Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 17 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Νέα βήματα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

07/02/2013Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read News Ελλάδα Έργα σε Εξέλιξη Ψηφιακή Ελλάδα
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες, όπως ψηφιακές πληρωμές και ηλεκτρονική έναρξη επαγγέλματος, τίθενται στην υπηρεσία του πολίτη. Εντός του Φεβρουαρίου θα είναι  διαθέσιμα από  τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ηλεκτρονικά τα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, έκδοσης διαβατηρίων και ταυτότητας ενώ ακολουθούν ορισμένα από τα σχετικά με την έναρξη επαγγέλματος.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  Μανούσο Βολουδάκη πέραν των ήδη δυνατών πληρωμών φόρων, τελών κυκλοφορίας κλπ, δίνεται προτεραιότητα στην ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων για τις αδειοδοτικές διαδικασίες που περιγράφηκαν παραπάνω, με αυτόματη ενημέρωση των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών, ώστε να υλοποιείται πλήρως ψηφιακά η κάθε διαδικασία. Προτεραιότητα δίνεται επίσης στα παράβολα που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες.

Ο στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι εντός του έτους να ολοκληρώσει έργα πληροφορικής 120 εκατ. ευρώ (πληρωμές).

Παράλληλα, υλοποιείται στην πράξη μέσω της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης «Ερμής» η δυνατότητα που ήδη η νομοθεσία προβλέπει, να παρέχεται  αυτοδίκαια έγκριση για την έναρξη επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών μετά την παρέλευση ορισμένης προθεσμίας από την υποβολή ηλεκτρονικά της σχετικής αιτήσεως και των δικαιολογητικών.  Με απλά λόγια: Ο ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, μαζί με τα δικαιολογητικά και αν ο αρμόδιος κατά περίπτωση φορέας δεν την απορρίψει εντός ορισμένης προθεσμίας, τότε η άδεια έχει παρασχεθεί σιωπηρά και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα. Καταργούνται με αυτό τον τρόπο οι χρονοβόρες διαδικασίες αναμονής και αβεβαιότητας σχετικά με την έγκριση αδειών. Μόνη προϋπόθεση να έχει υποβάλλει τα δικαιολογητικά και την αίτηση με απλή ηλεκτρονική υπογραφή, για την οποία θα χρειαστεί μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, για την φυσική του ταυτοποίηση (αποστέλλεται σχετική εγκύκλιος στις αρμόδιες υπηρεσίες). Ενώ η δυνατότητα αυτή παρέχεται ήδη, παράλληλα επιδιώκεται η περαιτέρω απλούστευση με δυο τρόπους: Πρώτον, ελέγχονται σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά ώστε να ψηφιοποιηθούν ή να καταργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Δεύτερον, ήδη σχεδιάζεται  αναβάθμιση της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης προκειμένου να γίνει περισσότερο φιλική στο χρήστη, ειδικά σχετικά με τη διαδικασία της αδειοδότησης.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό:

–          Διασυνδέθηκαν από  1/1/13 τα ληξιαρχεία  με τα μητρώα  των ασφαλιστικών ταμείων.  Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν επιβαρύνονται ούτε με κόστος, ούτε με γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ενημερώσουν για ληξιαρχικές μεταβολές, ενώ παράλληλα το κράτος μπορεί να ελέγξει ενδεχόμενες παρανομίες σχετικά με την καταβολή συντάξεων κλπ. (Υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Η.ΔΙ.ΚΑ. και την Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)

–          Στον τομέα της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας, προκηρύσσεται εντός των επομένων ημερών και μεγάλο τμήμα του έργου της δημιουργίας συστήματος δημοσιονομικού ελέγχου (ERP) προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

–          Τις επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για όλα τα σχετικά με διακίνηση και αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών αρχείων στο δημόσιο.

–          Η ψηφιακή υπογραφή και αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων  θα έχει εφαρμοσθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων ως τον Ιούνιο του 2013. Ήδη ισχύει (από το Σεπτέμβριο) στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  θα ισχύει ως το τέλος του μήνα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ ακολουθούν πολύ σύντομα τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας, Δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ψηφιακή υπογραφή για τους βασικούς χρήστες όλων των Υπουργείων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των βασικών χρηστών θα έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Υπουργεία ως το τέλος Μαρτίου.

