Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 15 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Το Παρίσι μειώνει την εξάρτηση από την αμερικανική τεχνολογία

11/04/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετάβαση των κρατικών υπολογιστών από το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows στο ανοιχτό λογισμικό Linux, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την τεχνολογία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση, η οποία γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια διυπουργικού σεμιναρίου στο Παρίσι, αποτελεί, όπως αναφέρεται, μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ανάκτηση της ψηφιακής κυριαρχίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό David Amiel, η προσπάθεια αποσκοπεί στον έλεγχο του ψηφιακού πεπρωμένου της Γαλλίας μέσω της μείωσης της εξάρτησης από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Ο Amiel δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αποδεχθεί την έλλειψη ελέγχου στα δεδομένα και τις ψηφιακές υποδομές της. Η διεύθυνση DINUM, η οποία επιβλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, θα συντονίσει τη μετάβαση, ξεκινώντας από τους δικούς της σταθμούς εργασίας, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πλήρες χρονοδιάγραμμα για το σύνολο του δημόσιου τομέα.

Η Γαλλία επιλέγει Linux για δημόσιες υπηρεσίες

Η επιλογή του Linux βασίζεται στη φύση του ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο επιτρέπει την παραμετροποίηση ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Το γαλλικό κράτος επιδιώκει να «απεγκλωβιστεί» από κλειστά συστήματα που ελέγχονται από ξένες οντότητες, διασφαλίζοντας ότι η συντήρηση και η εξέλιξη των εργαλείων θα παραμείνουν σε ευρωπαϊκά χέρια. Η DINUM συνεργάζεται με την ANSSI και τη DGE για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα υποστηρίζει τη χρήση των κοινών ψηφιακών πόρων, ενισχύοντας τα πρότυπα διαλειτουργικότητας μέσω πρωτοβουλιών όπως το Open-Interop.

Η στροφή αυτή πραγματοποιείται σε ένα κλίμα έντασης στις διατλαντικές σχέσεις, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Trump στις αρχές του 2025. Η χρήση κυρώσεων ως μέσο πίεσης κατά διεθνών δικαστών και πολιτικών επικριτών έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μείωση εξάρτησης από αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

Η εγκατάλειψη των Windows ακολουθεί την προγενέστερη απόφαση για διακοπή της χρήσης του Microsoft Teams στις κυβερνητικές επικοινωνίες. Στη θέση του χρησιμοποιείται πλέον το Visio, ένα γαλλικής κατασκευής εργαλείο που βασίζεται στο κρυπτογραφημένο λογισμικό Jitsi. Παράλληλα, η Caisse nationale d’Assurance maladie ανακοίνωσε τη μετάβαση 80.000 υπαλλήλων της σε εθνικές λύσεις όπως το Tchap και το FranceTransfert. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη μεταφορά της πλατφόρμας δεδομένων υγείας σε εγχώριο έμπιστο πάροχο cloud μέχρι το τέλος του έτους.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων σε τομείς όπως η AI, η κυβερνοασφάλεια και η εικονικοποίηση. Κάθε υπουργείο υποχρεούται να καταθέσει μέχρι το φθινόπωρο ένα αναλυτικό πλάνο μείωσης των εξαρτήσεων, το οποίο θα καλύπτει από τον εξοπλισμό δικτύου έως τα εργαλεία συνεργασίας. Η υπουργός Anne Le Hénanff τόνισε ότι η ψηφιακή κυριαρχία αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα και η Ευρώπη οφείλει να διαθέτει τα μέσα για τις φιλοδοξίες της.

Σχέδια για ευρωπαϊκή συμμαχία ψηφιακής κυριαρχίας

Η δυναμική αυτή θα κορυφωθεί τον Ιούνιο του 2026 με τις πρώτες βιομηχανικές συναντήσεις για το ψηφιακό περιβάλλον, όπου αναμένεται να επισημοποιηθεί μια δημόσια-ιδιωτική συμμαχία για την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην παροχή ορατότητας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία tech, ώστε να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο των δημόσιων συμβάσεων. Η DINUM θα διαδραματίσει ρόλο κεντρικού επιταχυντή, διασφαλίζοντας ότι οι νέες λύσεις θα είναι βιώσιμες και θα τηρούν τις ευρωπαϊκές αξίες για την προστασία των δεδομένων.

Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι το κράτος δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής της εξάρτησής του. Η απεξάρτηση από αμερικανικά εργαλεία θεωρείται πλέον προϋπόθεση για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων χωρίς τον κίνδυνο εξωτερικών παρεμβάσεων στους ναύλους, τους κανόνες ή την ασφάλεια των συστημάτων. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η Γαλλία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πρότυπο για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας μια κοινή προσέγγιση στην ψηφιακή αυτονομία και την ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

france microsoft
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνητικό Νέφος: η συνέχεια ήταν αναγκαία – τώρα χρειάζεται και σχέδιο για την επόμενη μέρα

gov.gr & gov.gr messenger: προσωποποιημένη και ενιαία εμπειρία εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων

Ερευνητές ζητούν από τις ΗΠΑ συντονισμό για τον ρυθμό ανάπτυξης της AI

Η ElmiSystems εγκαινιάζει τη νέα της ψηφιακή εποχή με τρεις νέες ψηφιακές πλατφόρμες

Επιστολή 25 βουλευτών ζητά εμπορική αντίδραση των ΗΠΑ για τον DMA

Κοινωνία της Πληροφορίας: έργα 3,1 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • ΥΠΑ: Σε νέα υψηλά επίπεδα για το επτάμηνο του 2026 η επιβατική κίνηση
  • ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ συγγενών και οικείων προσώπων
  • ABB: Παρουσιάζει το πρώτο Πακέτο Επέκτασης για το κορυφαίο της σύστημα κατανεμημένου ελέγχου
  • Forscope: Νέα έρευνα της αγοράς λογισμικού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
  • DOTSOFT Α.Ε.: Αύξηση κύκλου εργασιών στα €12,79 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2026
  • Η Μάντσεστερ Σίτι υπογράφει παγκόσμια συνεργασία με το Trendyol
  • Η LALIGA EA SPORTS για τα επόμενα τρία χρόνια στην COSMOTE TV
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εποχή της οδηγίας NIS2
  • OpenAI: Πώς εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποίησαν το ChatGPT για τη λειτουργία οργανωμένων scams
  • EU AI Act: Τι μπορεί να φέρει ο πρώτος χρόνος εφαρμογής των κανόνων διαφάνειας
  • Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026
  • Black Hat USA 2026: Τα εργαλεία που δείχνουν το μέλλον της κυβερνοασφάλειας
  • Το Black Hat USA 2026 επιβεβαιώνει τη νέα εποχή της κυβερνοασφάλειας: AI Agents, Quantum και αυτόνομη άμυνα στο επίκεντρο
  • Η Claude της Anthropic παραβίασε τρεις εταιρείες κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφαλείας
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.