Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 21 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Χωρίς σημαντικές μεταβολές τα μερίδια αγοράς των ΟΤΕ, Vodafone και Nova

16/02/2024Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σχεδόν «ακούνητα» παραμένουν τα μερίδια αγοράς των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ΟΤΕ, Vodafone, Nova (και πρώην Wind), τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία.

Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που δημοσιοποίησε χθες στο πλαίσιο της Επισκόπησης της αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για το 2022 (πιο πρόσφατα ετήσια τελικά στοιχεία), ο ΟΤΕ συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε όλες τις υπηρεσίες με βάση τα έσοδα (2017 – 2022), ενώ, καθώς δεν έχει μεσολαβήσει κάτι θεαματικό, εκτιμάται ότι η ίδια περίπου εικόνα καταγράφεται και για το 2023.

Ειδικότερα, στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, σε σταθερή θέση το μερίδιο του ΟΤΕ το 2002 ήταν 62%, ίδιο με αυτό του 2018. Τα έτη 2019 – 2021 ήταν στο 63% και το 2017 61%.

Η Vodafone, το εξεταζόμενο έτος, έχει μεγαλύτερο μερίδιο 15% – 20% από τις άλλες δύο εταιρίες (Wind 10% – 15% και Nova 5% – 10%), ωστόσο αν προστεθούν τα μερίδια των Wind και Nova (οι δύο εταιρίες έχουν συγχωνευτεί όπως είναι γνωστό) σχηματίζουν μερίδιο 15% με 25%.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου σε σταθερή θέση διαμορφώθηκε σε 24,1 ευρώ το 2022 έναντι 24,6 ευρώ το 2021, ενώ µόνο από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας σε σταθερή θέση το αντίστοιχο έσοδο ήταν 15,2 ευρώ (έναντι 16,2 ευρώ το 2021). Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντικατοπτρίζει τη πτωτική πορεία των τιμών στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι η δείκτης τιμών καταναλωτή στις τηλεπικοινωνίες είναι από τους λίγους με αρνητικό πρόσημο.

Στην κινητή τηλεφωνία, με βάση επίσης τα έσοδα, το μερίδιο του ΟΤΕ καταγράφεται από την ΕΕΤΤ σε 45% – 55%, της Vodafone 25% – 35% και της Wind 15% – 25%. Στην περίπτωση της κινητής, η Επιτροπή αναφέρει τα ποσοστά από το 2013 έως το 2022. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση!

Το µέσο έσοδο ανά GB το 2022 για τους εταιρικούς χρήστες ήταν 1,7 ευρώ έναντι 3,2 ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ για τους οικιακούς χρήστες στα 0,7 ευρώ από 1,3 ευρώ και για τους χρήστες καρτοκινητής 0,4 ευρώ έναντι 0,5 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και η πορεία της σταθερής σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία. Οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας µειώθηκαν οριακά 0,7%, σε 4,9 εκατ. το 2022, ενώ και οι ενεργές συνδροµές/συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πτώση 1,2%, διαμορφούμενες σε 11,4 εκατ.

Τα έσοδα λιανικής από την κινητή αυξήθηκαν 4% σε σχέση µε το 2021 (1,7 δισ. ευρώ), ενώ τα έσοδα λιανικής των σταθερών υπηρεσιών µειώθηκαν 3%  (1,4 δισ. ευρώ). Ο όγκος των κλήσεων από σταθερό τηλέφωνο µειώθηκε 14,9%, (11,2 δισ. λεπτά). Αντίθετα, ο όγκος των βασικών τύπων κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν από κινητά, παρουσίασε αύξηση 6,4% συγκριτικά µε το 2021 (άνοδος κατά 1,1 δισ. λεπτά των κλήσεων προς κινητά άλλου δικτύου) και αντιστοιχεί στο 75% του όγκου αυτών των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συνολικά, από κινητά και σταθερά.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Cosmote Greece Nova telecoms Vodafone
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λάζαρος Καραούλης, ΔΑΕΜ Δήμου Αθηναίων: Η Αθήνα περνά σε νέα φάση ψηφιακών υπηρεσιών

Άρης Μάρκου: Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές θεμέλιο για την ψηφιακή οικονομία

Αλέξανδρος Μπεχράκης: Τα data centers στον πυρήνα της ανταγωνιστικότητας της χώρας

Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι ψηφιακές υποδομές, τα δεδομένα και το ταλέντο αλλάζουν την Ελλάδα

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία απαιτούν ολιστικό σχέδιο

Ευάγγελος Χαραλάμπους: Η BEYOND συνδέει την τεχνολογία με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Επιλογή μας να καταστήσουμε την Αττική πρωταγωνίστρια της νέας ψηφιακής εποχής» 
  • The Media Business Game: ΣΚΑΪ, ΕΡΤ και Alter Ego ανεβάζουν στροφές σε ενημέρωση και δικαιώματα
  • Η TILESKOPIO στο ESA BIC Greece με τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας
  • Συνεργασία Revolut & Wolt στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής» στη Beyond 2026
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace
  • Η Postbank γιόρτασε 35 χρόνια παρουσίας στη Βουλγαρία
RSS itsecuritypro.gr
  • Η AWS Φέρνει Υπολογιστική Ισχύ, Αποθήκευση και Υπηρεσίες AI στην Αθήνα με Νέο Local Zone, Διαθέσιμο τον Ιούλιο 2026
  • Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια δεν κρίνεται από την απουσία περιστατικών, αλλά από την ικανότητα αντίδρασης και προσαρμογής
  • Το Innovation to Impact⁠ φέρνει το deep tech στην πράξη – Δείτε το πρόγραμμα! (16/6, Divani Caravel)
  • Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
  • Έρευνα Forscope: 1 στις 2 επιχειρήσεις «παγιδευμένη» σε συνδρομές λογισμικού που δεν χρειάζεται
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Cysoft στα Ποσειδώνια 2026
  • Pylones Hellas και AEG αναδεικνύουν νέα εργαλεία που ενισχύουν Compliance και Operations ενόψει των αλλαγών του SWIFT
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.