Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 12 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

ΕΕΤΤ: Η πορεία της ευρυζωνικής αγοράς δείχνει αύξηση ταχυτήτων και μείωση συνδέσεων

17/07/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ευρυζωνική αγορά στην Ελλάδα συνέχισε να μετασχηματίζεται και το 2024, με έμφαση στην αναβάθμιση των ταχυτήτων πρόσβασης και τη διεύρυνση των υποδομών νέας γενιάς, παρά τη μικρή υποχώρηση του συνολικού αριθμού των συνδέσεων. Στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αποτυπώνεται η μετάβαση των καταναλωτών σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

Μικρή υποχώρηση των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων

Ειδικότερα, στο τέλος του 2024 οι ευρυζωνικές συνδέσεις έφτασαν τις 4.489.909, μειωμένες 0,5% σε σύγκριση με το τέλος του 2023, όταν καταγράφονταν 4.513.239 γραμμές. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό διαμορφώθηκε στο 43,2%, έναντι 43,3% στο τέλος του 2023.

Πάνω από το μισό των συνδέσεων σε δίκτυα νέας γενιάς

Η στροφή προς τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) είναι πλέον εμφανής. Στο τέλος του 2024, το μερίδιο των γραμμών πρόσβασης σε NGA (τεχνολογίες VDSL, Vectoring και FTTH) ανήλθε στο 53,1% των συνολικών ευρυζωνικών γραμμών, από 50,1% έναν χρόνο πριν.

Το μερίδιο των γραμμών NGA που αντιστοιχεί στους παρόχους (πλην της αυτοπαροχής του ΟΤΕ) ανήλθε στο 32,1%, από 28,8% το 2023. Η ενίσχυση των NGA γραμμών οδήγησε στη μείωση των παραδοσιακών xDSL μέσω ΑΠΤΒ, που περιορίστηκαν στο 17,4%, έναντι 20,5% το 2023.

Μετατόπιση από ADSL και VDSL προς FTTH

Όσον αφορά την κατανομή των ευρυζωνικών γραμμών ανά τεχνολογία, στο τέλος του 2024 η VDSL παρέμεινε κυρίαρχη με 51,7%, ωστόσο το ποσοστό της παρουσιάζει κάμψη. Η ADSL υποχώρησε στο 34,1% και το μερίδιο του FTTH ενισχύθηκε σημαντικά, αγγίζοντας το 14,3%, από μόλις 8,2% στο τέλος του 2023. Το FTTH είναι η μόνη τεχνολογία που κερδίζει συνεχώς έδαφος, σε βάρος τόσο της ADSL όσο και της VDSL.

Ισχυρή άνοδος των υπερ-υψηλών ταχυτήτων

Οι συνολικές γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα NGA, που υλοποιήθηκαν από τους παρόχους στο πλαίσιο της εισαγωγής των τεχνολογιών VDSL Vectoring και FTTH στο δίκτυο πρόσβασης, ανήλθαν σε 1.440.658 στο τέλος του 2024, έναντι 1.376.850 στα μέσα του 2024 και 1.301.099 στο τέλος του 2023. Το μερίδιό τους στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών διαμορφώθηκε στο 32,1%, από 30,5% στα μέσα του 2024 και 28,8% στο τέλος του 2023.

Η βελτίωση των υποδομών αποτυπώνεται και στις ταχύτητες. Πάνω από το 99% των γραμμών προσφέρουν ονομαστικές ταχύτητες λήψης άνω των 10 Mbps.

Οι γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων, από 100 Mbps και άνω, έφτασαν να αποτελούν το 37,4% των συνδέσεων, από 32,6% στο τέλος του 2023 και 34,8% στα μέσα του 2024.

Οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (30 – 100 Mbps) διαμορφώθηκαν σε 28,6%, μειωμένες σε σχέση με τα 30,1% του 2023, ενώ οι γραμμές μεσαίων ταχυτήτων (10–30 Mbps) υποχώρησαν στο 34%, από 37,2% το 2023.

Σταθερή ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας

Η χρήση δεδομένων μέσω κινητών δικτύων συνέχισε να αυξάνεται. Στο τέλος του 2024 καταγράφηκαν 9.775.862 ενεργές συνδέσεις κινητών τηλεπικοινωνιών με χρήση δεδομένων, από 9.612.244 στο τέλος του 2023, πληθυσμιακή διείσδυση 94%.

Από αυτές:

8.619.270 συνδέσεις αφορούσαν προγράμματα με ενιαία χρέωση ή πρόσθετο πακέτο δεδομένων (bundle / add-on), από 8.613.347 στα μέσα του 2024.

682.383 συνδέσεις έγιναν μέσω προγραμμάτων με χρέωση ανά μονάδα (έναντι 712.724 στα μέσα του 2024).

474.209 συνδέσεις αφορούσαν αποκλειστικά κάρτες δεδομένων (datacards), αυξημένες από 466.787 στα μέσα του 2024.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΕΤΤ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!

Φάσμα, FTTH, Εξαγορές: For Whom the Bell Tolls? [Weekly Telecom]

Infocom Today #167: Στο 20,8% η genΑΙ, επενδυτικό κενό στο 5G!

ΟΤΕ: Κινητή, FTTH και ICT στήριξαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δοκιμάζουν τα όρια της δορυφορικής συνδεσιμότητας

ΔΕΗ: στο μικροσκόπιο και η κινητή τηλεφωνία μέσω της νέας μάχης για το φάσμα

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
  • Σ. Ζαχαράκη: Η Ελλάδα θέτει αυστηρό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία
  • Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επίτιμο μέλος του Ε.Β.Ε.Π.
  • Στ. Καφούνης:  Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και αναπτυξιακές φορολογικές παρεμβάσεις για τις ΜμΕ
  • Όμιλος ΔΕΗ: Δωρεά περιπολικών και μοτοσικλετών στην Άμεση Δράση Αττικής
  • ΕΤΑΔ: Προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλών στη Ρόδο
  • Το 6ο Premium Real Estate Forum ανοίγει τις πύλες του!
RSS itsecuritypro.gr
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
  • Δυναμική ανάπτυξη της Odyssey Cybersecurity στην Ελλάδα, με τεχνολογικό πυλώνα το ClearSkies™
  • ΕΥΠ: Διαγωνισμός καινοτομίας για την Εθνική Ασφάλεια – Οι θεματικοί άξονες – Τα βραβεία
  • Στρατηγική συνεργασία της Akeydor Group με Mindbreeze στον τομέα του AI Driven Enterprise Intelligence και Knowledge Management
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ eSafe Cyber Security και Pylones Hellas – Νέα φάση ανάπτυξης στην ελληνική αγορά
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.