Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Η ΕΚΤ προωθεί το ψηφιακό ευρώ ως απάντηση στα κρυπτονομίσματα του Τραμπ

24/01/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ χρειάζονται ένα ψηφιακό ευρώ για να ανταποκριθούν στην προώθηση των stablecoins από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μια μορφή κρυπτονομισμάτων που είναι συνήθως συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο, όπως δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πιέρο Τσιπολλόνε.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «προωθήσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των νόμιμων και έγκυρων stablecoins που υποστηρίζονται από το δολάριο παγκοσμίως», στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τα κρυπτονομίσματα, την οποία σκιαγράφησε σε εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε την Πέμπτη.

Ο Τσιπολλόνε ανέφερε ότι αυτό θα βοηθήσει να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους πελάτες από τις τράπεζες και θα ενισχύσει την ανάγκη της ΕΚΤ να λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα ως απάντηση.

«Υποθέτω ότι η λέξη-κλειδί εδώ (στο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ) είναι “παγκόσμιο”», δήλωσε ο Τσιπολλόνε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτή η λύση, όπως όλοι γνωρίζετε, αποδυναμώνει περαιτέρω τις τράπεζες καθώς χάνουν προμήθειες, χάνουν πελάτες… Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ.»

Ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα εγγυάται η ΕΚΤ, αλλά θα λειτουργεί από εταιρείες όπως οι τράπεζες.

Θα επιτρέπει στους ανθρώπους, ακόμη και σε όσους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, να πραγματοποιούν πληρωμές. Τα αποθέματα πιθανότατα θα περιορίζονται σε λίγες χιλιάδες ευρώ και δεν θα προσφέρουν τόκο.

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα αδειάσει τα ταμεία τους, καθώς οι πελάτες θα μεταφέρουν ένα μέρος των χρημάτων τους στην ασφάλεια ενός πορτοφολιού που εγγυάται η ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ πειραματίζεται αυτήν τη στιγμή με το πώς θα λειτουργεί ένα ψηφιακό ευρώ στην πράξη. Ωστόσο, θα λάβει την τελική απόφαση για την κυκλοφορία του μόνο αφού οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εγκρίνουν τη σχετική νομοθεσία.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απαγόρευσε, επίσης, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Η Νιγηρία, η Τζαμάικα και οι Μπαχάμες έχουν ήδη λανσάρει ψηφιακά νομίσματα, ενώ άλλες 44 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας, διεξάγουν πιλοτικά προγράμματα, σύμφωνα με το think tank Atlantic Council.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

digital euro
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κομισιόν ενέκρινε κανονισμό για ετικέτες βιωσιμότητας στα κέντρα δεδομένων

CBS: αναβάθμιση των ψηφιακών εκπαιδευτικών υποδομών της Λεοντείου Σχολής Αθηνών

Σε λειτουργία η αναβαθμισμένη ψηφιακή πλατφόρμα ΟpenGov.gr

ΙΤΕ: εγκαίνια του Κόμβου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης

Συμφωνία ΔΕΗ – AWS για data center 300 MW με προοπτική επέκτασης στο 1 GW

Πώς το Wi-Fi 7 της Huawei μεταμορφώνει την εμπειρία διαμονής σε «5 αστέρων»

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • ΕΒΕΘ: Απολογισμός της 90ής ΔΕΘ και στρατηγική μετεξέλιξη της ΔΕΘ-HELEXPO
  • ΕΤΕπ και Alpha Bank στηρίζουν τις επιχειρήσεις που επενδύουν στους ανθρώπους τους
  • Condor: Αθήνα, Φλωρεντία και Στοκχόλμη εντάσσονται στο δίκτυο της το 2027
  • Συμμαχία κοινωνικής ευθύνης από ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΕΜΠ και HELLENiQ ENERGY
  • ΕΣΠΑ: 62,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος θαλάσσιας κυκλοφορίας
  • ΣΦΕΕ: Στα €3,4 δισ. η ετήσια οικονομική επιβάρυνση στην Ελλάδα, περίπου 1,4% του ΑΕΠ
  • Action Global Communications – Dawson Walker: Συνεργασία για ενίσχυση του Employer Branding
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Η CLICO Greece ανακοινώνει την ενίσχυση της τεχνικής της ομάδας με την προσθήκη του Πάνου Αγόρου
  • Σχεδόν 1 στους 5 retailers έχει χάσει οριστικά δεδομένα από κυβερνοεπίθεση
  • Τον Οδικό χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση των ΜμΕ παρουσίασε η i-Spirit – iNVOICEsoft
  • CLOSEDQUORUM: Malware χρησιμοποιεί AI για να αποφασίζει το επόμενο βήμα του
  • Κλωνοποίηση φωνής: Η τεχνολογία deepfake που απειλεί όλους
  • Fortinet Security Day Greece 2026: Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο μιας δυναμικής και εξαιρετικά επιτυχημένης συνάντησης της αγοράς
  • Η Hg αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στην ENTERSOFTONE: €1 δισ. η αποτίμηση
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.