Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 9 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Focus - Ελληνική Αγορά

Με χαμηλή ταχύτητα η πρόοδος της δράσης Smart Cities

26/07/2024Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι ελλείψεις στελεχών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι «βαριές» διαδικασίες του ΕΣΠΑ συμβάλλουν στην αργή πρόοδο της δράσης Smart Cities.

Η πρόσκληση προς τους 332 ΟΤΑ για συμμετοχή στη δράση, συνολικού προϋπολογισμού 235,285 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε 24/1/2023. Μέχρι 31/12/2023 υποβλήθηκαν 312 συνολικά προτάσεις – συμμετοχές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 52 εντάξεις δήμων στο πρόγραμμα (συνολικής αξίας 39 εκατ. ευρώ) και μόνον 6 από αυτούς έχουν προχωρήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η δράση Smart Cities υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027. Αρχικά είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση για κάθε Δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του και η λογική ήταν εξαρχής να επωφεληθούν όλοι οι δήμοι.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες κατά την παρουσίαση της προόδου του προγράμματος από τους υπουργούς Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης των δήμων ώστε να προχωρήσουν οι δράσεις και ταυτόχρονα χρειάζεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης από την πλευρά της διαχειριστικής αρχής.

Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»   Μανόλης Γιαμπουράς, σημείωσε ότι παρατηρούνται προβλήματα στην ποιότητα των μελετών και στην κοστολόγηση των έργων, ελλείψεις δικαιολογητικών, αλλαγές των αρμοδίων στους ΟΤΑ και μεγάλες καθυστερήσεις στους χρόνους ανταπόκρισης των δήμων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως από τους ΟΤΑ ζητούνται ανταγωνιστικές διαδικασίες, ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, έμφαση στη λειτουργία, τυπικότητα στις διαδικασίες και κανόνες δημοσιότητας.

Στόχος της δράσης Smart Cities είναι ο εκσυγχρονισμός των ΟΤΑ με έξυπνες εφαρμογές για βιώσιμη μετακίνηση, εξοικονόμηση ενέργειας, ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, προστασία από κυβερνο – επιθέσεις, ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα έργα Smart Cities ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 ανά Δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων από τους ίδιους τους Δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 Δήμοι, οι πέντε δημοφιλέστερες κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:

  • Η ολοκληρωμένη υποδομή  προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας που επιλέχθηκε από 165 Δήμους.
  • Η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ (επιλέχθηκε από 149 Δήμους).
  • Η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων (επιλέχθηκε από 145 Δήμους).
  • Ο έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων (επιλέχθηκε από 144 Δήμους).
  • Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 Δήμους.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Smart Cities
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνητικό Νέφος: η συνέχεια ήταν αναγκαία – τώρα χρειάζεται και σχέδιο για την επόμενη μέρα

Δύναμη – Ενέργεια – Ηypercomputing: Η Ελλάδα αποκτά υποδομές και μεγαλύτερες φιλοδοξίες! [Weekly Telecom]

Η επιστροφή που δεν έγινε

Infocom Today #179: Η Ελλάδα στο 6G, πρόταση για Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος, συμμαχία για την AI!

Άνοιξε η διαδικασία για τα AI Gigafactories Στο επίκεντρο το σχέδιο της ΔΕΗ

gov.gr & gov.gr messenger: προσωποποιημένη και ενιαία εμπειρία εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Η Τράπεζα Κρήτης, ο Κοσκωτάς και τα 32 δισ. δραχμές που χάθηκαν στα βιβλία
  • Η νέα σειρά foldables της Samsung διαθέσιμη στη Vodafone
  • ΠΣΕ: Υψηλό τριετίας στα 27,6 δισ. € για το Α΄ Εξάμηνο – Εκτίναξη +26,3% τον Ιούνιο
  • Όμιλος ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW
  • Όμιλος Fourlis: Συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής στο Sofia South Ring Mall
  • Η Deloitte Ελλάδος αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ
  • EFA GROUP: Στρατηγική επένδυση στη Fractal για την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών
RSS itsecuritypro.gr
  • Το Black Hat USA 2026 επιβεβαιώνει τη νέα εποχή της κυβερνοασφάλειας: AI Agents, Quantum και αυτόνομη άμυνα στο επίκεντρο
  • Η Claude της Anthropic παραβίασε τρεις εταιρείες κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφαλείας
  • Οι AI Agents αλλάζουν τον χάρτη των επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια
  • Το botnet των 40 εκατ. δολαρίων: AI, Android TV Boxes και παιδικό λογισμικό στην υπηρεσία του κυβερνοεγκλήματος
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει πρωτοποριακή μελέτη αξιολόγησης του κινδύνου Arc Flash σε data centers 800 VDC,
  • Direct Liquid Cooling – Ψύξη Υψηλής Απόδοσης για AI Υποδομές
  • Το κυβερνοέγκλημα γίνεται συνδρομητική υπηρεσία: AI, malware και υποδομές «ως υπηρεσία»
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.