Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 4 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Περισσότερη Τεχνητή Νοημοσύνη στο δημόσιο επιδιώκει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

08/01/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read AI Focus - Ελληνική Αγορά
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τη σύναψη συμφωνιών πλαισίου με μέχρι πέντε οικονομικούς φορείς επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκηρύσσοντας το έργο «Ανάπτυξη δράσεων με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης». Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας πλαίσιο ανέρχεται συνολικά σε 47,393 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης).

Η διαγωνιστική διαδικασία εκτελείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται σε 48 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της και οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν έως 17/02/2025.

Ειδικότερα, το αντικείμενο του εν λόγω έργου συνίσταται στην παροχή προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, υπηρεσιών ανάλυσης, σχεδιασμού και υλοποίησης εφαρμογών και λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι υπηρεσίες στοχεύουν στη βελτίωση συγκεκριμένων λειτουργιών του δημόσιου τομέα, δίνοντας προτεραιότητα στις περιπτώσεις εκείνες όπου η χρήση τεχνολογίας ΤΝ προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι πιο παραδοσιακών προσεγγίσεων και τεχνικών.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδιώκει να λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης λύσεων, που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, για να ψηφιοποιήσουν, αυτοματοποιήσουν ή να παράσχουν αναβαθμισμένη λειτουργικότητα και βελτιωμένη εμπειρία σε λειτουργίες, διαδικασίες ή συναλλαγές της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών ενδιαφέροντος.

Η ΚτΠ στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες του 2024 και τις πρώτες του 2025 έχει προκηρύξει σειρά από μικρότερους διαγωνισμούς για έργα που περιλαμβάνουν εξοπλισμό και λογισμικό και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας χρόνο εκτέλεσης 12 μήνες. Μεταξύ άλλων σε εξέλιξη βρίσκονται από την ΚτΠ διαγωνισμοί για τα έργα:

«Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΗΔΕ Διαβαθμισμένης Αλληλογραφίας (Κλειστό ΣΗΔΕ) και Ανοικτού Δικτύου (Open ΣΗΔΕ), του υπουργείου Εξωτερικών», συνολικού προϋπολογισμού 3,152 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης). Οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν έως 17-02-2025. Φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η προμήθεια δύο ανεξάρτητων υποδομών εξοπλισμού (εξυπηρετητές, δικτυακές μονάδες αποθήκευσης NAS), των απαραίτητων αδειών λογισμικού (βάσεων δεδομένων και εικονοποίησης) για τη φιλοξενία και λειτουργία της υποδομής ΣΗΔΕ.

«Κρυπτογραφία, Ασφάλεια και Συστήματα Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών», συνολικού προϋπολογισμού 4,119 εκατ. ευρώ. Φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η ενίσχυση της ασφάλειας της υποδομής για την υπηρεσιακή αλληλογραφία, η οποία διακινείται μεταξύ των Οργανικών Μονάδων (ΟΜ) του ΥΠΕΞ, μεταξύ των ΟΜ και άλλων φορέων, διεθνών οργανισμών και θεσμών, αλλά και προς επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ειδικότερα πρόκειται για την προμήθεια ειδικών και διαπιστευμένων συσκευών οι οποίες κρυπτογραφούν την διακινούμενη αλληλογραφία, την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού τερματικών που μειώνει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τους για την αποτροπή διαρροής πληροφορίας μέσω αυτής και συσκευών που θα επιτρέπουν τη μεταφορά με τρόπο ασφαλή της πληροφορίας από συστήματα χαμηλότερης ή όμοιας διαβάθμισης σε ένα υψηλότερο και πιο ασφαλές σύστημα. Οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν έως 10-02-2025.

«Αναβάθμιση Υπηρεσιών για την Ηλεκτρονική Υποβολή, τον Έλεγχο και την Επεξεργασία Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης – Πόθεν Έσχες», συνολικού προϋπολογισμού 1,599 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Πόθεν Έσχες καθώς και της λειτουργίας, υποστήριξης, συντήρησης και επέκτασής του καθώς και η επέκταση της διαλειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος με άλλα επιλεγμένα πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα. Κύριος του έργου είναι ανεξάρτητη αρχή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν έως 03-02-2025.

Για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η ΚτΠ προκήρυξε και δεύτερο έργο: «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας». Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 1,520 εκατ. ευρώ και οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν 03-02-2025.

Σκοπός του έργου είναι ο πλήρης ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ελεγκτικού έργου της ΕΑΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής για σταδιακό, πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό. Το ΟΠΣ Διαχείρισης Επιθεωρήσεων και Ελέγχων θα υποστηρίξει ψηφιακά το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών των Επιθεωρητών – Ελεγκτών της Αρχής. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται υπηρεσίες όπως προμήθεια λογισμικού και αδειών χρήσης και υπηρεσίες ανάπτυξης εφαρμογών και υποσυστημάτων.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Τεχνητή νοημοσύνη υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύναμη – Ενέργεια – Ηypercomputing: Η Ελλάδα αποκτά υποδομές και μεγαλύτερες φιλοδοξίες! [Weekly Telecom]

Η επιστροφή που δεν έγινε

Infocom Today #179: Η Ελλάδα στο 6G, πρόταση για Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος, συμμαχία για την AI!

Άνοιξε η διαδικασία για τα AI Gigafactories Στο επίκεντρο το σχέδιο της ΔΕΗ

Η Lenovo ανεβαίνει στη θέση 153 της λίστας Fortune Global 500 με κύριο μοχλό ανάπτυξης την ΤΝ

Η ΕΕ δρομολογεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων για Gigafactories τεχνητής νοημοσύνης

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: ΣΚΑΪ, Alter Ego και ΑΝΤ1 ανοίγουν νέο κύκλο κινήσεων στα ελληνικά ΜΜΕ
  • Όμιλος ALTEX: Ισχυρή ανάπτυξη και υψηλές οικονομικές επιδόσεις το 2025
  • ΕΚΤ: Νέος οδηγός για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων στον χώρο της άμυνας
  • ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,1% στο Λιανικό Εμπόριο τον μήνα Μάιο 2026
  • COSMOTE TELEKOM: Στους “Europe’s Climate Leaders” των Financial Times για 4η συνεχόμενη χρονιά
  • ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Σε Πορεία Κερδοφόρας Ανάπτυξης ο Όμιλος το 2025
  • ΔΥΠΑ: 10.038 ωφελούμενοι απασχόλησης και 24.409 κατάρτισης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης
RSS itsecuritypro.gr
  • Direct Liquid Cooling – Ψύξη Υψηλής Απόδοσης για AI Υποδομές
  • Το κυβερνοέγκλημα γίνεται συνδρομητική υπηρεσία: AI, malware και υποδομές «ως υπηρεσία»
  • Η «Στρογγυλή Θεά» της Κυβερνοασφάλειας
  • Tο πρώτο AI Network Firewall παρουσιάζει η Check Point, για προστασία από τα “τυφλά σημεία” της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Fortinet Security Day Greece 2026 | 16 Σεπτεμβρίου στο Telekom Center Athens
  • Cisco Connect 2026 Greece | Στις 12 Νοεμβρίου το κορυφαίο ετήσιο event της Cisco
  • Νέα έκθεση «The State of Ransomware 2026»: Οι πληρωμές λύτρων μειώνονται αλλά η κρυπτογράφηση σημειώνει άνοδο
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.