Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 12 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Αναδίπλωση Τραμπ: Εκτός δασμών smartphones, υπολογιστές και chips

12/04/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT Προϊόντα - Υπηρεσίες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τα smartphones και οι υπολογιστές συγκαταλέγονται μεταξύ των τεχνολογικών συσκευών και εξαρτημάτων που θα εξαιρεθούν από τους αμοιβαίους δασμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέες οδηγίες από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ.

Οι οδηγίες, οι οποίες εκδόθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, έρχονται μετά την απόφαση του Τραμπ νωρίτερα μέσα στον μήνα να επιβάλει δασμούς ύψους 145% σε προϊόντα από την Κίνα, μία κίνηση που απειλούσε να πλήξει τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple, η οποία κατασκευάζει τα iPhone και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προϊόντα της στην Κίνα.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης εξαιρέσεις για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα, όπως ημιαγωγούς, επίπεδες οθόνες και κάρτες μνήμης.

Αν και τα προϊόντα αυτά ενδέχεται τελικά να υπαχθούν σε πρόσθετους δασμούς, είναι πιθανό τα ποσοστά να είναι σημαντικά χαμηλότερα από το όριο του 145% που είχε επιβάλει ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.

Οι εξαιρέσεις αυτές θεωρούνται νίκη για εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η οποία κατασκευάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων της στην Κίνα. Σύμφωνα με την Evercore ISI, η Κίνα παράγει το 80% των iPad και περισσότερους από τους μισούς υπολογιστές Mac που κυκλοφορούν στην αγορά.

Στις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ, η Apple έχασε περισσότερα από 640 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κόστος ενός iPhone με βάση το σχέδιο δασμών του Τραμπ θα μπορούσε να έχει εκτοξευθεί ακόμη και στα 3.500 δολάρια.

Μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ, οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα στη Wall Street αυξήθηκαν. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 5% κατά τη διάρκεια της περιόδου μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε πάνω από 50 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα — ένα από τα μεγαλύτερα άλματα που έχουν καταγραφεί — καθώς η απότομη αντίδραση από την εμπορική πολιτική του Τραμπ ώθησε τους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Η άνοδος στην αγορά ομολόγων ενδέχεται να ανάγκασε τον Λευκό Οίκο να προχωρήσει σε ορισμένες αναδιπλώσεις, μεταξύ των οποίων και μία 90ήμερη αναστολή των δασμών για τις περισσότερες χώρες υπέρ ενός καθολικού ποσοστού 10% που ανακοινώθηκε την Τετάρτη — με εξαίρεση την Κίνα.

Τα προϊόντα που εξαιρούνται από τους αμοιβαίους δασμούς του Τραμπ με βάση τις νέες οδηγίες καλύπτονται αναδρομικά, εφόσον έχουν αποχωρήσει από την αποθήκη μέχρι τις 5 Απριλίου 2025. Αυτό παρέχει σαφήνεια και δυνατότητα οικονομικού προγραμματισμού στον αποστολέα των ΗΠΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καταβολή του δασμού μόλις το προϊόν φτάσει — εβδομάδες αργότερα — στο τελωνείο των ΗΠΑ για επεξεργασία και εκτελωνισμό.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

smartphones USA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δαπάνες για cloud υποδομές ξεπέρασαν τα 128 δισ. δολάρια στο τρίμηνο

Ερευνητικό έργο PERSIST: νέες θεμελιώσεις για εύρωστα υπολογιστικά συστήματα επόμενης γενιάς

Η Salesforce παρουσιάζει το Headless 360

DOTSOFT: λογισμικό σύστημα Lobbying της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Cosmos Business Systems αναλαμβάνει έργο ασφάλειας δεδομένων για την ΑΑΔΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αξιολογεί νέα μοντέλα AI πριν από τη διάθεσή τους

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
  • Σ. Ζαχαράκη: Η Ελλάδα θέτει αυστηρό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία
  • Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επίτιμο μέλος του Ε.Β.Ε.Π.
  • Στ. Καφούνης:  Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και αναπτυξιακές φορολογικές παρεμβάσεις για τις ΜμΕ
  • Όμιλος ΔΕΗ: Δωρεά περιπολικών και μοτοσικλετών στην Άμεση Δράση Αττικής
  • ΕΤΑΔ: Προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλών στη Ρόδο
  • Το 6ο Premium Real Estate Forum ανοίγει τις πύλες του!
RSS itsecuritypro.gr
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
  • Δυναμική ανάπτυξη της Odyssey Cybersecurity στην Ελλάδα, με τεχνολογικό πυλώνα το ClearSkies™
  • ΕΥΠ: Διαγωνισμός καινοτομίας για την Εθνική Ασφάλεια – Οι θεματικοί άξονες – Τα βραβεία
  • Στρατηγική συνεργασία της Akeydor Group με Mindbreeze στον τομέα του AI Driven Enterprise Intelligence και Knowledge Management
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ eSafe Cyber Security και Pylones Hellas – Νέα φάση ανάπτυξης στην ελληνική αγορά
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.