Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 13 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Πρόσωπα»Απόψεις

Οι ΜμΕ, τα P&L και η παρεξήγηση με τα digital agencies

19/09/2025infocomBy infocom4 Mins Read Απόψεις
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google
Συχνά στις συζητήσεις με επιχειρηματίες ακούμε την ίδια φράση: “Έχουμε ανάπτυξη, αυξάνουμε τζίρο (όχι τόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα..), αλλά στο τέλος δεν μένει τίποτα”. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα που ζουν σήμερα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το P&L, δηλαδή η ανάλυση εσόδων – εξόδων, δεν είναι μια γραφειοκρατική υποχρέωση. Είναι το εργαλείο που δείχνει αν υπάρχει πραγματική βιωσιμότητα.
Γράφει ο Δημήτρης Θεοφάνους, Ιδρυτής και Managing Director της eTURN
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, πολλές επιχειρήσεις στηρίζονταν κυρίως στο να “τρέξουν” πωλήσεις. Το περιβάλλον βοηθούσε: χαμηλότερα κόστη marketing, λιγότερος ανταγωνισμός, ευκολότερη χρηματοδότηση. Σήμερα όμως, με τον ανταγωνισμό να οξύνεται και το κόστος σε κάθε τομέα να ανεβαίνει, η διαφορά ανάμεσα στο να υπάρχεις ή να κλείσεις μπορεί να κρύβεται σε λίγες ποσοστιαίες μονάδες περιθωρίου.
Το “συμμάζεμα” δεν σημαίνει να κόψεις τυφλά δαπάνες. Σημαίνει να δεις αναλυτικά πού κερδίζεις και πού χάνεις. Να γνωρίζεις ποια προϊόντα δίνουν κέρδος και ποια απλώς γυρίζουν τζίρο. Να ξέρεις ποιο κανάλι αποδίδει, ποιο marketing φέρνει πραγματική απόδοση και ποιο απλώς “καίει” budget. Να μπορείς να διαβάσεις το P&L όχι σαν μια λογιστική κατάσταση, αλλά σαν έναν χάρτη που σε οδηγεί σε αποφάσεις.
Εδώ είναι που πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται. Δεν έχουν πάντα οργανωμένα δεδομένα, ούτε συστήματα που να τα συγκεντρώνουν εύκολα. Έτσι, λειτουργούν περισσότερο “με το ένστικτο” παρά με αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι παίρνουν αποφάσεις χωρίς να ξέρουν πραγματικά αν αυτές βοηθούν το κέρδος ή το υπονομεύουν.
Πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι το κενό αυτό μπορούν να το καλύψουν τα digital agencies. Αφού πληρώνουν ένα μηνιαίο fee για performance ή social media, πιστεύουν ότι η ίδια ομάδα μπορεί να τους προσφέρει και ολοκληρωμένο business consulting. Όμως αυτό είναι λάθος αντίληψη.
Τα agencies έχουν συγκεκριμένο ρόλο: να φέρουν traffic, να τρέξουν καμπάνιες, να βελτιστοποιήσουν τα κανάλια. Δεν είναι όμως δουλειά τους να διαβάζουν το P&L, να αναλύουν το μικτό κέρδος ανά κατηγορία ή να βάζουν τάξη στις διαδικασίες. Εκεί χρειάζεται άλλη εμπειρία και άλλος τρόπος σκέψης. Αυτό είναι και το σημείο που ξεχωρίζει το consulting από το digital marketing. Δεν αλληλοαναιρούνται· το ένα συμπληρώνει το άλλο. Χωρίς consulting, η επιχείρηση κινδυνεύει να κάνει λάθος επιλογές σε στρατηγικό επίπεδο. Χωρίς agency, δεν θα αξιοποιήσει τα κανάλια επικοινωνίας. Το πρόβλημα είναι όταν περιμένει κανείς το ένα να κάνει τη δουλειά του άλλου.
Το συμμάζεμα ξεκινάει από τα βασικά: να έχεις εικόνα του μικτού κέρδους ανά προϊόν, του κόστους marketing ανά κανάλι, του λειτουργικού κόστους που τρώει τα περιθώρια. Δεν είναι πολυτέλεια· είναι προϋπόθεση επιβίωσης. Γιατί σε μια αγορά που πιέζει από όλες τις πλευρές, το “δεν ξέρω πού πάει το χρήμα” είναι πολυτέλεια που καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει.
Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που τολμούν να οργανώσουν σωστά το P&L τους, αποκτούν στρατηγικό πλεονέκτημα. Ξέρουν ποια κατηγορία αξίζει να ενισχύσουν, ποιο project έχει προοπτική και ποιο πρέπει να κλείσει. Ξέρουν πώς να κατευθύνουν το προσωπικό και πώς να σχεδιάσουν επενδύσεις με βάση τα πραγματικά περιθώρια.
Στην πράξη, μέσα από συνεργασίες που έχουμε στην eTURN, βλέπουμε μικρομεσαίες εταιρείες να μεταμορφώνονται μέσα σε ένα με δύο χρόνια απλώς και μόνο επειδή έβαλαν τάξη στα οικονομικά τους. Χωρίς να αυξήσουν θεαματικά τον τζίρο, αλλά γιατί έμαθαν να κρατούν το κέρδος. Αυτό είναι το “σιωπηλό μυστικό” της βιώσιμης ανάπτυξης: όχι μόνο να πουλάς περισσότερο, αλλά να ξέρεις τι σου αφήνει κάθε πώληση.
Η περίοδος που ζούμε δεν επιτρέπει χαλαρότητες. Η ακρίβεια, ο διεθνής ανταγωνισμός, οι νέες απαιτήσεις των καταναλωτών πιέζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο ποτέ. Το να έχεις ένα καθαρό, σωστά δομημένο P&L δεν είναι “δουλειά του λογιστή”. Είναι η δουλειά του επιχειρηματία. Γιατί αν δεν ξέρεις τους αριθμούς σου, δεν ξέρεις πραγματικά την επιχείρησή σου.
Και στο τέλος, το “συμμάζεμα” δεν είναι μια άσκηση περιορισμού. Είναι η βάση για να μπορείς να επενδύσεις εκεί που έχει νόημα, να αποφύγεις τα λάθη και να χτίσεις ανάπτυξη με διάρκεια. Γιατί μόνο όταν ξέρεις ακριβώς πού κερδίζεις και πού χάνεις, μπορείς να πεις ότι έχεις τον έλεγχο.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ecommerce
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φάσμα, FTTH, Εξαγορές: For Whom the Bell Tolls? [Weekly Telecom]

