Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 12 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τις αναθέσεις τεχνολογικών έργων

10/07/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η συζήτηση για τις αναθέσεις ψηφιακών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αφορμή ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και αναφορές του προέδρου της Νίκης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και Βουλευτής, Αλέξης Χαρίτσης, επικαλέστηκε δημοσίευμα του politico.eu, σημειώνοντας ότι «διεξαγόταν έρευνα από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές αρχές σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρείες μεγάλου αριθμού έργων (πλέον των 600) στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ, που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε επιβεβαιώσει ότι ξεκίνησε διαδικασία έρευνας μετά από καταγγελία ελληνικής εταιρείας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ αναφέρθηκε σε επιτόπιους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο πληροφορικής και τεχνολογίας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «πρόκειται για έργα που ανατέθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενώ κατά τη διαδικασία ανάθεσης υποβλήθηκε μία και μόνη προσφορά», κάνοντας λόγο για «υπερκοστολογήσεις» σε συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως για το έργο του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Ζήτησε να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για τα κριτήρια και τη διαδικασία των αναθέσεων.

Απαντώντας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επισήμανε πως όλο αυτό είναι και «συνέχεια μιας ιστοριούλας που διακινήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία προσπαθούσε να συσχετίσει και εμένα προσωπικά σε σχέση με συμμετοχή σε αυτά τα έργα, με δήθεν εταιρείες και τα λοιπά. Διακινήθηκε από διάφορα ακροδεξιά τρολ του διαδικτύου. Αφαιρέθηκαν τα μηνύσιμα σκέλη και αυτό ήρθε και έγινε κομμάτι της ερώτησης του κ. Χαρίτση». Τόνισε, ακόμη, ότι «σε ό,τι αφορά τους “αρουραίους” των υπονόμων του διαδικτύου, οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως οφείλει να γίνεται σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε μια Δημοκρατία. Τι δεν περίμενα όμως: Δεν περίμενα η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου να έρθει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Και ακριβώς επειδή ήρθε, τώρα θα δοθούν και όλες οι σχετικές απαντήσεις».

Αναφερόμενος στην ουσία των καταγγελιών, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν 26 στάδια. Εθνικά και ευρωπαϊκά. Με αντίστοιχες υπογραφές, αντίστοιχους ελέγχους και ανάμεσα σε αυτά και έλεγχο του Ελεγκτικού συνεδρίου. Προσυμβατικό έλεγχο για τις προδιαγραφές και για το καλώς έχει». Σχετικά με τα στοιχεία των διαγωνισμών, ο υπουργός σημείωσε: «πόσα έργα δημοπρατήθηκαν; 203. Σε πόσα από αυτά είχαμε άνω της μιας προσφορές; Στα δύο τρίτα. Στο ένα τρίτο που δεν είχαμε, στα μισά, είχαμε κοινοπραξίες εταιριών, πάνω από μια εταιρεία. Ήταν σε αυτό το 1,8 δις, που είναι το σύνολο 10 οι εταιρείες οι οποίες πήραν αυτά τα ποσά; Όχι, ήταν 102. Το καταθέτω στα πρακτικά για να είμαστε στον κόσμο της πραγματικότητας και όχι στον κόσμο των fake news».

Στη συνέχεια προχώρησε σε σύγκριση με προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφέροντας: «δημοπρατήθηκαν 13 έργα. Σε πόσα από αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε πάνω από μία προσφορές επί ΣΥΡΙΖΑ; Μαντέψτε. Μηδέν. Ήταν 13 στα 13. Οπότε με βάση το ευαίσθητο κριτήριο του κυρίου Χαρίτση για φεστιβάλ ανταγωνισμού που έπρεπε να έχει γίνει, κανονικά θα έπρεπε να έχει πάει μόνος του να παραδοθεί στον εισαγγελέα. Εγώ να πω, θα ήμουν συνήγορος υπεράσπισης. Διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το ποια είναι η περίμετρος ευθύνης των Υπουργείων, ποια είναι η περίμετρος ευθύνης της αγοράς».

Ο υπουργός διευκρίνισε, επίσης, τον τρόπο εκκίνησης των ελέγχων, επισημαίνοντας ότι «ο έλεγχος αυτός πραγματοποιήθηκε με επιστολή που έφυγε από το Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Αναγνωστόπουλο, τον Ιανουάριο του 2024, ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει το καλώς έχει με αφορμή ένα συγκεκριμένο έργο. Εμείς το ζητήσαμε». Κλείνοντας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε: «δεν είστε μόνο συκοφάντες από το κάτω ράφι. Δεν είστε μόνο τοξικοί. Είστε και αδιάβαστοι. Και για τα δικά μας πεπραγμένα αλλά κυρίως για τα δικά σας».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

gov
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δαπάνες για cloud υποδομές ξεπέρασαν τα 128 δισ. δολάρια στο τρίμηνο

SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!

Φάσμα, FTTH, Εξαγορές: For Whom the Bell Tolls? [Weekly Telecom]

Infocom Today #167: Στο 20,8% η genΑΙ, επενδυτικό κενό στο 5G!

ΟΤΕ: Κινητή, FTTH και ICT στήριξαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου

ΔΕΗ: στο μικροσκόπιο και η κινητή τηλεφωνία μέσω της νέας μάχης για το φάσμα

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
  • Σ. Ζαχαράκη: Η Ελλάδα θέτει αυστηρό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία
  • Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επίτιμο μέλος του Ε.Β.Ε.Π.
  • Στ. Καφούνης:  Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και αναπτυξιακές φορολογικές παρεμβάσεις για τις ΜμΕ
  • Όμιλος ΔΕΗ: Δωρεά περιπολικών και μοτοσικλετών στην Άμεση Δράση Αττικής
  • ΕΤΑΔ: Προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλών στη Ρόδο
  • Το 6ο Premium Real Estate Forum ανοίγει τις πύλες του!
RSS itsecuritypro.gr
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
  • Δυναμική ανάπτυξη της Odyssey Cybersecurity στην Ελλάδα, με τεχνολογικό πυλώνα το ClearSkies™
  • ΕΥΠ: Διαγωνισμός καινοτομίας για την Εθνική Ασφάλεια – Οι θεματικοί άξονες – Τα βραβεία
  • Στρατηγική συνεργασία της Akeydor Group με Mindbreeze στον τομέα του AI Driven Enterprise Intelligence και Knowledge Management
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ eSafe Cyber Security και Pylones Hellas – Νέα φάση ανάπτυξης στην ελληνική αγορά
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.