Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 3 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Η γραφειοκρατία είναι πιο δυνατή από τις οπτικές ίνες !

30/07/2015Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read News Ελλάδα Έργα σε Εξέλιξη ΣΔΙΤ Ψηφιακή Ελλάδα
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σημαντικές καθυστερήσεις που πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια κονδυλίων του ΕΣΠΑ παρατηρούνται στην υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) Rural Broadband, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

bureaucracy

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γραφειοκρατία καθώς το έργο υπόκειται σε αδειοδοτήσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα στους αναδόχους έχει προστεθεί και ο πονοκέφαλος των περιορισμών κεφαλαίου που επηρεάζει τις προμήθειες υλικών.

Βάσει της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη 30% (στις περιοχές που αφορά το έργο) κάτι που πιθανότατα δεν θα καταστεί δυνατό. Το έργο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016. Το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει από τις καθυστερήσεις είναι πως εφόσον χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ θα χρειασθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020) το οποίο ωστόσο ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψει όλα τα έργα «γέφυρα».

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το infocom.gr κατά την υποβολή των Αιτήσεων – Τεχνικών Φακέλων στις Τεχνικές Υπηρεσίες ορισμένων Δήμων και Περιφερειών  οι ανάδοχοι αντιμετώπισαν πλήθος προβλημάτων αναφορικά με την αδειοδότηση του δικτύου Οπτικών Ινών. Μεταξύ άλλων:

  • Απαίτηση αλλαγής Τεχνικών Προδιαγραφών Έργου: Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ορισμένων Δήμων (Δήμος Βόλου, Δήμος Λάρισας ) ζήτησαν αλλαγή των Τεχνικών προδιαγραφών της εκσκαφής του χάνδακα, σαν προϋπόθεση για την χορήγηση της άδειας διέλευσης.
  •  Έκδοση άδειας διέλευσης με  υπολογισμό τελών ο οποίος δεν ακολουθεί την ισχύουσα νομοθεσία: Συγκεκριμένα για το Δ. Ξηρομέρου, εκδόθηκε η άδεια εκσκαφής με υπολογισμό τελών που δεν ακολουθεί τη νομοθεσία. Για τη διόρθωση της απόφασης, ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κατατεθεί προσφυγή, όπως και έγινε.
  • Καθυστερήσεις εξέτασης φακέλων από το αρμόδιο Τεχνικό Τμήμα: Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ορισμένων Περιφερειών (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ   Θεσπρωτίας, ΠΕ Αρτας , ΠΕ Τρικάλων, ΠΕ Σάμου) αλλά και Δήμων ( Δ. Αγρινίου, Δ. Ναυπακτίας, Δ. Ναυπακτίας-Βόνιτσας, Δ. Τρικκαίων, Δ. Φαρκαδόνας)  καθυστέρησαν χωρίς να προβάλλουν κάποιο ιδιαίτερο λόγο την εξέταση του Τεχνικού Φακέλου που τους υποβλήθηκε με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναμονή  στην τελική απόφαση της αδειοδότησης.

Επίσης κατά την υποβολή  Αιτήσεων Αδειοδότησης σε  κάποιες  Εφορείες Αρχαιοτήτων  υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση του φακέλου πιθανότατα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού ή και λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών σύστασης των τοπικών συμβουλίων Αρχαιοτήτων ( Άρτας, Φωκίδας, Λευκάδος, Μαγνησίας, Εύβοιας, Κέρκυρας,  Λάρισας ).

Όπως εκτιμάται οι παραπάνω λόγοι συνέβαλαν στο να καθυστερήσουν οι αδειοδοτήσεις τουλάχιστον τρεις μήνες πέραν του προβλεπόμενου χρόνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας έχει χωριστεί σε τρία τμήματα: Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει τις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας, δυτικής Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, η κοινοπραξία των Intrakat – Intracom Holdings – Hellas On Line Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, νότια Ήπειρο, Εύβοια, Κυκλάδες και επίσης ο ΟΤΕ τις περιοχές Πελοποννήσου, κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου και Κρήτης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

rural rural broadband αγροτικά δίκτυα ΕΣΠΑ ΣΔΙΤ Ψηφιακή Ελλάδα
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσίαση του HP TPM Guard στο HP Imagine 2026

Data Center για τις ΑΙ ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM

Η Aboutnet επεκτείνεται δυναμικά στον τομέα των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ

Οι ελληνικές συμμετοχές στο MWC 2025 (Greek Pavilion)

Η HUAWEI στο MWC 2025: AI, ρομποτική και remote driving

Nokia @ MWC 2025: AI-ready δίκτυα, private data centers και αυτόνομη συνδεσιμότητα

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Διαθέτουμε 7,2 εκατ. ευρώ για τα σχολεία της Αττικής με 549 εργαστήρια πληροφορικής»
  • Η Ελλάδα υποχώρησε στην 50ή θέση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας
  • Το 46% των ευρωπαϊκών ΜμΕ δυσκολεύεται να βρει εργαζομένους με δεξιότητες
  • Όλα όσα μάθαμε στο AI Connected World 2026 – Από τα μεγάλα έργα στη μετρήσιμη αξία!
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρά κέρδη Α’ Τριμήνου €34,6 εκατ. – Άνοδος 33,2%
  • ΥΠΕΚΑ: Νέα επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε πρόσθετους κλάδους
  • Έκδοση πρόσκλησης €480 εκατ. από το ΕΣΠΑ για υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ESET επενδύει €40 εκατ. στην AI κυβερνοασφάλεια απέναντι στο διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο επιθέσεων
  • Το 5ο ESG Universe Forum 2026 ανοίγει τη συζήτηση για τη νέα εποχή του ESG – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα!
  • «Cyber Europe 2026» –Προ των πυλών η 8η Πανευρωπαϊκή Άσκηση Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Κυβερνοχώρο με επίκεντρο τις Μεταφορές
  • 16ο INFOCOM SECURITY 2026 : Από την Αναγέννηση στην Ανθεκτικότητα της Ψηφιακής Εποχής
  • Η Ανατομία της Ψηφιακής Ανθεκτικότητας
  • Η Ταυτότητα είναι η Νέα Περίμετρος
  • Μετάβαση στην προληπτική άμυνα με πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.