Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 16 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Το 98% της παγκόσμιας οικονομίας «πειραματίζεται» με ψηφιακές εκδοχές νομισμάτων

18/09/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Συνολικά 134 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας, εξετάζουν πλέον ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους, με σχεδόν τις μισές να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ πρωτοπόροι όπως η Κίνα, οι Μπαχάμες και η Νιγηρία αρχίζουν να βλέπουν αύξηση στη χρήση τους.

Έρευνα του αμερικανικού think tank Atlantic Council έδειξε ότι όλες οι χώρες του G20 διερευνούν τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs), με συνολικά 44 χώρες να τα δοκιμάζουν.

Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί από τις 36 χώρες πριν από ένα χρόνο και αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας των αρχών να απαντήσουν στη μείωση της χρήσης μετρητών και στην απειλή που προκύπτει από το bitcoin και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες σχετικά με την εκτύπωση χρήματος.

Ο Josh Lipsky και η Ananya Kumar από το Atlantic Council ανέφεραν ότι μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις φέτος ήταν η σημαντική αύξηση στη χρήση των CBDCs στις Μπαχάμες, την Τζαμάικα και τη Νιγηρία, οι μόνες τρεις χώρες που τα έχουν ήδη εφαρμόσει.

Η Κίνα, που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα στον κόσμο, είδε τη χρήση του πρωτοτύπου e-CNY της σχεδόν να τετραπλασιάζεται, φτάνοντας τα 7 τρισεκατομμύρια γουάν (987 δισεκατομμύρια δολάρια) σε συναλλαγές, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Υπήρχε η αντίληψη ότι οι χώρες που έχουν εφαρμόσει CBDCs είδαν χαμηλή ή μηδενική χρήση, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουμε δει πραγματική αύξηση», δήλωσε ο Lipsky. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα πλησιάσει την πλήρη εφαρμογή μέσα σε έναν χρόνο», πρόσθεσε.

Άλλες σημαντικές εξελίξεις περιλαμβάνουν την έναρξη ενός πολυετούς πιλοτικού προγράμματος για το ψηφιακό ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, που για καιρό δίσταζαν να προχωρήσουν με το ψηφιακό δολάριο, συμμετέχουν πλέον σε ένα διασυνοριακό πρόγραμμα CBDC με έξι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, παραμένουν πολύ πίσω σε σύγκριση με σχεδόν κάθε άλλη κορυφαία κεντρική τράπεζα, με τον Lipsky να τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες όπου εκφράζονται οι μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και άλλα θέματα που εντοπίζονται στα CBDC.

Τον Μάιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την άμεση έκδοση ενός «λιανικού» CBDC -του τύπου που χρησιμοποιείται από το κοινό. Η Γερουσία δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση, αλλά το θέμα παραμένει ζωντανό στην προεκλογική εκστρατεία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Καμάλα Χάρις.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις από τις χώρες της G7, τα «χονδρικά» CBDCs, που χρησιμοποιούνται μόνο μεταξύ τραπεζών, έχουν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 13. Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έργο, με την κωδική ονομασία mBridge, συνδέει τα CBDCs από την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τα ΗΑΕ, το Χονγκ Κονγκ και τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες φέτος.

Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει, αλλά το πιλοτικό της πρόγραμμα για το ψηφιακό ρούβλι σημαίνει ότι τώρα γίνεται αποδεκτό στο μετρό της Μόσχας και σε ορισμένα πρατήρια καυσίμων. Το Ιράν επίσης εργάζεται πάνω σε ένα ψηφιακό ριάλ.

Παράλληλα, σαράντα από τις κορυφαίες εμπορικές τράπεζες του κόσμου εντάχθηκαν σε ένα πιλοτικό σχέδιο, υπό την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και κορυφαίων κεντρικών τραπεζών από την Ευρώπη, την Κορέα και την Ιαπωνία, για μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που στοχεύει να επιταχύνει και να βελτιώσει τις διασυνοριακές πληρωμές.

Το έργο Agora περιλαμβάνει επτά κεντρικές τράπεζες και έχει ως στόχο να εξετάσει εάν οι «τοκενισμένες» τραπεζικές καταθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με «τοκενισμένα» ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs) σε ένα ταχύτερο και πιο προηγμένο σύστημα.

Το έργο θα επικεντρωθεί στα λεγόμενα CBDCs χονδρικής – που χρησιμοποιούνται μόνο μεταξύ τραπεζών και όχι από το κοινό – και θα επιδιώξει να επιλύσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με διαφορετικές ζώνες ώρας, νομικές απαιτήσεις, καθώς και ρυθμιστικά και τεχνικά συστήματα.

Η λίστα των εμπορικών τραπεζών που συμμετέχουν περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, όπως η JPMorgan, η HSBC, η UBS και η ιαπωνική MUFG.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

cdbc digital currency
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Tools of Tech και το APSI εγκαινιάζουν στρατηγική συνεργασία

Στρατηγικό ορόσημο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο: πλήρης μετάπτωση στο G-Cloud

Οι δαπάνες για data centres αναμένεται να ξεπεράσουν το $1 τρισ. το 2026

«Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή CRM: το νέο μοντέλο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων»

Δημήτρης Γιάντσης, ΚτΠ: Το CRM φέρνει συνέχεια και συνοχή στη σχέση κράτους–πολίτη

Athens Bus Parking: ψηφιακή ανάσα στο κέντρο της Αθήνας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ν.Χαρδαλιάς: «Σε τροχιά υλοποίησης όλα τα κρίσιμα έργα υποδομών και πολιτισμού»
  • Ούζο Πλωμαρίου: Συνεχίζει να υποστηρίζει την αριστεία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • ΔΑΑ: Προτεινόμενη έκδοση Ομολογιών €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2033
  • ΓΣΕΒΕΕ: Στο επίκεντρο η Επικοινωνιακή Δεξιότητα & Ανθεκτικότητα στις ΜμΕ
  • ΣΦΕΕ-PIF: Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα
  • Το IMPRESS συμμετείχε στο Circus Science by the Sea στην κομητεία Mayo
  • Η ομάδα ρομποτικής Portables UBITECH στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
RSS itsecuritypro.gr
  • Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια δεν κρίνεται από την απουσία περιστατικών, αλλά από την ικανότητα αντίδρασης και προσαρμογής
  • Το Innovation to Impact⁠ φέρνει το deep tech στην πράξη – Δείτε το πρόγραμμα! (16/6, Divani Caravel)
  • Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
  • Έρευνα Forscope: 1 στις 2 επιχειρήσεις «παγιδευμένη» σε συνδρομές λογισμικού που δεν χρειάζεται
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Cysoft στα Ποσειδώνια 2026
  • Pylones Hellas και AEG αναδεικνύουν νέα εργαλεία που ενισχύουν Compliance και Operations ενόψει των αλλαγών του SWIFT
  • Νέα ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κυβερνοασφάλεια με πλήρη χρηματοδότηση για πολίτες της ΕΕ
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.