Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ο Τραμπ βλέπει οικονομικές συνέπειες από το μπλοκάρισμα των data centers

01/09/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τη δημόσια στήριξή του στην επέκταση των data centers, επιτιθέμενος στις κοινότητες που αντιστέκονται σε νέα έργα και συνδέοντας την ανάπτυξή τους με τον ανταγωνισμό απέναντι στην Κίνα. Σε ανάρτησή του στο Truth Social τη Δευτέρα, έγραψε ότι οι κοινότητες που απορρίπτουν τέτοιες εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να καταλήξουν «καθυστερημένες και φτωχές».

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η αποδοχή των data centers θα φέρει θέσεις εργασίας, χαμηλότερους φόρους και ευημερία, ενώ προειδοποίησε πως η ακύρωση έργων θα ωφελούσε την Κίνα. Η τοποθέτησή του έρχεται ενώ η κατασκευή των μεγάλων υπολογιστικών εγκαταστάσεων, που στηρίζουν την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης, μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η πολιτική πίεση στις πολιτείες

Η αντίδραση διαπερνά το πολιτικό φάσμα. Κάτοικοι και τοπικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για την επιβάρυνση των ηλεκτρικών δικτύων, την πίεση στους υδάτινους πόρους, τον θόρυβο και την άνοδο των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πλειοψηφική αντίθεση στην κατασκευή data centers στις τοπικές κοινότητες, ενώ μία πρόσφατη μέτρηση ανέφερε ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών θα αντιδρούσαν σε εγκατάσταση δίπλα στο σπίτι τους και πάνω από έξι στους δέκα θα αντιδρούσαν έντονα.

Οι New York Times αναφέρουν ότι σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις και κωμοπόλεις οι αντιδράσεις απέναντι στις εγκρίσεις έργων έχουν οδηγήσει σε διαδικασίες ανάκλησης τοπικών αξιωματούχων. Στο Οχάιο, υπόμνημα της National Republican Senatorial Committee προειδοποίησε ότι το ζήτημα θέτει σε κίνδυνο τις εκλογικές προοπτικές του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Χάστεντ, ενώ ο αντίπαλός του Σέροντ Μπράουν έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις που τον συνδέουν με τα data centers.

Πίεση δέχονται και άλλοι Ρεπουμπλικανοί. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ θέσπισε νέους κανονισμούς για data centers, παρότι στήριζε ευρύτερα την ανάπτυξή τους στην προεκλογική περίοδο. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στο Μίσιγκαν, Μάικ Ρότζερς, και η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για κυβερνήτρια της Πενσυλβάνια, Στέισι Γκάριτι, έχουν ζητήσει προσωρινή παύση ορισμένων έργων. Στη Νέα Υόρκη, η πολιτεία εξέδωσε τον Ιούλιο παύση για τη δημιουργία νέων υποδομών, κίνηση που ο Τραμπ επέκρινε μετά την υπογραφή του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος από την κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ.

Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης

Ο Τραμπ επιμένει ότι τα data centers αποτελούν κρίσιμη υποδομή για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ προβάδισμα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης. Είχε υπογράψει πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και της κατασκευής τους και τον Ιούλιο τα είχε περιγράψει ως μία από τις μεγάλες κινητήριες δυνάμεις για τις θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αναγνώρισε πιο άμεσα το ζήτημα του κόστους για τους καταναλωτές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Joint Base Andrews στο Μέριλαντ, είπε ότι σχεδόν όλη η αντίδραση προέρχεται από περιοχές όπου η κατασκευή ενός data center οδηγεί σε ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια και υψηλότερους λογαριασμούς. «Αν χτίζεις το data center, πρέπει να επιστρέφεις ενέργεια στο δίκτυο, όχι να αφαιρείς», είπε, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συνεισφορά των εταιρειών στην ηλεκτροπαραγωγή.

Έργα που μπλοκάρονται ή καθυστερούν

Η κλίμακα της αντίστασης αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ερευνητικού φορέα Data Center Watch. Ο οργανισμός υπολόγισε ότι ομάδες πολιτών μπλόκαραν ή καθυστέρησαν τουλάχιστον 75 έργα data centers αξίας περίπου 130 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Στις κοινότητες που πέτυχαν να ανακόψουν τέτοια σχέδια περιλαμβάνονται το Μοντερέι Παρκ, ανατολικά του Λος Άντζελες, η κομητεία Πρινς Γουίλιαμ στη Βιρτζίνια και η κομητεία Γουέικ στη Βόρεια Καρολίνα.

Περισσότερες από 230 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ήδη καλέσει το Κογκρέσο να σταματήσει την ανάπτυξη νέων data centers, επικαλούμενες την κλιματική κρίση, την επιδείνωση της ξηρασίας σε περιοχές με υδατική πίεση και τους αυξανόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντιπαράθεση φέρνει την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης σε άμεση σύγκρουση με τις τοπικές απαιτήσεις για ενέργεια, νερό και πολιτικό έλεγχο των έργων.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

data centers donald trump
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Cosmos Business Systems στο NVIDIA GTC Berlin 2026

Η μονάδα διανομής ψυκτικού υγρού 2,6 MW της LG πιστοποιήθηκε ως CDU συμβατή με το NVIDIA DSX

Η Κομισιόν ενέκρινε κανονισμό για ετικέτες βιωσιμότητας στα κέντρα δεδομένων

Το nvbird στην κορυφή της Ευρώπης

Η DOTSOFT αναλαμβάνει την υλοποίηση του Έξυπνου Οδηγού Πόλης του Δήμου Οιχαλίας

CBS: αναβάθμιση των ψηφιακών εκπαιδευτικών υποδομών της Λεοντείου Σχολής Αθηνών

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • The Media Business Game: Η DPG σχεδιάζει τηλεοπτικό CNN, ο Antenna επεκτείνεται στην Ιταλία
  • 4,5 εκατ. ευρώ για κτίριο που θα στεγάσει Ερευνητικό Κέντρο για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • GEP και ΜΕΪΔΑΝΗΣ: Η Υγεία και Ασφάλεια στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Καλή Φάση»
  • Schneider Electric: Παρουσιάζει τη νέα μονάδα διανομής ψυκτικού Motivair
  • ΤτΕ: Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις – Αύγουστος 2026
  • Χ. Δούκας: «Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του Δήμου με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους»
  • Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2026
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Νέο Android malware RemControl κλέβει τραπεζικά PIN και εμποδίζει την αφαίρεσή του
  • Όταν το AI δεν δέχεται το «όχι»: OpenAI agent παραβίασε αυστραλιανή κυβερνητική πύλη
  • Η CLICO Greece ανακοινώνει την ενίσχυση της τεχνικής της ομάδας με την προσθήκη του Πάνου Αγόρου
  • Σχεδόν 1 στους 5 retailers έχει χάσει οριστικά δεδομένα από κυβερνοεπίθεση
  • Τον Οδικό χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση των ΜμΕ παρουσίασε η i-Spirit – iNVOICEsoft
  • CLOSEDQUORUM: Malware χρησιμοποιεί AI για να αποφασίζει το επόμενο βήμα του
  • Κλωνοποίηση φωνής: Η τεχνολογία deepfake που απειλεί όλους
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.