–          Η πλήρης ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τόσο όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και επιχειρήσεις όσο και την ενδοκυβερνητική συνεργασία Θα υλοποιηθεί με δύο έργα- πυλώνες :  το πρώτο, αφορά τη δημιουργία νέας πλατφόρμας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και επιχειρήσεις, για το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί  διαγωνισμός (CRMS – Citizen Relationship Management System). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι στα 15 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, αφορά την πλατφόρμα της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας (σύστημα G – G) και  προκηρύσσεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για  πλήρεις πλατφόρμες με μεγάλους χρόνους υλοποίησης. Τελική παράδοση των έργων εκτιμάται στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Βασική υποδομή που θα υποστηρίξει το στρατηγικό σχεδιασμό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,  αποτελεί  το έργο τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης όλων των φορέων του Δημοσίου (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ), συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο ύψους  170 εκ. ευρώ, το οποίο μαζί με τις εκτιμώμενες παρεχόμενες υπηρεσίες της πρώτης τριετίας του θα φτάσει τα 630 εκατομμύρια ευρώ, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης περίπου 150 εκατ. ευρώ ανά έτος.  Έχει συγκροτηθεί και συνεδριάζει τακτικά η διακομματική επιτροπή που προβλέπεται από το νόμο, ώστε να προκηρυχθούν το συντομότερο οι διαγωνισμοί και να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.  Εκτιμάται ότι το πρώτο υποέργο θα προκηρυχθεί ενός του πρώτου εξαμήνου. Το διάστημα αυτό επικαιροποιείται ο κατάλογος με τις υπηρεσίες που πρέπει να διασυνδεθούν, καθώς με τη διοικητική μεταρρύθμιση έχουν επέλθει αλλαγές σε σχέση με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ είχε σχεδιαστεί.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ERP Βολουδάκης ΕΡΜΗΣ Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κυβέρνηση
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσίαση του HP TPM Guard στο HP Imagine 2026

Data Center για τις ΑΙ ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM

Alpha Bank: πρώτη στην Ελλάδα με υπηρεσία Visa Commercial Format

Pylon Flex: η απόλυτη web ERP & CRM πλατφόρμα από την Epsilon SingularLogic

Οι ελληνικές συμμετοχές στο MWC 2025 (Greek Pavilion)

Η HUAWEI στο MWC 2025: AI, ρομποτική και remote driving

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Flip.gr: Ισχυρή ανάπτυξη με 12 εκατ. ευρώ τζίρο και περισσότερους από 30.000 νέους πελάτες το 2025
  • Η AWS Φέρνει Υπολογιστική Ισχύ, Αποθήκευση και Υπηρεσίες AI στην Αθήνα
  • Νέα εποχή στην ογκολογική φροντίδα με το ψηφιακό σύστημα ΗΔΥΚΑ – NOVA & NOVA ICT
  • ΣΕΒ: Δεύτερη θητεία για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο
  • SAFRAN – THEON: Συνεργασία για την ταχύτερη ανάπτυξη ηλεκτρο-οπτικών λύσεων για drones
  • HELLENiQ ENERGY: Στρατηγική συνεργασία με τη Chevron και το “Block 10”
  • ΟΣ∆∆ΥΠΠ Β’ Φάση: Ηλεκτρονικός Φάκελος Δικογραφίας – Εθνικό Ποινικό Μητρώο
RSS itsecuritypro.gr
  • Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια δεν κρίνεται από την απουσία περιστατικών, αλλά από την ικανότητα αντίδρασης και προσαρμογής
  • Το Innovation to Impact⁠ φέρνει το deep tech στην πράξη – Δείτε το πρόγραμμα! (16/6, Divani Caravel)
  • Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
  • Έρευνα Forscope: 1 στις 2 επιχειρήσεις «παγιδευμένη» σε συνδρομές λογισμικού που δεν χρειάζεται
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Cysoft στα Ποσειδώνια 2026
  • Pylones Hellas και AEG αναδεικνύουν νέα εργαλεία που ενισχύουν Compliance και Operations ενόψει των αλλαγών του SWIFT
  • Νέα ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κυβερνοασφάλεια με πλήρη χρηματοδότηση για πολίτες της ΕΕ
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.