Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 3 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Στα 5,6 τρισ. η τηλεπικοινωνιακή αγορά – Οι επενδύσεις στρέφονται σε 6G & AI

31/10/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τα παγκόσμια έσοδα των Παρόχων Επικοινωνιών (Communications Providers – CP) αναμένεται να φτάσουν τα 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σημειώνοντας ετήσιο σύνθετο ρυθμό αύξησης (CAGR) 6,2% από το 2025, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια πρόβλεψη της Omdia για τα έσοδα και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) των CP. Η σταθερή αυτή ανάπτυξη τροφοδοτείται από την τεχνολογική καινοτομία, την επέκταση των υποδομών και τις στρατηγικές επενδύσεις στο 6G και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι, ενώ τα έσοδα από τις παραδοσιακές τηλεπικοινωνίες θα αυξηθούν μετριοπαθώς με ετήσιο σύνθετο ρυθμό αύξησης 2,7%, ο τεχνολογικός τομέας, με επικεφαλής πλατφόρμες υπερ-κλίμακας (hyperscale) όπως οι Amazon, Alphabet, Apple, Meta και Microsoft, προβλέπεται να επεκταθεί με ισχυρό ετήσιο σύνθετο ρυθμό αύξησης 9,4%, αντιπροσωπεύοντας το 55,9% των συνολικών εσόδων των CP έως το 2030.

«Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εισέρχονται σε μια νέα φάση στρατηγικών επενδύσεων», δήλωσε ο Dario Talmesio, Διευθυντής Ερευνών στην Omdia. «Με το 6G στον ορίζοντα και τις απαιτήσεις για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης να επιταχύνονται, ο κλάδος της συνδεσιμότητας μετατοπίζεται από την τιμολόγηση βάσει όγκου στη συνδεσιμότητα που καθοδηγείται από την αξία».

Η Omdia προβλέπει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) των τηλεπικοινωνιών θα φτάσουν τα 395 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, με ετήσιο σύνθετο ρυθμό αύξησης 3,6%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες τεχνολογίας θα αυξηθούν ραγδαία στα 545 δισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας ετήσιο σύνθετο ρυθμό αύξησης 9,3%. Η επενδυτική δυναμική αναμένεται να μετατοπιστεί προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από το 2028 και έπειτα, καθώς οι αγορές πρώτης βαθμίδας (Tier 1) προετοιμάζονται για τις υλοποιήσεις 6G.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σταθερών τηλεπικοινωνιών θα μειωθούν σταδιακά λόγω του κορεσμού της αγοράς. Παράλληλα, οι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και οι πολιτικές ψηφιακής κυριαρχίας ωθούν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να επεκτείνουν τα κέντρα δεδομένων και να επενδύσουν σε εξειδικευμένο υλικό.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των CP ανά άτομο θα αυξηθούν από 74 δολάρια το 2024 σε 116 δολάρια το 2030, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των CP να φτάνουν το 2,5% των παγκόσμιων επενδύσεων ΑΕΠ. Η ένταση κεφαλαίου στις τηλεπικοινωνίες θα μειωθεί έως το 2027, και στη συνέχεια θα αυξηθεί λόγω των αναβαθμίσεων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Στους περιφερειακούς ηγέτες ως προς τα έσοδα και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες συγκαταλέγονται η Βόρεια Αμερική, η Ωκεανία και η Ανατολική Ασία, καθώς και η Δυτική Ευρώπη, με την Κεντρική και Νότια Ασία να παρουσιάζει το υψηλότερο δυναμικό ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

6g
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κομισιόν προτείνει πακέτο τεχνολογικής κυριαρχίας για την Ευρώπη

Με τον Hyperion GR1 ξεκινά τον Ιούλιο τις εκτοξεύσεις δορυφόρων η Open Cosmos Aegean

Η αβεβαιότητα και οι επενδύσεις σε AI πιέζουν τις τηλεπικοινωνιακές συμφωνίες

Χωρίς ΗΠΑ και Κίνα η νέα πρωτοβουλία για τα υποθαλάσσια καλώδια

Η ΕΕ προτείνει νέους κανόνες πρόσβασης για δορυφορικές υπηρεσίες κινητής

Η Sparkle και το GEANT ενισχύουν τις υποδομές Cloud για την επιστημονική κοινότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Το ΔΝΤ αξιοποιεί δεδομένα του Spitogatos για προτάσεις χάραξης στεγαστικής πολιτικής
  • BOX NOW: Γιορτάζει 5 χρόνια εξέλιξης!
  • Η Safe Bulkers, Inc. εισάγεται στην Euronext
  • Action Global Communications Greece: Νέα συνεργασία με την OPPO
  • Γ. Κωνσταντινίδης: Με τις υποδομές του ΟΤΕ η Κρήτη αναδεικνύεται σε διεθνή ψηφιακό κόμβο
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: Χρηματοδοτεί την αναβάθμιση οδοντιατρικού εξοπλισμού σε 4 σωφρονιστικά καταστήματα
  • Μελέτη MRB Hellas: Θετική αλλά απαιτητική η στάση των Κρητικών απέναντι στις επενδύσεις
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ESET επενδύει €40 εκατ. στην AI κυβερνοασφάλεια απέναντι στο διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο επιθέσεων
  • Το 5ο ESG Universe Forum 2026 ανοίγει τη συζήτηση για τη νέα εποχή του ESG – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα!
  • «Cyber Europe 2026» –Προ των πυλών η 8η Πανευρωπαϊκή Άσκηση Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Κυβερνοχώρο με επίκεντρο τις Μεταφορές
  • 16ο INFOCOM SECURITY 2026 : Από την Αναγέννηση στην Ανθεκτικότητα της Ψηφιακής Εποχής
  • Η Ανατομία της Ψηφιακής Ανθεκτικότητας
  • Η Ταυτότητα είναι η Νέα Περίμετρος
  • Μετάβαση στην προληπτική άμυνα με πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.