Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 7 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Στην τελική ευθεία η μάχη για το νέο μοντέλο τιμών χονδρικής στον χαλκό και στο FTTH

16/07/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τη δική τους συμβολή στη διαμόρφωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς το επόμενο διάστημα θα έχουν οι νέες τιμές χονδρικής στο χαλκό και το FTTH στις οποίες θα καταλήξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έπειτα από τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει.

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Nova έχουν ήδη δώσει τη μάχη τους για τη διαμόρφωση του νέου μοντέλου η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις τελικές αποφάσεις της ΕΕΤΤ.

Βάσει του νέου μοντέλου οι τιμές χονδρικής για τις συνδέσεις από τις υπαίθριες καμπίνες (FTTC) σε σχέση με το μοντέλο του 2020 έχουν μικρές αυξομειώσεις ανά ταχύτητα.

Οι τιμές χονδρικής για το FTTH κινούνται πτωτικά κατά μέσο όρο 10%.

Αντίθετα, ο καθαρός χαλκός, δηλαδή οι τιμές χονδρικής για τις συνδέσεις ADSL συν βρόχο και υποβρόχο, αυξάνονται και μάλιστα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αυτόν στο μοντέλο του 2020. Σημειώνεται ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι ζητούν οι τιμές του χαλκού να μείνουν ίδιες με αυτές του 2020.

Ειδικότερα, χθες η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης:

Για το τεχνοοικονομικό bottom up μοντέλο LRIC+ NGA για τον υπολογισμό των τιμών πρόσβασης χαλκού και οπτικής ίνας σύμφωνα με την σύσταση 2024/539/ΕΕ και του επικαιροποιημένου bottom up μοντέλου τιμών των προϊόντων των αγορών μισθωμένων γραμμών χονδρικής, σύμφωνα με την ΑΠ ΕΕΤΤ 934/03/27.04.2020 (Β’ 1833). Ως ημερομηνία έναρξης της δημόσιας διαβούλευσης ορίζεται η 15 Ιουλίου 2025 και λήξης η 29η Σεπτεμβρίου 2025. Στο επισυναπτόμενο κείμενο περιγράφονται οι αρχές, που διέπουν τη μεθοδολογία ανάπτυξης ενός διευρυμένου μοντέλου μακροπρόθεσμου επαυξητικού κόστους με βάση το υπόδειγμα Bottom-Up (BU LRIC+), σύμφωνα με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση της συνδεσιμότητας gigabit μέσω του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου (2024/539/ΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αναλυτικά οι αρχές, η μεθοδολογία και οι βασικές παραδοχές που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό του μακροπρόθεσμου επαυξητικού κόστους πρόσβασης σε δίκτυα χαλκού και οπτικής ίνας που αναπτύσσει ένας υποθετικά. Η ΕΕΤΤ για την υποστήριξή της, στο συγκεκριμένο έργο έχει ως ανάδοχο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ενημέρωση – Επικαιροποίηση μοντέλου NGA bottom-up LRIC+: Πρόκειται για το κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι αρχές, που διέπουν τη μεθοδολογία ανάπτυξης ενός διευρυμένου μοντέλου μακροπρόθεσμου επαυξητικού κόστους με βάση το υπόδειγμα Bottom-Up (BU LRIC+), σύμφωνα με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση της συνδεσιμότητας gigabit μέσω του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου (2024/539/ΕΕ). Παρουσιάζονται αναλυτικά οι αρχές, η μεθοδολογία και οι βασικές παραδοχές που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό του μακροπρόθεσμου επαυξητικού κόστους πρόσβασης σε δίκτυα χαλκού και οπτικής ίνας που αναπτύσσει ένας υποθετικά.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

FTTH ΕΕΤΤ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τα ecommerce projects κολλάνε μετά τον πρώτο χρόνο και πώς βοηθά η εμπειρία απ’ έξω

Το Δίκτυο-ως-Αισθητήρας (Network-as-a-Sensor) – Πόσο έτοιμοι είμαστε για το 6G

ΤΝ για δημόσιες υπηρεσίες και εφαρμογές στην ελληνική γλώσσα: Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα

Ψηφιακές τεχνολογίες για την προστασία παράκτιων περιοχών και υδάτινων πόρων

ΟΤΕ: Στη γενική συνέλευση οι νέοι τίτλοι που ανοίγουν τον δρόμο για το Telekom

Infocom Today #171: Όλα όσα μάθαμε στο AI Connected World 2026!

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: Χρηματοδοτήσεις, νέες κινήσεις στα FM και ανακατατάξεις στην ενημέρωση
  • ΕΛΣΤΑΤ: Έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το Α΄ τρίμηνο του 2026.
  • Συνάντηση Γαλλίας και Ελλάδας για την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητα της Ναυτιλίας
  • Prodea Investments: Υπερκάλυψη 112% για την Προαιρετική Δημόσια Πρόταση προς τους ομολογιούχους
  • Τ. Θεοδωρικάκος: «Η Ελλάδα ενισχύεται με την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία»
  • ΡΑΕK και ΡΑΑΕΥ: Ανανέωση Μνημονίου Συνεργασίας
  • Ελλάδα – Αλβανία: Πρώτη διεθνής πτήση υδροπλάνων με φόντο το δίκτυο στη Μεσόγειο
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Akeydor Group στηρίζει έμπρακτα την εθελοντική αιμοδοσία
  • Έξυπνη Ψύξη για Data Centers και IT Υποδομές με την πλήρη σειρά λύσεων Blue e+ Cooling Units της Rittal
  • Η SenseOne εντάσσεται στη Space Hellas
  • Η ESET συνάπτει στρατηγική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, μαζί με άλλες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου
  • Η Zscaler ως καταλύτης επιχειρηματικής ανάπτυξης για ασφαλή ψηφιακό μετασχηματισμό και συμμόρφωση
  • Ο Όμιλος Goody’s – everest επιλέγει την Infinitum και την HPE Aruba Networking και επαναπροσδιορίζει το Secure Network Access
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη εν δυνάμει «Δούρειος Ίππος» για κυβερνοεπιθέσεις phishing – Προσοχή σε link, QR code και ευαίσθητα δεδομένα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.