Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Μετά την ενέργεια, η λειψυδρία αναδεικνύεται σε νέα απειλή για τα κέντρα δεδομένων

27/08/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Με τη σημαντική αύξηση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη φέτος, εν μέσω ξηρασιών ρεκόρ και ακραίας ζέστης, η διαθεσιμότητα νερού για την ψύξη των κέντρων δεδομένων αναδεικνύεται σε κρίσιμη πρόκληση για την περιοχή. Ενώ οι συζητήσεις του κλάδου έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις ενεργειακές απαιτήσεις που έχουν εκτοξευτεί, η λειψυδρία συνιστά πλέον έναν εξίσου επείγοντα κίνδυνο για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των ταχέως επεκτεινόμενων ψηφιακών υποδομών, αναφέρει η GlobalData, εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων.

Ο Robert Pritchard, Κύριος Αναλυτής, Enterprise Technology & Services στην GlobalData, σχολιάζει: «η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει καιρικά φαινόμενα, από δασικές πυρκαγιές έως αιφνίδιες πλημμύρες, τα οποία γίνονται όλο και πιο ακραία παγκοσμίως. Το υπερθερμασμένο έδαφος έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο νερό της βροχής να απορροφάται στους υδροφόρους ορίζοντες και αντ’ αυτού να απορρέει πάνω στο ξηρό έδαφος, καταστρέφοντας συχνά ζωές και μέσα βιοπορισμού. Η κλιματική αλλαγή σημαίνει επίσης ότι η απαίτηση για νερό για την ψύξη της διαρκώς διευρυνόμενης βάσης των κέντρων δεδομένων είναι πιθανό να καταστεί ένα ζήτημα που χρειάζεται αντιμετώπιση».

Οι απαιτήσεις σε υποδομές που προκαλούνται από την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων είχαν την τάση να επικεντρώνονται στις διογκούμενες ενεργειακές απαιτήσεις, με τις εταιρείες να εξετάζουν τη χρήση νέας πυρηνικής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων λύσεων, για την κάλυψη των αναγκών τους. Ορισμένες χώρες και πόλεις ανά τον κόσμο, για παράδειγμα η Σιγκαπούρη και το Δουβλίνο στην Ιρλανδία, έχουν αναστείλει ή εμποδίσει την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων για να προστατεύσουν την παροχή ενέργειας στους πολίτες τους μέσω των συχνά επιβαρυμένων υποδομών.

Ο Pritchard προσθέτει: «οι πάροχοι κέντρων δεδομένων χρησιμοποιούν τεχνολογικές καινοτομίες για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις της ανάπτυξής τους, ιδίως δεδομένης της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI)».

Παρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων αντί της ψύξης με νερό και τις απόπειρες για τη μείωση της συνολικής χρήσης, παραμένει γεγονός ότι το νερό διαδραματίζει τεράστιο ρόλο. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι έως το 2027 τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτούν 4,2-6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνολική ετήσια χρήση για μια χώρα όπως η Δανία, ή σχεδόν τη μισή από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Pritchard εξηγεί: «όπως με τα περισσότερα πράγματα στην τεχνολογία, θα βρεθούν λύσεις για τις αναδυόμενες προκλήσεις. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οποιεσδήποτε λύσεις πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και του άμεσου αντικτύπου που αυτή έχει στις ζωές των πολιτών. Είναι πολιτικό ζήτημα και κοινωνικό ζήτημα, όχι απλώς τεχνολογικό ζήτημα».

Υπάρχουν και άλλα σημεία που πρέπει να σημειωθούν κατά τη σύγκριση του ζητήματος της ενεργειακής υποδομής και χρήσης. Ο Pritchard καταλήγει: «δεν υπάρχει υδάτινο ισοδύναμο των πιστώσεων άνθρακα πίσω από το οποίο μπορεί κανείς να κρυφτεί – τακτικές συσκότισης που έχουν συχνά σώσει από την αμηχανία όσους προβαίνουν σε ψευδο-οικολογική ταυτότητα. Το σημαντικότερο είναι ότι, ενώ για την ενέργεια μπορεί να υπάρχουν επιτόπιες εφεδρικές γεννήτριες για τις βλάβες του δικτύου, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για το νερό. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανή απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων σε υδάτινες υποδομές ζωτικής σημασίας, η οποία φαντάζει ως ένα κατά πολύ σημαντικότερο ζήτημα».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

data centers
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια αίτηση, μια υπόθεση, μια καλύτερη εμπειρία: Το CRM φέρνει νέα δεδομένα στην εξυπηρέτηση του πολίτη

Στο δρόμο για το Χρηματιστήριο η Uni Systems με δημόσια προσφορά μετοχών

Διαγωνισμός 35 εκατ. της ΚτΠ για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο Δημόσιο

SmartTalks #136: Δημήτρης Αλεξόπουλος, ITML – Τεχνολογία με μετρήσιμη αξία!

Λιγότερη αναμονή, περισσότερη εξυπηρέτηση: Το Δημόσιο αλλάζει με επίκεντρο τον πολίτη

Gartner: Οι AI agents επιταχύνουν τη μετάβαση στην αυτόνομη πληροφορική

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Β. Κικίλιας στα 90 χρόνια του Ν.Ε.Ε.: «Η Ελλάδα κερδίζει διεθνή εμβέλεια από τη Ναυτιλία»
  • ΠΟΕΕ: «Οι εμπορικές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS»
  • Προσωπικά δεδομένα: Οι Αρχές Ελλάδας και Ισπανίας προτείνουν νέο πλαίσιο ασφαλούς πρόσβασης
  • Το BestPrice στο ChatGPT
  • Η Infinitum εκσυγχρονίζει  την OT υποδομή της Ελληνικός Χρυσός
  • Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Plastic Free Greece
  • Ο Όμιλος ONEX στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Seo Hui» της Hanwha Ocean στην Κορέα
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Η πρόληψη πρώτη γραμμή άμυνας – Η κυβερνοασφάλεια δομικό στοιχείο κάθε ψηφιακής διασύνδεσης
  • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
  • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.