Η ανθρώπινη υπογραφή σε έναν κόσμο αλγορίθμων

Η Μεγάλη Αντικατάσταση ή η Μεγάλη Αναβάθμιση;

Weekly Telecom: Η σύγκλιση και το στοίχημα της ψηφιακής ανθεκτικότητας!

Claude vs Gemini vs ChatGPT vs Perplexity vs NotebookLM: Η απόλυτη σύγκριση

CER και NIS2 στην Ελλάδα: όταν η ανθεκτικότητα δεν είναι μόνο θέμα κυβερνοασφάλειας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • GEP: Έναρξη της Πανελλήνιας Έρευνας για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία
  • Το κόστος απασχόλησης παραμένει βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις
  • Qualco και Cenobe: Σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη Mysten Labs και την xMoney
  • SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!
  • Αγγελική Τριανταφύλλου: Η Ελληνο-Σουηδή επιστήμονας φιναλίστ για Βελτίωση γεύσης και υφής
  • Ευάγγελος Ελευθερίου: Ο Ελληνο-Ελβετός εφευρέτης φιναλίστ για Επαναπροσδιορισμό της αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
RSS itsecuritypro.gr
  • Η «φούσκα» των ψηφιακών συνδρομών: Γιατί το AI ακριβαίνει ενώ οι παροχές μειώνονται;
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ransomware 2026: Η Kaspersky αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και τακτικές των κυβερνοεγκληματιών
  • Nέα PowerWalker Marine UPS διανέμει η Professional Services
  • Το Νέο Πρόσωπο του Ransomware το Α’ Τρίμηνο του 2026: Λιγότερες Ομάδες, Πιο Επιθετικές Τακτικές
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.