Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 23 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Κυβερνοασφάλεια και αύξηση εσόδων οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

25/11/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Μια νέα έκθεση από τη GSMA Intelligence (GSMAi) δείχνει ότι οι επιχειρήσεις εστιάζουν περισσότερο στη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας και την αύξηση των εσόδων παρά στη μείωση των δαπανών, καθώς επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Η έρευνα, με τίτλο «Η άνοδος των ψηφιακών βιομηχανιών: καθοδηγώντας τις ανάγκες, τις επενδύσεις και τις αποφάσεις προμηθευτών των επιχειρήσεων», αποκαλύπτει ότι το 60% των επιχειρήσεων δίνει προτεραιότητα στην αύξηση εσόδων, τη βελτίωση της εμπειρίας πελατών και τη διατήρηση της ανταγωνιστικής τους θέσης, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους στόχους μείωσης κόστους.

Η επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έξι χρόνια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων, με τους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα να σχεδιάζουν να διαθέσουν το 9% των εσόδων τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό την περίοδο 2024–2026, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 11% την περίοδο 2027–2030.

Το 85% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι τα δίκτυα και η συνδεσιμότητα 5G είναι σημαντικά για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού, με σχεδόν τις μισές να τα αξιολογούν ως εξαιρετικά σημαντικά. Οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να δαπανήσουν το 21% των προϋπολογισμών τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε συνδεσιμότητα και σχετικές συσκευές, το 13% σε κινητή τηλεφωνία (συμπεριλαμβανομένου του 5G) και το 8% σε σταθερά και Wi-Fi δίκτυα.

Οι πιο σημαντικές δυνατότητες του 5G, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, είναι η ενισχυμένη ασφάλεια (57%) και η συνδεσιμότητα (52%). Η επένδυση στο 5G μεταξύ 2024 και 2030 προβλέπεται να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στο 4G, ιδίως σε τομείς με υψηλή κινητικότητα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα και η αποθήκευση.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα, καταλαμβάνοντας το 14% των δαπανών των επιχειρήσεων για τεχνολογία, με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, την ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Η Generative AI έχει κερδίσει ταχύτατα έδαφος στη στρατηγική των επιχειρήσεων, με το 90% αυτών να την ενσωματώνει, ενώ μόνο το 33% τη χρησιμοποιεί σε προχωρημένο επίπεδο, αφήνοντας περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Η υιοθέτηση του Internet of Things (IoT) προχωρά, καθώς οι επιχειρήσεις μεταβαίνουν σε πιο προηγμένες χρήσεις της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης του 5G. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση της τεχνολογίας eSIM στις εφαρμογές IoT λόγω της επεκτασιμότητας και των ενισχυμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας της. Αναμένεται ότι η eSIM θα καταλαμβάνει το 42% της συνολικής κυψελοειδούς αγοράς IoT έως το 2030.

Καθώς οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, επιλέγουν να συνεργαστούν με ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών για να καλύψουν τις τεχνολογικές τους ανάγκες. Η έρευνα δείχνει μια προτίμηση προς τους γενικούς προμηθευτές –όπως οι hyperscalers και οι προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού– που προσφέρουν σχεδόν ολοκληρωμένες λύσεις.

Ο Pablo Iacopino, Επικεφαλής Έρευνας στη GSMAi, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών είναι έντονος. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να ξεπεράσουν την παροχή απλών δικτυακών υπηρεσιών, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν ολοένα και περισσότερο συνεργάτες που μπορούν να τους υποστηρίξουν σε όλο το ταξίδι του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, συνδυάζοντας τεχνολογίες όπως το 5G, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT και το cloud για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της ασφάλειας και την αύξηση των εσόδων.

Το κόστος υλοποίησης και η πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας είναι οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος του τεχνολογικού συντονιστή θα γίνει ακόμη πιο σημαντικός και περιζήτητος στο μέλλον, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για προμηθευτές πολλαπλών υπηρεσιών.

Η έκθεση αναδεικνύει τους τομείς που ηγούνται του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθένας με διαφορετικές προτεραιότητες και επενδύσεις σε τεχνολογία. Ο τομέας των οικονομικών υπηρεσιών χρησιμοποιεί ήδη generative Τεχνητή Νοημοσύνη σε ποσοστό 92% και ηγείται τόσο στη γενικότερη υιοθέτηση του AI όσο και στις δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που φτάνουν το 10,4% των εσόδων.

Ο τομέας των μέσων και της ψυχαγωγίας δίνει έμφαση στην αύξηση των εσόδων, με το 65% να το θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό, ενώ το 91% χρησιμοποιεί ήδη genAI. Ο τομέας της ενέργειας και των κοινωφελών υπηρεσιών κάνει προχωρημένη χρήση της τεχνολογίας cloud, ενώ δίνει προτεραιότητα στη genAI για τις δαπάνες του έως το 2026.

Στις μεταφορές και την αποθήκευση, η εστίαση βρίσκεται στην AI και στο IoT, με σημαντική χρήση προηγμένων τεχνολογιών. Ο τομέας της υγείας επενδύει το 14% του προϋπολογισμού του ψηφιακού μετασχηματισμού στο AI, ενώ η κυβερνοασφάλεια παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ηγείται στις επενδύσεις στο 5G, καθώς το 54% των επιχειρήσεων την αξιολογεί ως εξαιρετικά σημαντική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

GSMA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Microbase: Τι κάνει έναν Developer πραγματικά εξαιρετικό το 2026;

Δημήτρης Δάφνης, Cosmos Business Systems: Βλέπουμε πλέον την τεχνολογία ως στοιχείο εθνικής, θεσμικής και επιχειρησιακής ανθεκτικότητας

Σε δημόσια διαβούλευση η έκθεση ψηφιακής προσβασιμότητας σε ιστοτόπους και εφαρμογές του Δημοσίου για φορητές συσκευές

Δύο διεθνείς αξιολογήσεις επιβεβαιώνουν την πρόοδο της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η ΚτΠ παρέδωσε δύο νέα ψηφιακά εργαλεία: Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους και Σύστημα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης

Νέο ψηφιακό εργαλείο PosoKanei για τη σύγκριση των τιμών στις αλυσίδες τροφίμων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ταξιδιωτικές Τάσεις 2026: Οι 5 τάσεις που μεταμορφώνουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε
  • Πρώτο στην Ελλάδα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο QS World University Rankings 2027
  • Vodafone: Αναβάθμιση σε 100% οπτική ίνα στην ίδια τιμή
  • ΕΑΕΕ: Πάνω από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εξακριβώθηκαν τη διετία 2023 – 2024
  • Το σενάριο «Europe 2031» αναζωπυρώνει τη συζήτηση για ευρωπαϊκή κυριαρχία στην AI
  • Οι γεωπολιτικές πιέσεις φρενάρουν την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης διεθνώς
  • Οι CEOs στρέφονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες
RSS itsecuritypro.gr
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
  • Η DrayTek εισέρχεται στην εποχή του Wi-Fi 7 με το VigorAP 1070C
  • Microsoft: Tο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα συστήματα, όχι στα μεμονωμένα μοντέλα
  • Δύο διεθνείς αξιολογήσεις επιβεβαιώνουν την πρόοδο της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.