Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ιδρύθηκε ο Greek Data Center Association – πρόεδρος ο Αλέξανδρος Μπεχράκης

06/05/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η προοπτική η Ελλάδα να καταστεί ψηφιακός κόμβος με τη δημιουργία σημαντικού αριθμού data center οδήγησε τις εταιρίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στον κλάδο να ιδρύσουν τον Greek Data Center Association.

Η αρχική σύνθεση των μελών του Συνδέσμου περιλαμβάνει τις εταιρίες Digital Realty Hellas, Data 4 Greece, TI SPARKLE GREECE MAE, Schneider Electric, LDK Consultants, JEPA, Hill International, IFSAS, CORDIA και BLUESUN.

Διαχειριστής και πρόεδρος του ΔΣ ορίστηκε ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty Hellas, ενώ οι εταιρίες που είναι στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι Digital Realty, Data 4 Greece, TI SPARKLE και η Schneider Electric.

Σημειώνεται ότι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα επενδυθούν στην Ελλάδα περί τα 1,2 δισ. δολ. για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τις επενδύσεις   να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,8% έως και το 2028.

Μένει να φανεί αν οι εκτιμήσεις θα μετουσιωθούν σε πραγματικότητα, καθώς οι επενδύσεις σε data center χρειάζονται, μεταξύ άλλων, παράλληλες κινήσεις ώστε να κάνουν στάση στη χώρα μας μεγάλα καλωδιακά συστήματα οπτικών ινών και ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος σε συνδυασμό με ισχυρή ζήτηση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε ένα νηπιακό στάδιο ως προς τη χρήση με τις εκτιμήσεις στελεχών της εν λόγω αγοράς να αναφέρουν πως η δυνατότητα της Ελλάδας (υπολογιστική ισχύς των υφιστάμενων data center) είναι περίπου 30 MW αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται περίπου τα 10 MW.

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκθέσεις των Cushman & Wakefield και McKinsey, η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει τα 200 GW μέχρι το 2030, εκ των οποίων περίπου 35 GW θα αφορούν αποκλειστικά στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα, έχοντας και το πλεονέκτημα των ΑΠΕ, δύναται να φιλοξενήσει ένα σημαντικό αριθμό από αυτές τις εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο Greek Data Center Association, αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που εκπροσωπεί τα κοινά οικονομικά, νομικά, εμπορικά και τεχνικά συμφέροντα των εταιριών που λειτουργούν, κατασκευάζουν ή κατέχουν Κέντρα Δεδομένων. Επιδιώκει να αναδειχθεί ως ο επίσημος εκπρόσωπος του κλάδου ενώπιον θεσμικών οργάνων και οργανισμών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Βασική επιδίωξη του είναι η αναγνώριση και η ανάπτυξη μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής βιομηχανίας Κέντρων Δεδομένων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επέκταση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Παράλληλα, στοχεύει στην προώθηση ευέλικτων διαδικασιών για τη δημιουργία και λειτουργία νέων υποδομών, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της βιωσιμότητας του κλάδου, καθώς και στην ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της ασφάλειας στην εργασία.

Ο Greek Data Center Association θα δραστηριοποιηθεί ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών και πρωτοβουλιών που ενισχύουν τον επαγγελματισμό και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα, ενώ θα συνεργάζεται στενά με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπλέον, θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο, καθώς και τη συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

data center
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Στα 39,1 MW το νέο data center της Καράτζη στο Κρυονέρι

    Νέο website για τη Νέα Εγνατία Οδό από τη Sleed

    ΟΤΕ, Nova ICT, κατασκευαστικές και εταιρείες πληροφορικής στον διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες

    DOTSOFT & Evolution Projects: δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Αλμωπίας

    Η LG Electronics λανσάρει αερόψυκτο φυγοκεντρικό ψύκτη για AI Data Centers

    Στα 5 εκατ. τα βιομηχανικά ρομπότ που λειτουργούσαν παγκοσμίως το 2025

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
    • Ν. Χαρδαλιάς: Κήρυξε την έναρξη του Clusters Meet Regions
    • 100 χρόνια Shell στην Ελλάδα: Ένας αιώνας ανθρώπων, διαδρομών και εξέλιξης
    • Comergon: Ολοκληρώνει την ένταξή της στον Όμιλο GrECo και παρουσιάζει τη GrECo Hellas
    • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές
    • Χρηματοδότηση ACHAIA PASS 2026-2027 από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
    • Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Σε υψηλό εξαμήνου οι ρυθμίσεις τον Σεπτέμβριο
    • Η AEGEAN εγκαινιάζει νέο απευθείας δρομολόγιο μεταξύ Αθήνας και Δαμασκού
    RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • NIS2 και Credentials: Η ασφάλεια των ταυτοτήτων γίνεται ζήτημα επιχειρησιακής ανθεκτικότητας
    • KillSec: Πίσω από την επιχείρηση KillSwitch αποκαλύπτεται το νέο business model του ransomware
    • Η AI δίνει προβάδισμα στους επιτιθέμενους – Η κυβερνοασφάλεια μπαίνει σε αγώνα ταχύτητας
    • H Mind The Hack στις 250 ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups της Ευρώπης,
    • 3 στους 4 υπαλλήλους της ΕΕ αντιμετώπισαν κυβερνοαπειλές στην εργασία, διαπιστώνει το νέο Ευρωβαρόμετρο
    • Νέα μελέτη: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη
    • Η ESET παρουσιάζει νέες λειτουργίες B2B για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.