μόνο τρόπο επαναφοράς των αρχείων στο σύνολό τους.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 210-6476464 ή 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα iOS – Android: CYBERKID
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Crypto-Wall Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Booz Allen προειδοποιεί για ταχύτατες επιθέσεις AI σε βιομηχανικά συστήματα

    Αύξηση 48% στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο του 2026

    Δωρεάν Robux: τι ισχύει στην πραγματικότητα και τι είναι απάτη

    AI laptops, gaming και επενδύσεις ενισχύουν την παρουσία της Acer στην Ελλάδα

    Η Gen Z βλέπει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως το μέλλον της εκπαίδευσης

    Η LG Electronics ανακοινώνει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα Γ’ τριμήνου 2026

    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • ΙΕΛΚΑ: Στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου
    • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση του προγράμματος «AGILE» ύψους 115 εκατ. ευρώ
    • ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή σύμβασης του έργου Αερολιμένα Καλαμάτας (KLX)
    • Vodafone Ελλάδας: Νέο κατάστημα στο The Mall Athens
    • Το Kaizen Foundation εγκαινιάζει το πρώτο Μονοπάτι Προσβασιμότητας σε Εθνικό Δρυμό της χώρας
    • ΕΜΠ: Επίτιμος διδάκτορας ο Σταμάτης Κριμιζής – Τιμή στον σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα
    • Lidl UP: Learn & Work! Η νέα ομάδα ξεκίνησε το ταξίδι της
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Τρεις νέες στρατηγικές προσθήκες στο δυναμικό της Algosystems
    • Τα μαθήματα της κυβερνοασφάλειας για μια ασφαλέστερη Τεχνητή Νοημοσύνη
    • Η συνεργασία Eplan και Rittal μετατρέπει τον σχεδιασμό σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα
    • Η Info Quest Technologies επίσημος διανομέας της Cloudflare σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
    • Γεωπολιτική, AI και ψηφιακή απάτη επαναπροσδιορίζουν την κυβερνοανθεκτικότητα
    • Αύξηση 48% στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο του 2026
    • Automation, AI agents ή άνθρωποι; Ποιος πρέπει να διαχειρίζεται κάθε security finding;
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.