Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 2 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών πιέζουν για ένα «Chips Act 2.0»

20/03/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι κατασκευαστές μικροτσίπ και οι εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε συνέχεια του Chips Act του 2023, αυτή τη φορά εστιάζοντας στον σχεδιασμό τσιπ, τα υλικά και τον εξοπλισμό, πέρα από την κατασκευή.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός νόμος για τους ημιαγωγούς προκάλεσε ένα κύμα επενδύσεων στην παραγωγή, αλλά απέτυχε να προσελκύσει κατασκευαστές προηγμένης τεχνολογίας ή να καλύψει το υπόλοιπο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προήλθε από τα κράτη-μέλη, ωστόσο τα έργα απαιτούσαν έγκριση από την ΕΕ – ένα μοντέλο που επικρίθηκε ως υπερβολικά αργό. Παρόλα αυτά, ευρωπαϊκές εταιρείες αναφέρουν ότι λειτούργησε ως αντίβαρο σε μεγαλύτερα κρατικά προγράμματα στήριξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Μετά από συνάντηση με κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου και Ευρωπαίους νομοθέτες στις Βρυξέλλες, οι βιομηχανικές ενώσεις ESIA, που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές ημιαγωγών, και SEMI Europe, που καλύπτει τη συνολική βιομηχανία, δήλωσαν ότι θα αποστείλουν το αίτημά τους για έναν «Νόμο για τους Ημιαγωγούς 2.0» στην Επικεφαλής της Ψηφιακής Πολιτικής της Επιτροπής, Henna Virkkunen. Ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει «να υποστηρίξει αποφασιστικά τον σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και τον τομέα των υλικών και του εξοπλισμού», ανέφερε η SEMI σε ανακοίνωσή της.

Οι επιδοτήσεις για τους προμηθευτές είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της συνολικής βιομηχανίας, δήλωσε στο Reuters ο Ευρωβουλευτής και διοργανωτής της εκδήλωσης, Oliver Schenk. «Στην Ταϊβάν, βλέπουμε εταιρείες όπως η BASF ή άλλες ευρωπαϊκές χημικές εταιρείες να συνεργάζονται με την TSMC, αλλά δεν θα τις βρείτε εδώ στην Ευρώπη», σημείωσε. Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερες από δώδεκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι κατασκευαστές ημιαγωγών NXP, STMicroelectronics, Infineon και Bosch, οι κατασκευαστές εξοπλισμού ASML, ASM, Zeiss και Air Liquide.

Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της σχετικά με τη βιομηχανία των ημιαγωγών, αν και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ανακοινώσει πέντε πακέτα μέτρων φέτος, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα εννέα ευρωπαϊκών χωρών δήλωσε ότι θα σχηματίσει τον δικό της συνασπισμό σε συνεργασία με την Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσει τη βιομηχανία ημιαγωγών στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

chips
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

gov.gr & gov.gr messenger: προσωποποιημένη και ενιαία εμπειρία εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων

Ερευνητές ζητούν από τις ΗΠΑ συντονισμό για τον ρυθμό ανάπτυξης της AI

Η ElmiSystems εγκαινιάζει τη νέα της ψηφιακή εποχή με τρεις νέες ψηφιακές πλατφόρμες

Επιστολή 25 βουλευτών ζητά εμπορική αντίδραση των ΗΠΑ για τον DMA

Κοινωνία της Πληροφορίας: έργα 3,1 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε δημόσια διαβούλευση η διακήρυξη για τη συνέχιση του κυβερνητικού cloud στο Microsoft Azure

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: ΣΚΑΪ, Alter Ego και ΑΝΤ1 ανοίγουν νέο κύκλο κινήσεων στα ελληνικά ΜΜΕ
  • Όμιλος ALTEX: Ισχυρή ανάπτυξη και υψηλές οικονομικές επιδόσεις το 2025
  • ΕΚΤ: Νέος οδηγός για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων στον χώρο της άμυνας
  • ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,1% στο Λιανικό Εμπόριο τον μήνα Μάιο 2026
  • COSMOTE TELEKOM: Στους “Europe’s Climate Leaders” των Financial Times για 4η συνεχόμενη χρονιά
  • ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Σε Πορεία Κερδοφόρας Ανάπτυξης ο Όμιλος το 2025
  • ΔΥΠΑ: 10.038 ωφελούμενοι απασχόλησης και 24.409 κατάρτισης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης
RSS itsecuritypro.gr
  • Tο πρώτο AI Network Firewall παρουσιάζει η Check Point, για προστασία από τα “τυφλά σημεία” της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Fortinet Security Day Greece 2026 | 16 Σεπτεμβρίου στο Telekom Center Athens
  • Cisco Connect 2026 Greece | Στις 12 Νοεμβρίου το κορυφαίο ετήσιο event της Cisco
  • Νέα έκθεση «The State of Ransomware 2026»: Οι πληρωμές λύτρων μειώνονται αλλά η κρυπτογράφηση σημειώνει άνοδο
  • Η Schneider Electric και η AMD παρουσιάζουν το πρώτο reference design της πλατφόρμας Helios για την επιτάχυνση της υλοποίησης AI factories
  • Η «Οδύσσεια» του Νόλαν εμπνέει τους απατεώνες, προειδοποιεί η Kaspersky
  • Οι εκτυπωτές Laser A3 και A4 της Canon απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις ενεργειακής απόδοσης από την Keypoint Intelligence
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.