Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 13 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ο παγκόσμιος τεχνολογικός τομέας ενισχύει τη δέσμευση του για το κλίμα

11/12/2023Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read IT Επιχειρήσεις
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Κατά τη διάρκεια της COP28, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εταιρείες από την παγκόσμια τεχνολογική αγορά δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη δράση τους, ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Οι δεσμεύσεις από τις τεχνολογικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις –συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών μετριασμού και προσαρμογής– προέκυψαν μέσω του Green Digital Action και σηματοδοτούν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ITU, την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στην υποστήριξη της δράσης για το κλίμα.

Μέσω του Green Digital Action, η ITU, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για θέματα τεχνολογίας, στοχεύει να συνασπίσει ολόκληρο τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, «ώστε να επιταχύνει τη συλλογή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν βασικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Doreen Bogdan-Martin, Γενική Γραμματέας της ITU. «Αυτές οι δεσμεύσεις για την Πράσινη Ψηφιακή Δράση δείχνουν ότι ο ψηφιακός τομέας μπορεί να πρωτοστατήσει στη χρήση της τεχνολογίας για την κλιματική δράση, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Μεταξύ των αποτελεσμάτων που προέκυψαν είναι οι εταιρικές συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ακολουθώντας μια στρατηγική που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, τη δημιουργία σχεδίων μετάβασης καθώς και την αύξηση της διαφάνειας στα δεδομένα εκπομπών για ολόκληρη την τεχνολογική βιομηχανία.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ χωρών για την ανάπτυξη νομοθεσίας σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ως βασικό «όχημα» για την προώθηση μιας κυκλικής βιομηχανίας, ενώ προέκυψε και κοινή δήλωση από τους οργανισμούς ανάπτυξης διεθνών προτύπων -ITU, ISO και IEC- για τη σημασία της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στην ανάπτυξη τεχνικών προτύπων, που θα βοηθήσουν τον κόσμο να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και των χωρών, για την εφαρμογή προτύπων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω σχεδίου δράσης, ενώ προέκυψε και δέσμευση από τον κλάδο των κινητών και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, ώστε να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία Early Warnings for All, για την προστασία του κόσμου μέσω ειδοποιήσεων έως το 2027.

«Ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας μας δίνει λόγο για ελπίδα με τις σαφείς δεσμεύσεις του για τη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Tomas Lamanauskas, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ITU, ο οποίος συγκάλεσε το Green Digital Action. «Θα συνεργαστούμε με τους τεχνολογικούς μας εταίρους για να διασφαλίσουμε την τήρηση αυτών των δεσμεύσεων, με στόχο την επέκταση και την ενίσχυσή τους στο μέλλον».

Το Green Digital Action έλαβε χώρα από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου στο COP28. Τα αποτελέσματα έρχονται μετά από μια προσπάθεια σχεδόν ενός έτους στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40 εταίροι -συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών ενώσεων, οργανισμών του ΟΗΕ, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων- για να «συνασπίσουν» την παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα, να αναπτύξουν συνεργατικές λύσεις και να ενισχύσουν τη δράση για το κλίμα σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η βιομηχανία της τεχνολογίας εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 1,5 έως 4 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι αυξανόμενες ανάγκες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνουν περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα του κλάδου και απαιτούν σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Η τεχνολογία, όπως σημειώνει η ITU, μπορεί να ενισχύσει τη δράση για το κλίμα. Σε τομείς όπως η παρακολούθηση του κλίματος και η έρευνα των μεγάλων δεδομένων, μπορεί να εντοπίσει τις κλιματικές τάσεις και να παρέχει λύσεις. Η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την προσαρμογή μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και προσπάθειες μετριασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση, δημιουργώντας πράσινα δίκτυα και αναπτύσσοντας κυκλικές οικονομίες».

Νωρίτερα φέτος, το SDG Digital Acceleration Agenda -μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε ως μέρος του SDG Digital- ανέφερε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των στόχων του ΟΗΕ σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η πρόοδος στους μισούς από τους 169 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) είναι είτε ασθενής είτε ανεπαρκής, στα μισά της διαδρομής μέχρι το 2030. Το 30 τοις εκατό των στόχων, είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν παρουσιάσει αντίστροφη πορεία.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

environment ESG ITU Technology
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δαπάνες για cloud υποδομές ξεπέρασαν τα 128 δισ. δολάρια στο τρίμηνο

Ερευνητικό έργο PERSIST: νέες θεμελιώσεις για εύρωστα υπολογιστικά συστήματα επόμενης γενιάς

DOTSOFT: λογισμικό σύστημα Lobbying της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Cosmos Business Systems αναλαμβάνει έργο ασφάλειας δεδομένων για την ΑΑΔΕ

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2026: η νέα γενιά σχεδιάζει το μέλλον με σύμμαχο το ΑΙ

ITU: Ζητά διεθνή δράση για τις υποδομές, προειδοποιεί για «ψηφιακή πανδημία»

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • GEP: Έναρξη της Πανελλήνιας Έρευνας για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία
  • Το κόστος απασχόλησης παραμένει βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις
  • Qualco και Cenobe: Σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη Mysten Labs και την xMoney
  • SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!
  • Αγγελική Τριανταφύλλου: Η Ελληνο-Σουηδή επιστήμονας φιναλίστ για Βελτίωση γεύσης και υφής
  • Ευάγγελος Ελευθερίου: Ο Ελληνο-Ελβετός εφευρέτης φιναλίστ για Επαναπροσδιορισμό της αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
RSS itsecuritypro.gr
  • Η «φούσκα» των ψηφιακών συνδρομών: Γιατί το AI ακριβαίνει ενώ οι παροχές μειώνονται;
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ransomware 2026: Η Kaspersky αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και τακτικές των κυβερνοεγκληματιών
  • Nέα PowerWalker Marine UPS διανέμει η Professional Services
  • Το Νέο Πρόσωπο του Ransomware το Α’ Τρίμηνο του 2026: Λιγότερες Ομάδες, Πιο Επιθετικές Τακτικές
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.